Uttag av "lön" i enskild firma - eEkonomi

 • 0
 • 1
 • Fråga
 • Uppdaterades för 1 år sedan
 • Besvarad
 • (Redigerad)
Arkiverad och stängd

Denna konversation är inte längre öppet för kommentarer eller svar och communityns medlemmar kan inte se det längre.

Hej!

Jag ska nu göra mitt första uttag av "lön" ur min enskilda firma! Första uttaget har jag budgeterat 40 tkr för och jag undrar nu ungefär hur mycket det blir som blir mina pengar och hur mycket som skall läggas undan för egenavgifter och skatt. Är 19 år och bor i Karlstad kommun om det hjälper med uträkningen :)

Sedan undrar jag också hur bokföringsprocessen ser ut, om jag har förstått det rätt bör det vara ungefär såhär:

1930 kredit
2013 debet

Tacksam för all mån av hjälp :D
Foto på David Ragnarsson

David Ragnarsson

 • 266 poäng 250 badge 2x thumb
 • osäker

Publicerades för 1 år sedan

 • 0
 • 1
Foto på Roffak

Roffak, Champion

 • 27,804 poäng 20k badge 2x thumb
Hej

Eftersom du skriver "lön" inom citationstecken utgår jag från att du vet att det inte är det enskilda uttaget som påförs egenavgifter och skatt utan att det är helårsresultatet som ligger till grund för beräkning av egenavgifter och skatt.

Egenavgifterna är för 2018 fastställda till 28,97% men då det exakta avgiftsunderlaget inte blir känt förrän du gjort deklaration får du göra ett schablonavdrag på 25% för egenavgifter i deklarationen. Eventuell differens påförs i kommande års deklaration.

Det skattemässiga resultatet efter avdrag av egenavgifter beskattas med kommunal inkomstskatt (Karlstad tabell 34) men som du förstår är beloppet i mångt och mycket beroende på helårssiffran och vilka avdrag som är aktuella för din del.

Men du ska få en rekommendation från min sida:

Avsätt 25% för att täcka upp egenavgifter dvs 10 000.
Avsätt 20% för att täcka upp skatt dvs 8 000.

Huruvida du låter avsättningen ligga kvar i firman eller avsätter det på annat vis avgör du själv.

1930 Kredit
2013 Debet 

är helt ok

Tänk också på att ovanstående belopp kan påverkas av eventuella avsättningar till periodiseringsfond, pensionsavsättningar och kommande år eventuella räntefördelningar.

Det korta svaret: Avsätt ca 45 % för kommande egenavgifter och skatt.

MVH
Rolf
Foto på mikael pettersson

mikael pettersson

 • 80,792 poäng 50k badge 2x thumb
Om du vill räkna ungefär kan du sätt sv 10000 för egenavgifter och 10 000 för skatt och ta ut 20000 för egen del
Mikael
Foto på Fredrik

Fredrik

 • 4,158 poäng 4k badge 2x thumb
Du kan ta ut hälften av resultatet, övriga hälften är skatt och avgifter. Det du ser som resultat i resulratrapporten idag, är dock inte säkert att du har som beskattningsbart resultat i ditt bokslut, det kan minska av olika orsaker.

Blev du klokare...
Foto på AccountantfromHell_singland

AccountantfromHell_singland, Champion

 • 26,608 poäng 20k badge 2x thumb
Brukar rekommendera mina kunder att alltid sätta av lika mycket som dom tar ut till skatt (och egenavgifter men det ingår ju i beräkningen när man deklarerar). Då "leker" man aktiebolag typ. Och kan man inte sätta av lika mycket som man tar ut, då tar man ut för mycket. I ett aktiebolag skulle det innebära att man inte kan betala in avgifter och prelskatt månaden efter lönen. 
Mitt råd är att man skaffar ett till bankkonto i företaget, typ sparkonto, som man kalla "skattekonto". Har man en preliminärdebitering av skatt så får man även ta hänsyn till den. Säg att du har 5 000 kr i preliminär debitering. Tar ut 20 000 kr i uttag. Då skall du sätta av 15 000 kr på det egna "skattekontot". När du sedan deklarerar så har du pengar till restskatten. 
Det gäller ju även att se upp så att man inte har ett ännu högre resultat och då kanske investerar dom tjänade pengarna i byggnad/lager eller inventarier. Då har man kanske inte pengar till skatten i alla fall då dessa investeringar inte påverkar resultatet/skatten. Mycket att tänka på. Lycka till!

Den här konversationen är inte längre öppen för kommentarer eller svar.