Ta bort ej genomförda periodiseringar - eEkonomi

 • 2
 • Idé
 • Uppdaterades för 5 månader sedan
 • Inte planerade
 • (Redigerad)
Arkiverad och stängd

Denna konversation är inte längre öppet för kommentarer eller svar och communityns medlemmar kan inte se det längre.

Jobbar i Eekonomi i ett AB och har av misstag konterat leverantörsfaktura med periodiseringskonto 1790 och då har reskontran skapat periodiseringar som jag inte än "genomfört".

Jag antar att det är så det har gått till? Är det så att om jag konterar med 1790 så skapas periodiseringarna automatiskt?

Men nu har jag rättat leverantörsfakturan men trots det ligger periodiseringarna kopplade till fakturan kvar?

Hur tar jag bort dessa?

/Petra

Foto på PetraW

PetraW

 • 1,468 poäng 1k badge 2x thumb

Publicerades för 4 år sedan

 • 2
Foto på Karl Wilsborn

Karl Wilsborn, Moderator

 • 9,254 poäng 5k badge 2x thumb
Hej!

Det ska inte ske någon automatisk periodisering bara för att du valt att använda konto 1790. Men är allting rättat i bokföringen och du enbart vill ta bort kommande periodiseringar, så kan du gå in på ursprungsfakturan och på den välja Åtgärder - Periodisera. Väl där kan du sedan trycka på  "Ta bort", så makuleras alla kommande periodiseringar. 
Foto på timonline

timonline

 • 522 poäng 500 badge 2x thumb
Hej,
Hur gör man om man har periodiserat en verifikation? Jag vill avsluta min enskilda firma så jag tog ut resterande belopp på en periodiserad verifikation som ett eget uttag. Fast kommande periodiseringar ligger fortfarande kvar även fast det inte finns något belopp kvar på kontot. Jag kan inte låsa mitt räkenskapsår på grund av detta. Visma säger att jag måste bokföra dessa.

Hur gör jag?
Foto på Adelina Aliu

Adelina Aliu, Moderator

 • 3,880 poäng 3k badge 2x thumb
Hej!

Du får i så fall ta bort periodiseringen från verifikationen.

Det gör du genom att gå in under Bokföring - Verifikationer och leta fram ursprungsverifikationen. Klicka på Öppna - Åtgärder - Periodisera
Då får du upp en ruta där du ser periodiseringen, om du klickar på Ta bort så raderas periodiseringen.

Ha en bra dag!

/Adelina
Foto på timonline

timonline

 • 522 poäng 500 badge 2x thumb
Hej Adelina,

Tack för ditt svar! Tyvärr så funkar inte det. Ursprungsverifikationen skapades under föregående år som nu är låst.

Något förslag?
Foto på Linn Karlsson

Linn Karlsson, Fd anställd

 • 1,348 poäng 1k badge 2x thumb
Hej!

För att kunna ta bort de kommande periodiseringarna så behöver du i så fall låsa upp perioden då ursprungsverifikationen skapades. Du gör det via Inställningar - Företagsinställningar - Bokföringsuppgifter - Bokföring låst tom.
Foto på timonline

timonline

 • 522 poäng 500 badge 2x thumb
Hej,
Men kommer detta att skapa en ny verifikation? Jag har redan bokfört moms och resultat.
Min revisor har nitiskt sagt att det inte är bra att ha några korrigeringsverifikationer efter att momsen och resultatet är bokförda. Det ser helt enkelt inte bra ut.
Går det inte bara att ta bort dem från mitt nuvarande räkenskapsår. Det finns ändå inget belopp kvar på dessa kontot ändå. Vad händer om jag nu tar bort periodiseringen från ursprungsverifikationen, kommer det att spegelvända tidigare verifikationer? Finns det inte en risk att jag då får ett underskott på ena kontot?
Foto på Adelina Aliu

Adelina Aliu, Moderator

 • 3,880 poäng 3k badge 2x thumb
Hej!

När du tar bort periodiseringen på en verifikation så kommer programmet att automatiskt skapa korrigeringsverifikationer på de periodiseringar som skapats i programmet.

Du får höra med din revisor om hur detta ska hanteras då det skapas verifikationer som påverkar förra räkenskapsåret.

Eftersom du har bokat bort summan manuellt från kontot så kommer det bli ett underskott på kontot när du tar bort periodiseringarna.

/Adelina
Foto på timonline

timonline

 • 522 poäng 500 badge 2x thumb
Tack för ditt svar! 
Men jag behöver inte höra med min revisor om detta eftersom bokföringen är korrekt. Periodiseringarna ska kunna tas bort utan att man ska behöva skapa korrigeringsverifikationer. Detta är en brist i programmet.

Jag tycker för övrigt att Visma Eekonomi är ett bra program. Men vissa brister finns. Periodiseringsfunktionen är en brist. Jag har numera ett AB alltså nytt företag och skulle korrigera en periodiserad verifikation som hade konterats fel. Jag har en verifikation konterad 1730/1930. När jag skulle periodisera detta så fick jag förslaget att verifikationen skulle konteras med 1790 kontot. Jag var tyvärr inte observant på förslaget konto 1790 och periodiseringen blev väldigt fel. Verifikationen 1730/1930 periodiserades med 1790. Det verkar heller inte att korrigera en sådan händelse eftersom ursprungsverifikationen inte kan periodiseras på nytt.
Det tog mig flera timmar att åtgärda samtliga fel som uppstod när jag försökte korrigera detta. Till slut gav jag upp och korrigerade allt med en manuell verifikation. Nu måste jag periodisera samtliga verifikationer manuellt istället.

