Swish och payson - eEkonomi och Webshop

 • 0
 • 1
 • Fråga
 • Uppdaterades för 3 månader sedan
 • Besvarad
 • (Redigerad)
Hej!

Jag har två väldigt viktiga frågor som jag skulle behöva ha svar på. Jag har Visma webshop samt paysons betalningslösningar interagerat med den. 


När en kund betalar via faktura skapas det en så kallad: Förväntad inbetalning från Payson för faktura) Dvs en redan betald faktura. 

När kunden sedan betalar in pengarna så kommer dom in till mitt konto på payson. Som jag då sedan för över till mitt företagskonto. 

Hur ska jag bokföra den bankhändelse som uppstår? (Mitt bankkonto är ihoppkopplat med Visma Eekonomi)

Ska jag bokföra den såhär?

Övrig insättning- Egen kontering
1930: Debet hela beloppet
1928: Kredit hela beloppet

Korrekt?????Min andra fråga gäller swish. Jag har även swish på min webbshop och hur ska jag bokföra den bankhändelse som sker när en kund betalar in via swish till företagskontot? 

Svara jättegärna med exakta konton samt vad som skall vara moms osv. Annars kommer jag behöva fråga samma fråga igen. 

Tack för allt!

Mvh

Anton. Foto på anton niemi

anton niemi

 • 1,640 poäng 1k badge 2x thumb

Publicerades för 4 år sedan

 • 0
 • 1
Foto på KenArd

KenArd, Champion

 • 48,276 poäng 20k badge 2x thumb
Hej anton niemi,
Ta fram popcornen och luta dig tillbaka så får du hela flödet från ax till limpa när det gäller Payson i den här filmen
.
Vill du hoppa över inställningarna i webb shoppen kan du spola fram till c:a 2:20 så kommer hanteringen i eEkonomi.

https://www.youtube.com/watch?v=njWdXat8jfk

MVH

Kenneth
Foto på KenArd

KenArd, Champion

 • 48,276 poäng 20k badge 2x thumb
Och lite godis om att bokföra  swish betalningar.

https://forum.vismaspcs.se/visma_spcs/topics/betalning-med-swish

Kenneth
Foto på anton niemi

anton niemi

 • 1,640 poäng 1k badge 2x thumb
Hej igen! Tack för ett snabbt svar men jag har redan sett den filmen tyvärr och den innehåller inte den information som jag behöver. Den filmen berättar bara att när en kund gör ett köp via payson så uppkommer det en betald faktura. 

Det jag behöver veta är hur jag ska bokföra överförningen från Payson till Visma Eekonomi.

Vi tar det igen. 

När jag för över alla pengarna från payson till mitt företagskonto som är kopplat till Visma Eekonomi uppkommer det en bankhändelse. Det jag vill veta är hur jag ska bokföra den? Så att jag inte dubbelbokför någonting??

Jag har tidigare bokfört den såhär:

Övrig insättning - Egen kontering

1930: Debet Hela summan
3051: Kredit - Exklusive moms
2611: Kredit - Moms

Jag har även bokfört alla swish inbetalningar såhär.

Jag fick nyligen veta att detta var inte korrekt då det räknades som en dubbelbokföring. Så min fråga är då hur ska jag bokföra överförningen från payson till mitt företgskonto. (Den bankhändelse som uppstår när man för över pengarna) Hoppas att du får en ungefärlig uppfattning över vad jag vill veta. Svårt att förklara.Mvh

Anton. 
Foto på Sanna Theodorsson

Sanna Theodorsson, Fd Moderator

 • 5,690 poäng 5k badge 2x thumb
Hej!

Om du har tjänsten Webshop och använder payson så skapas automatiskt en faktura under Försäljning - Kundfakturor  på fliken Alla kundfakturor. Fakturan har bokförts mot bokföringskonto 1928. Här hamnar alla dina payson-betalningar och detta blir som ditt paysonkonto. Detta sköts alltså helt per automatik när kunden gör en beställning.

Så först bokförs 1928 (ditt paysonkonto) mot ditt försäljningskonto (styrs av artikelkonteringen du har på din artikel) samt momskonto, 2611 om det är 25% moms. 

Vid en överföring från ditt paysonkonto till ditt företagskonto så får du en bankhändelse under Kassa- och bankhändelser, här ska vi bokföra överföringen, eftersom försäljning och moms redan är bokfört. Du väljer en övrig insättning på bankhändelsen, väljer egen kontering och bokar mot 1928, precis som du har gett förslag på från första början. 


När det gäller Swish så kan du lägga upp det som ett betalsätt i webshopen och välja betalningsvillkor kortbetalning. När kunden gör en beställning så får du en order under Försäljning - Webshop-Order. När du ser att pengarna har kommit in på kontot så markerar du webshopsordern, öppnar och du kan bokföra och skapa en PDF/skicka via e-post. Då får kunden en betalningsbekräftelse. 

Under kassa och bankhändelser har du också fått in en bankhändelse, där måste du matcha och välja Inbetalning från betalkort. Denna funktion finns för att det oftast är en fördröjning innan pengarna kommer in på din bank vid kortbetalning. I ditt fall får du säkert in pengarna direkt eftersom det är Swish men principen blir ändå densamma i programmet. 

Jag hoppas att detta gav dig svar på dina funderingar. 
Foto på anton niemi

anton niemi

 • 1,640 poäng 1k badge 2x thumb
Perfekt tack så hemskt mycket!


Jag vill bara försäkra mig om att saker och ting är rätt en sista gång! 

