Vad är bästa sättet att bokföra bilförmån i eget AB - eEkonomi

 • 2
 • 1
 • Fråga
 • Uppdaterades för 4 år sedan
 • Besvarad
 • (Redigerad)
Arkiverad och stängd

Denna konversation är inte längre öppet för kommentarer eller svar och communityns medlemmar kan inte se det längre.

Hej, Jag har en AB och köpt en bil i mitt företag och vill fråga vad är bästa sättet att bokföra bilförmån för mig? Har läst på nätet att det mest smidiga skulle vara att höja min lön motsvarande bilförmån värdet och sedan göra en nettoavdrag. Om det är fallet, hus ska jag göra dels med lönebesked och del bokföringen. Jag använder Eekonomi programmet. Tack
Foto på SaberN

SaberN

 • 100 poäng 100 badge 2x thumb

Publicerades för 4 år sedan

 • 2
 • 1
Foto på Sara Lindblom

Sara Lindblom, Moderator

 • 3,136 poäng 3k badge 2x thumb
Hej!

Det finns inte stöd fullt ut i eEkonomi lön för bilförmån. Det man kan använda är lönearten Förmåner, tabellskatt med hela förmånsbeloppet. Sedan använder man samma löneart igen men med ett minusbelopp på samma belopp som du sedan ska göra avdrag med. Till sista använder du lönearten Avdrag efter skatt med nettoavdraget. Se exempel:Det som inte per automatik kommer bli rätt är bokföringen och kontrolluppgifterna så där krävs lite manuell hantering.

Avdraget på 2000 kr kommer att bokföras mot 2790 - Övriga löneavdrag, detta ska du boka om mot ett resultatkonto, till exempel 7690 - Övriga personalkostnader. Om du vill få en ännu bättre överblick i din resultaträkning kan du kan skapa ett konto i intervallet 7380 - 7399 som du inte använder idag. Intervallet visar kostnader och förmåner till anställda. I kontrolluppgifterna ska detta belopp gå mot ruta K17.

Bilförmånen (de 3000 som är kvar) ska gå mot ruta K13.
Foto på SaberN

SaberN

 • 100 poäng 100 badge 2x thumb
Hej Sara. Tack för svaret. 

Bilförmånen i mitt fall är 3416 kr. Jag tänkte höja min lön med samma belopp och sedan göra en nettoavdrag.  Jag tror att det blir samma som du beskriver här. inte sant?
Vill du  förklara gärna med exempel, hur ska jag boka om förmåns beloppet från konto 2790 , mot 7690 till exempel  ? Jag menar med Debit och Kredit.
Tack
Foto på Kalle Lindblad

Kalle Lindblad, Moderator

 • 5,312 poäng 5k badge 2x thumb
Hej SaberN!

Du har helt rätt i att det finns många fördelar med att öka upp lönedelen med motsvarande belopp och istället göra ett nettoavdrag. För det första så behöver du inte ta upp det som en bilförmån, (för att svara på din fråga ovan), utan nettolöneavdraget ses som ett sätt att betala för sitt förmånsvärde kan man säga, och på så vis ersätta företaget. Dessutom finns det flera fördelar med denna typ utav upplägg:

1.                             
Bruttolönen ökar ditt löneunderlag i fåmansbolagsreglerna, dvs hur mycket utdelning du kan ta ut till låg skatt. Där räknas inte förmåner med. 


2.                             
Bruttolönen ökar din SGI (sjukpenningsgrundande inkomst) hos Försäkringskassan. Där räknas inte förmåner med. 

3.                             
Man slipper komma ihåg att ange förmånsbelopp på skattedeklarationen.

Tillägg! Även om man ersätter företaget för förmånen ska man ändå på kontrolluppgifterna ange modell-kod på bilen, förmånsvärde, (som blir noll om man ersatt med nettolöneavdrag), samt hur mycket man betalt för förmånen, (d v s nettolöneavdraget).

Hoppas detta var tydligt nog, om inte, tveka inte att höra av dig till oss igen.

Tack för ditt inlägg!
(Redigerad)
Foto på SaberN

SaberN

 • 100 poäng 100 badge 2x thumb
Hej Kalle, 
Tack för ditt svar.
Menar du att jag inte behöver boka om beloppet från konto 2790 mot annan konto exevis 7690? när jag gör en nettolöneavdrag? 
Om jag måste göra det ändå, vill du förklara hur ska jag boka om (förmåns) beloppet från konto 2790 , mot 7690 till exempel  ? Jag menar med Debit och Kredit. 
Stort tack.
/Saber
Foto på Sara Lindblom

Sara Lindblom, Moderator

 • 3,136 poäng 3k badge 2x thumb
Hej!

Först vill jag bara säga att om du ska göra avdraget med hela förmånsbeloppet kan du hoppa över båda raderna med förmåner, eftersom dessa två rader ändå tar ut varann. Istället räcker det om du höjer månadslönen och sedan gör ett avdrag efter skatt på 3416 kr.

Beloppet 3416 som du gör ett avdrag med kommer automatiskt att bokas i kredit mot 2790 när du bokför lönebeskedet. Men detta ska bokas mot ett kostnadskonto och därför får du skapa en manuell verifikation där du bokar 3416 i debet på 2790 och i kredit på till exempel 7690 som jag skrev i mitt tidigare exempel. Det totala beloppet för samtliga avdrag under året ska i kontrolluppgifterna redovisas i ruta 17, detta kommer du få lägga till manuellt då det inte hanteras av programmet.
Foto på SaberN

SaberN

 • 100 poäng 100 badge 2x thumb

OK. Tack  Sara för ditt svar.

/Mvh.


Den här konversationen är inte längre öppen för kommentarer eller svar.