Tillåt kreditkort (28xx) som bankkonton och inköp - eEkonomi

 • 8
 • Idé
 • Uppdaterades för 10 månader sedan
 • Inte planerade
 • (Redigerad)
Idag är det väldigt bökigt att bokföra inköp och leveransfaktura med kreditkort eftersom endast 19xx kan användas. Genom att tillåta 28xx (och ha kryssruta för kreditkort när man lägger upp kontot, isf bankkontonummer) så får man flera fördelar:* Inköp med kvitto och leveransfaktura funkar* Kassa och bank händelser kan användas för matchning* Man kan klistra in kontoutdrag för kreditkort i kassa och bank händelser. Kontoutdrag för kreditkort går oftast att få fram i banken löpande och ser ut som ett vanligt konto.
Foto på MarcusN

MarcusN

 • 306 poäng 250 badge 2x thumb

Publicerades för 2 år sedan

 • 8
Foto på Annica

Annica

 • 5,882 poäng 5k badge 2x thumb
Jag tycker det är enklast att bokföra inköpen som manuella verifikationer. Inköpskonto och moms debiteras, 28xx krediteras med det betalda beloppet. När sen fakturan från kreditkortsföretaget kommer bokförs den mot 28xx och ev öresavrundning. 

Gör man så finns inget behov av ett "betalkonto" för kreditkortet. 
Foto på MarcusN

MarcusN

 • 306 poäng 250 badge 2x thumb
Det är så jag gjort hittills, men det har två nackdelar. Dels så funkar inte automatiskt momskontering lika bra som vid inköp (speciellt inte för köp från utlandet, där funkar leveransfaktura från tex Google bättre med beräknad moms etc), och när man har köp i utländsk valuta vill man gärna utgå från kontoutdrag i sek.

Har man bara inköp med svenska kvitton funkar manuell verifikation ganska bra, men när man har prenumerationer som dras automatiskt och får fakturor speciellt från utlandet blir det bökigt.
(Redigerad)
Foto på Jan @mitomada.se

Jan @mitomada.se

 • 4,462 poäng 4k badge 2x thumb
jag stödjer din ide och önskar att det utvecklas

och har en fundering om workaround så länge  :

skapa ett dummy bankkonto 1911 kreditkortet

använde detta att betala med för inköp med kreditkort
(det blir ju då en "skuld" via minus tillgång på konto 1911 kreditkortet)

när kreditfakturan kommer så bokförs den mot 2440/1911 

osäker om detta bryter mot god redovisningssed eller inte


ovan kanske blir fel vid kontantmetoden då man inte ska boka förrän vid utbetalning.

ska man då istället boka de enskilda inköpen som levfakturor dvs mot 2440 dvs ingen bokning sker egentligen, och sedan när kreditkortsfakturan kommer boka den mot 2440 resp 1911 och när den betalats med 1930 då stämmer man av det andra "fakturorna för de enskilda köpen mot kontot 1911 såsom en betalning (känns väldigt krångligt när jag tänker efter)

kommentarer?
(Redigerad)
Foto på M Risberg

M Risberg

 • 2,768 poäng 2k badge 2x thumb
Hej Annica.

Jag har läst vad du skriver men förstår inte hur du menar att det är "enklast att bokföra med manuella verifikationer"? Lust att utveckla varför du tycker det, och  varför det i så fall är onödigt att Visma lägger tid på att göra det möjligt att automatisera mer vad gäller inköp med kreditkort som MarcusN föreslår?

Bakgrunden är att jag själv nyligen skaffat ett kreditkort och jag tycker det är allt annat än lika rakt fram / enkelt att bokföra ett kreditkort som det är att bokföra t ex betalkort eller faktura. Men jag kanske missar något smart som du känner till? Berätta gärna mer.
Foto på Sofia Johansson

Sofia Johansson, Moderator

 • 5,088 poäng 5k badge 2x thumb
Hej!

Jag förstår att det hade varit en smidig funktion, lägger det vidare som ett önskemål :)

Ha det gott!