Payson bankhändelsen bokför jag sådan att: 

Övrig insättning-egen kontering

1930 Debet (Finns redan där automatiskt) t.ex 100 kr
1928 kredit. 100 kr. Jag har swish som betalsätt i min webshop. Men problemet är att när en beställning görs via swish så uppstår det en faktura istället för en betalningsbekräftelse, hur löser jag detta? Just nu tar jag bara bort fakturan, och kunden får ej någon betalningsbekräftelse?

Bankhändelsen som uppstår matchar jag med inbetalning från betalkort Men sen då? Det står: Välj händelser??? 

Annars får jag tacka för svaret!

MVH

Anton. 
Foto på anton niemi

anton niemi

 • 1,640 poäng 1k badge 2x thumb
Okej tack så mycket!

Så hur ska jag bokföra swish? Jag bokför det såhär nu.

1930 debet - 100 kr
3051 kredit - 75 kr
2611 kredit 25 kr


Är detta korrekt?
Foto på Anna Svensson

Anna Svensson, Community Manager

 • 92,890 poäng 50k badge 2x thumb
Hej igen!

Om det skapas fakturor i Visma eEkonomi så bokförs försäljningen i samband med den, då ska du inte bokföra det igen.

Då matchar du endast det inbetalda beloppet mot Inbetalning från betalkort.
Foto på anton niemi

anton niemi

 • 1,640 poäng 1k badge 2x thumb
Jag förstår nu hur jag ska göra med payson iallafall!

Däremot förstår jag inte hur jag ska matcha en inbetalning från betalkort när det finns en omatchad bankhändelse från swish.

Dvs jag trycker först på matcha sen inbetalning från betalkort. Men sen då? Det står att jag måste välja händelser? Det kommer bara upp en massa paysonhändelser?

Payson förstår jag men det är fortfarande alla omatchade swish inbetalningarna som jag just nu inte har någon aning om hur jag ska göra med?

Mvh

Anton.

Foto på Anna Svensson

Anna Svensson, Community Manager

 • 92,890 poäng 50k badge 2x thumb
När kunden markerar Swish i nätbutiken och gör betalningen så skapas det i Visma eEkonomi en webshop-order som när du skriver ut och bokför.
Bokföringen blir då försäljningkonto mot först 1510.
Därefter skapas automatiskt en verifikation som bokför 1510 mot 1580.

Sen matchar du beloppet du fått in på ditt bankkonto mot Inbetalning från betalkort och då får du markera den faktura det gäller.

/Anna
Foto på MorochMatilda

MorochMatilda

 • 332 poäng 250 badge 2x thumb
Hej Anton,

Jag använder också swish som en betalningsmetod i min webshop. Jag har valt att lägga upp det som en kontantbetalning. När kunden har valt att betala med swish så går jag in i Visma eEkonomi under webshop order och "släpper fakturan" till kunden genom att skicka den som e-post. Då brukar jag redigera det som skickas så att det står att det är ett kvitto på betalning och inte en faktura. Ibland blir detta ändå otydligt för kunden men det finns ju ingen bättre lösning i produkten just nu.

Vad gäller bokföringen så lägger sig då alla swishbetalningar under det som heter Kassakonto. Jag brukar välja att göra överföring mellan egna bankkonto (under kassa-och bankhändelser) och sedan föra över summan från kassakontot 1910 till företagskontot 1930. 

Hoppas detta gav dig svar/tanke på hur du kan göra på annat sätt.

mvh
Emma
www.morochmatilda.se
Foto på Jenny Sjöström Sannéus

Jenny Sjöström Sannéus, Application Specialist eEkonomi/Website/Webshop

 • 7,686 poäng 5k badge 2x thumb
Hej!

Jag ser att ni har diskuterat swish och bokföringen av swishbetalningar tidigare i tråden. Ett tips till er är att det nu går att lägga till Swish som betalsätt i Visma Webshop, ni kan läsa mer om det här "Nyhet i Webshop och Webshop+ 18 oktober".

Ha en fortsatt bra dag!
/Jenny
Foto på Jan Wester

Jan Wester

 • 1,740 poäng 1k badge 2x thumb
Hej, 
Jag har visma 1000 och visma webshop med god fart i shopen. Mina kunder kan nu välja tre sätt att betala på. 1 Faktura på e-post , 2 Swish , 3 Kort via Nets. 

Av de här tre är faktura på e-post det i särklass enklaste att bokföra för mig eftersom kunderna konsekvent skriver fakturanr som meddelande och det bara är att knacka in det i inbetalningsjournalen. Ännu lättare blir det väl om man tillämpar OCR-nr. 

Kortbetalningarna är lite knepigare eftersom det , ÄNNU INTE, finns som val i inbetalningsjournalen att skriva in webordernr som kan matcha en faktura. Webordernr är nämligen den enda informationen som jag har att tillgå förutom beloppet när jag får uppgifterna från nets. Det enklaste för mig då är att gå in i min mail och söka på respektive webordernr och får då direkt upp ordern med kundens namn vilket jag sen kan skriva in.... 

Swish är jobbigast eftersom kunden ibland missar att lägga på fraktavgift, och ibland skriver namn och ibland webordernr. Och ibland bara namnet på produkten den köpt vilket är helt värdelöst. 

Jag har ännu inte lagt till swish som "Riktig"  betalningsmetod enligt det nya sättet man som ni nu till mångas belåtelse har fixat till. Är liksom rädd att många fler kommer välja swish och att registreringen av inbetalningar kommer bli ännu mer tidsödande. 

Finns det något smart system för att effektivt matcha swishbetalningar som görs via webshopen. Hur gör ni andra som inte har e-ekonomi? 

Efterlyser också smart system för att matcha kortbetalningar från Nets. (Allt skulle ju lösa sig om man kan välja webordernr att skriva in i inbetalningsjournalen)