Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Visa  endast  | Sök istället efter 
Menade du: 

Fd medlem
Inte tillämpbar

Tjänstledig, jobbar några timmar

Hej,
Vi har en anställd som är tjänsteledig. Han jobbar dock några timmar i månaden och jag drar av i procent per dag de timmar han har jobbar från tjänsteledigheten i kalendariumet, så det får han utbetalat i efterskott. Eftersom han är ledig större delen av månaden gör jag tjänsteledig kalenderdagar. Hur räknas det ut det som han får utbetalt i lön, för det motsvarar ju inte om man skulle betala ut antal timmar och räkna på hans timlön, det är väl uträknat med någon formel? Gör jag rätt när jag redovisar detta eller skulle jag göra på något annat sätt?
Mvh

7 SVAR 7
Michael Holmgren
APPLICATION SPECIALIST

Hej. 

Jag är osäker på hur du gör registreringen av tjänstledigheten, lägger du in 100% tjänstledig i kalendariet för att nästkommande månad betala ut de timmarna som den anställde har arbetat?

I detta fallet hade jag registrerat frånvaron för den tiden den anställde faktiskt är frånvarande, arbetar personen 1h en dag hade jag lagt in personen som tjänstledig 7h den dagen (förutsatt att arbetstiden är 8h).

Registrerar du 100% frånvaro och därefter lägger in hur mycket pengar den anställda ska få utbetald räknar programmet upp den Ej semestergrundande frånvaron hela dagar vilket resulterar i att den anställde får mindre intjänade semesterdagar för perioden. 

Har du någon följdfråga eller om jag har missuppfattat ditt inlägg är du välkommen att återkomma till oss. 
Fd medlem
Inte tillämpbar

Jag registrerar frånvaron för den tiden den anställde faktiskt är frånvarande, så jobbar vi 8 timmar så har jag lagt in 7 timmar frånvarande om han har jobbat 1 timme. Fast avvikelsen registreras månaden efter. Min andra fråga är hur timlönen räknas ut när man gör på detta sättet, för det motsvara ju inte om man skulle ta hans vanliga timlön * antal jobbade timmar. Vilken formel används?
Fd medlem
Inte tillämpbar

Hej hej!

Om jag förstår dig rätt registrerar du tjänstledigt med kalenderdagsavdrag och räknar ut procent av dag han varit frånvarande. T.ex. om han är tjänstledig 7 tim och arbetar 1 tim blir det 87,5 % tjänstledig på en dag.

Det räknas egentligen inte fram någon timlön utan det som betalas ut är helt enkelt vad som blir kvar av månadslönen efter avdragen tjänstledighet.

Kan ta ett exempel:

Om jag använder t.ex. löneart 3327 för tjänstledighet så görs ett kalenderdagsavdrag. Beräkningen på denna löneart är följande: -(MånadslönEfterLöneväxling*12)/365. Den räknar helt enkelt ut vad avdraget blir per kalenderdag med frånvaro.

Om jag har en månadslön på 20 000 och är tjänstledig 100 % en dag skulle avdraget bli -657,53 kr för den dagen. Skulle jag däremot jobba en timme på en dag och då bara registrera 87,5 % tjänstledighet blir avdraget -575,34 kr på den dagen. Mellanskillnaden här skulle man kunna säga är vad den anställde tjänar/tim, men vad som faktiskt utbetalas kan dock ändå skilja sig sen beroende på hur många dagar det är i månaden.

Är detta tillräckligt svar på din fråga?
Fd medlem
Inte tillämpbar

Tack, det är tillräckligt svar på frågan. Jag använder mig av kalenderdagsavdrag, så att det blir samma avdrag under hela ledigheten. Blir det rätt? Ibland får man inte med sig helgen i kalendaritet när han jobbar någon timme på fredag eller måndag, borde jag använda mig av dagsavdrag istället?
Fd medlem
Inte tillämpbar

Hej igen!

Nej det fungerar med kalenderdagsavdrag, men oavsett hur du registrerar frånvaron kommer beloppet som blir kvar sällan/aldrig stämma exakt med vad den anställde faktiskt borde få i lön.  

Därför skulle jag rekommendera att du alltid räknar fram vad han ska få genom att ta hans beräknade timlön * antalet arbetade tim och sedan justera på lönespecifikationen manuellt så att den anställde får rätt lön. Det är fortfarande viktigt att du registrerar rätt, både frånvaro och arbetad tid, i kalendariet för all statistik och semesterberäkning.

Hans beräknade timlön kan du se inne i anställningsregistret på fliken Lön om du vill räkna ut lönen manuellt. Alternativet är att du tar hjälp av lönearten 1108 Grundtimlön, månadsavlönade och hämtar upp den tillfälligt på lönespecifikationen bara för att kunna ange antalet arbetade timmar han jobbat och på så sätt få hjälp att räkna ut vad han ska få i lön. När du vet vad han ska ha i lön får du sedan antingen dra bort eller lägga till ett belopp så att det blir rätt lön totalt. Glöm inte att plocka bort löneart 1108 sen också när du fått fram hans lön. Sedan för att justera lönen kan du använda förslagsvis löneart 1174 - Övrig ersättning, brutto om du behöver höja upp lönen och löneart 1179 - Övrigt avdrag, brutto om du behöver dra av. Du anger belopp manuellt på dessa lönearter. Det kan kanske vara snyggt att lägga till en textrad till den anställde också, som förklarar justeringen och kanske en summering av hans totalt antal timmar eller liknande om det blir lite stökigt.
Fd medlem
Inte tillämpbar

Tack för ett utförligt svar. En sista fråga, den här personen jobbar 60% men grundlönen ser ut att vara den samma som om han skulle ha jobbar heltid. Stämmer det?
Fd medlem
Inte tillämpbar

Nej om han arbetar deltid är det deltidslönen du ska ange på fliken Lön.