/Sofia 
Foto på Jan @mitomada.se

Jan @mitomada.se

 • 4,462 poäng 4k badge 2x thumb
Det här svaret skapades från ett sammanslaget ämne som hette Val att betala faktura direkt från konto 2893 Skulder till närstående personer vi....

förslag val att betala faktura direkt ifrån konto 2893 Skulder till närstående personer kontantmetoden och eekonomi -Betalat inköp med privata pengar i ett aktiebolag

Se detta inlägg
https://forum.vismaspcs.se/visma_spcs/topics/kontantmetoden-och-eekonomi-betalat-inkop-med-privata-p...

förslag på förenkling i programmet skulle vara att kunna betala en faktura med att välja konto 
2893 - Skulder till närstående personer, kortfristig del som det man betalar fakturan ifrån och att det då innebär att fakturan är betald privat.

(idag kan man välja affärskonto eller kassakonto)

detta skulle innebära att man inte behöver skapa manuell verifikation att man satt in pengar på kassan (vilket i realiteten aldrig skett då fakturan betalades privat)

möjligen skulle det också vara bra med en kontrollfråga så att man inte väljer det av misstag och att man behöver skriva in text om vem som betalat kostnaden privat ifall det finns flera personer som bokför på konto 2893
Foto på annbih

annbih

 • 122 poäng 100 badge 2x thumb
Det här svaret skapades från ett sammanslaget ämne som hette Kreditkort - betalningssätt för leverantörsfakturor.

Man vill ju helst registrera en leverantörsfaktura för varje inköp man gör, för att ha mer koll på sina inköp och kostnader. Men vid betalning av leverantörsfaktura kan man idag endast betala från bankkonto/kassa, ej kreditkort.
Om ett inköp gjorts med kreditkort måste man idag därför registrera inköpet som en Ny manuell verifikation istället för Leverantörsfaktura.

Det vore önskvärt att kunna regga en lev.faktura, och sedan betala med betalningssätt Kreditkort, där betalningen då konteras mot 2410 eller 2899 (kortfristig skuld).
Foto på Jenny Sjöström Sannéus

Jenny Sjöström Sannéus, Application Specialist eEkonomi/Website/Webshop

 • 7,686 poäng 5k badge 2x thumb
Hej!

Tack för att ni har tagit tiden till att delge era önskemål gällande förbättrad hantering av kreditkort. I dagsläget är det inget som är planerat så jag rekommenderar alla användare som önskar samma sak att kommentera eller följa tråden!

Självklart återkommer vi om det sker någon förändring. 

Ha en fin dag!
/Jenny
Foto på M Risberg

M Risberg

 • 2,768 poäng 2k badge 2x thumb
Hej Jenny.

Det har gått åtta månader sedan ditt svar om denna utomordentligt fina idé. Är det möjligen leverans på G, den nionde? =)
Foto på M Risberg

M Risberg

 • 2,768 poäng 2k badge 2x thumb
Hej Jenny.

Jag har nyligen skaffat kreditkort till firman. När jag gjorde det var jag övertygad till 100% att eEkonomi skulle kunna hantera bokföring av detta galant, inte minst eftersom eEkonomi har funnits några år på marknaden. Kreditkort är inget nytt trots allt.

Det har gått sju månader sedan du / Visma senast uppdaterade den här tråden. Är det fortfarande så att Visma inte planerar att lägga till ett naturligt stöd för hantering av betalning med kreditkort i eEkonomi?
Foto på Jenny Sjöström Sannéus

Jenny Sjöström Sannéus, Application Specialist eEkonomi/Website/Webshop

 • 7,686 poäng 5k badge 2x thumb
Hej!

Jag har tyvärr ingen ny information gällande detta och är det något som förändras så kommer vi uppdatera här i tråden. 

/Jenny
Foto på M Risberg

M Risberg

 • 2,708 poäng 2k badge 2x thumb
Jag såg att du svarade i en tråd som relaterar. Jag hoppas hoppas hoppas att ni jobbar med att utveckla eEkonomi i riktning av vad som diskuteras här (och där).