Jag föreslår att ni utvecklar fler möjligheter där man kan gå in och göra ändringar i periodiseringarna. Tanken är att denna funktion ska spara tid inte tvärt om.

Mvh/Tim 
Foto på Marita M

Marita M

 • 1,206 poäng 1k badge 2x thumb
Håller med, ovanstående med periodiseringar är verkligen en brist. Arbetar på en redovisningsbyrå enligt Reko och periodiserar därför en hel del. Vi periodiserar tex bilförsäkringar och bilskatt. Om bilen säljs så betalas pengarna tillbaka. De periodiseringar som gjorts ska vara kvar och ska inte bort. Nu måste vi först låsa upp gamla perioder (som man inte ska göra) , ta bort den ursprungliga periodiseringen vilket medföra att det skapas korrigeringsverifikationer på allt som är periodiserat. Men eftersom de skall vara periodiserade så måste vi göra varje manuellt på nytt. Det kallar jag verkligen merarbete och inte smidigt. Det skapar onödigt arbete och ser fult ut i redovisningen. /Marita
Foto på Dannytattoo

Dannytattoo

 • 264 poäng 250 badge 2x thumb
Hur gör man en manuell verifikation för att stämma av 1790 utan att behöva låsa upp o ändra föregående års bokföring?
Foto på Lovisa Dacke

Lovisa Dacke, Application Specialist eEkonomi/Website/Webshop

 • 24,068 poäng 20k badge 2x thumb
Hej! 

Tack så mycket för att ni tagit er tid att lyfta ett önskemål här på vårt supportforum.

I dagsläget finns det inget beslut om att funktion för periodiseringar ska ändras gällande när man kan gå in och göra ändringar i dessa och när man inte kan göra det. Vi håller självklart tråden under uppsikt för att se om det är flera användare som önskar samma hantering. 

Om det är så att det blir en ändring gällande detta så uppdaterar vi självklart tråden.

/Lovisa
Foto på Dannytattoo

Dannytattoo

 • 264 poäng 250 badge 2x thumb
Hur gör man en manuell verifikation för att stämma av 1790 utan att behöva låsa upp o ändra föregående års bokföring?
Foto på Patricier

Patricier

 • 122 poäng 100 badge 2x thumb
Det här svaret skapades från ett sammanslaget ämne som hette Avsluta periodisering i förtid - eEkonomi.

Vi har periodiserat den förhöjda leasingavgiften på ett fordon. Nu har kontraktet avslutats i förtid. Hur avslutar vi kommande periodiseringar utan att redan genomförda periodiseringar påverkas?
Foto på Pebeling

Pebeling

 • 124 poäng 100 badge 2x thumb
Har exakt samma problem och det borde ju inte vara så ovanligt.
Foto på UllaIngalis

UllaIngalis

 • 132 poäng 100 badge 2x thumb
Hej, jag sitter precis med samma dilemma, vill plocka bort periodiseringar som ligger för nästa år framåt och där kostnaden ska tas nu i december i sin helhet istället. Verkar nu som inte detta går utan att låsa upp tidigare period och det till sin följd att få korrigeringsver på köpet. Hoppas Visma e-Ekonomi kan utarbeta en mer flexibel periodiseringsrutin. Gillar verkligen att jobba med programmet men ser klart en brist här gällande periodiseringarna. Hoppas!

Foto på Marita M

Marita M

 • 1,220 poäng 1k badge 2x thumb
Hej
Det är verkligen anmärkningsvärt att detta inte är åtgärdat ännu. Detta är verkligen en brist i programmet och ger fel i redovisningen och en massa extra arbete för att kunna få rätt resultat. Det fungerar ju i Visma Administration. Jag driver en redovisningsbyrå och måste välja att fortsätta bokföra i Administration på många kunder trots att jag helst vill gå över till eEkonomi på de flesta kunder. En stor anledning till detta är detta med periodiseringar. Man ska inte behöva gå in och låsa upp låsta år eller perioder (och bryta mot bokföringslagen) för att ändra en periodisering, pga att programvaruleverantören inte kan/vill lösa problemet. Periodiseringen är ju rätt gjord bakåt det är ju framåt den ska bort och inte de som är gjorda. Så jag hoppas verkligen också att Visma löser detta fel!
Foto på Dannytattoo

Dannytattoo

 • 264 poäng 250 badge 2x thumb
Sitter i samma sits. Hur gör jag en manuell verifikation så jag slipper gå in i föregående år för att korrigera periodisering?
Foto på Sofia Johansson

Sofia Johansson, Moderator

 • 5,440 poäng 5k badge 2x thumb
Hej dannytattoo!

Du skriver att du vill stämma av konto 1790 och att förra året är låst.
 Om något ska korrigeras på ett konto ska det göras på rätt år så att din slutliga bokföring stämmer för deklarationen, annars kommer siffrorna påverka nästa år.
Vilka konton vill du stämma av 1790 mot? 
Är det ett avbryt av periodiseringen du önskar eller vad behöver göras?

Ha det gott!
/Sofia 

Den här konversationen är inte längre öppen för kommentarer eller svar.