Ta bort eller inaktivera standardkonton

 • 0
 • 3
 • Fråga
 • Uppdaterades för 2 år sedan
Sammanslagen

Den här konversationen har slagits ihop med en annan. Se huvudkonversationen: Inaktivera standardkonton - eEkonomi

Det finns en massa standardkonton som inte går att ta bort eller inaktivera, vilket verkar bero på att de finns i artikelkonteringar. Och dessa artikelkonteringar går att inaktivera men inte ta bort eller ändra. Resultatet blir att kontoplanen blir full med en massa konton som vi inte använder och som försvårar sökning och kontering. Mycket har med moms att göra och vi är en ideell förening utan momsplikt.
Detta borde ni ändra på. Det minsta man kan begära är att dessa konton skall gå att inaktivera, åtminstone om de inte finns i några aktiva artikelkonteringar.
Vissa konton är av typen "Ej redigerbar standardpost", t.ex. 3540 "Förs av idrottskläder/idrottsmaterial". Varför antar ni att alla ideella föreningar håller på med sådant?
Jag tycker det är en skam att ett professionellt bokföringsprogram år 2018 skall vara så oflexibelt.
Foto på Lars M

Lars M

 • 352 poäng 250 badge 2x thumb

Publicerades för 2 år sedan

 • 0
 • 3
Foto på Lars R

Lars R

 • 10,370 poäng 10k badge 2x thumb
3540 heter "Faktureringsavgifter". Någon hos er verkar ha döpt om den.
Men din huvudinvändning är verkligen motiverad. Det är alldeles för mycket i eEkonomi som är låst och inte går att ändra. Det finns naturligtvis ingen anledning varför man inte ska kunna inaktivera "Faktureringsavgifter". Om nu eEkonomi har några inbyggda funktioner som förutsätter att 3540 ska vara aktivt så ska man rimligen inte heller kunna ändra namn på den. Å andra sidan måste man kunna inaktivera ALLA konton man själv vill. Så fort ev inbyggda rutiner saknar ett konto så får väl systemet tala om det med ett felmeddelande så att den som törs använda inbyggda rutiner får lov att lägga upp kontot igen.
Själv använder jag inte en enda inbyggd rutin. Har bara upplevt problem med dem. Ingen dokumentation, ingen flexibilitet, ingen förutsägbarhet, bara risker att det inte blir som man förväntat sig!
Foto på Lars M

Lars M

 • 352 poäng 250 badge 2x thumb
Det är nog så att 3540 är en standardpost pga den normalt sett heter "Faktureringsavgifter", vilket känns lite mer standard. Men det är Visma som har ändrat namnet hos oss, antagligen i början när jag angav att vi är en ideell förening.
Foto på Lars R

Lars R

 • 10,370 poäng 10k badge 2x thumb
Om Visma har begränsningar när det gäller standardkonton kan man ju inte döpa om ett sådant konto åt en kund för annan användning. Där har de i så fall gjort fel.
Foto på Sofia Johansson

Sofia Johansson, Moderator

 • 5,544 poäng 5k badge 2x thumb
Hej!

Jag tänkte att jag skulle bemöta att kontot har bytt namn.

Ett konto kan inte byta namn även om ni bockade i att ni är en förening, däremot kan konton byta namn om man gör en automatisk överföring från ett annat program (t.ex Admin, eller Visma Förening) eller läser in en SIE-fil.
När man kommer till själva SIE-importen (både vid en konvertering från tidigare program eller läser in manuellt) får man i de olika stegen frågan om man vill använda/behålla kontonnamnen i SIE-filen eller vill använda de namn som finns som standard.

Skapade precis upp ett nytt företag i mitt eEkonomi och valde bolagsform Ideel förening. Gick sedan till Inställningar - Kontoplan - sökte på 3540 och då har kontot namnet Faktureringsuppgifter med momskod 05.

Jag håller även med om att din huvudinvändning hade varit smidigt, så tar det vidare som ett önskemål.

Ha det gott! :)

/Sofia

Den här konversationen är inte längre öppen för kommentarer eller svar.