Vad får bokföras som utlägg i aktiebolag - eEkonomi

 • 0
 • 2
 • Fråga
 • Uppdaterades för 2 år sedan
 • Besvarad
 • (Redigerad)
Arkiverad och stängd

Denna konversation är inte längre öppet för kommentarer eller svar och communityns medlemmar kan inte se det längre.

Jag har konstaterat att många tjänster och ibland varor är billigare för privatpersoner. Eftersom jag har ett aktiebolag där jag är ende anställd så har jag funderat på om man kan köpa privat och sedan ta in det i bokföringen på företaget. Har förstått att man då skall bokföra så här:
Kredit    2893 eller 2829
Debet    Konto för aktuell tjänst eller vara
Debet    Relevant konto för ingående moms

Utbetalningen bokförs sedan som:
Kredit    1930
Debet    2893 eller 2829

Problemet jag har, är vilka inköp man får ta in så här i företaget?

Jag har sett exempel på tex hotell och bokinköp. Men när någon har frågat om telefonabonnemang så har det hetat att företagets namn och adress måste finnas på fakturan.

Är det så, och i så fall varför är det skillnad? Företagets namn står ju knappast på en hotellräkning.

Eftersom jag jobbar som konsult måste jag ha telefon. Den har jag just nu som företags-abonnemang, men har tröttnat på att betala 5 gånger så mycket som för ett motsvarande privat-abonnemang.

Finns det verkligen något som hindrar att jag tecknar ett privat abonnemang, som jag använder dedicerat inom företaget och sedan tar in i bokföringen enligt exemplet ovan?
Telefon-fakturorna betalas då privat och ersättning för dessa utlägg betalas ut från mitt företag till mig privat. Tex i samband med lön. Verifikaten blir då fakturorna som jag får privat. Eventuellt kompletterat med en reseräkning.
Det känns inte som någon skillnad mot att en anställd lämnar in en reseräkning med hotellkvitton?Foto på MatsB

MatsB

 • 434 poäng 250 badge 2x thumb

Publicerades för 2 år sedan

 • 0
 • 2
Foto på mikael pettersson

mikael pettersson

 • 80,538 poäng 50k badge 2x thumb
Bolaget har rätt att kostnadsföra sådant som tillhör verksamheten.
Bolaget har rätt att lyfta ingående moms belöpande på sådana kostnader om underlaget är utställt på bolaget - annars inte

Mikael Pettersson
Foto på MatsB

MatsB

 • 434 poäng 250 badge 2x thumb
Menar du då att om en anställd betalar ett hotell med privata pengar och sedan skriver en reseräkning så får företaget inte lyfta momsen på den fakturan?
Foto på LW

LW

 • 20,874 poäng 20k badge 2x thumb

Jag var för några år sedan på en skatteträff och SKV sade uttryckligen att de förstod dilemmat och i ett företag av mindre storlek - som du - så tänkte de inte göra något ifall privatpersonen bakom företaget stod på ett telefonabonnemang. Däremot är det inte tillåtet att ta in fakturor i företaget där fakturan är utställd till annat företagsnamn än ditt.

//Lena

Foto på MatsB

MatsB

 • 434 poäng 250 badge 2x thumb
Tack för upplysningen.
Jag hörde av en kollega som tidigare hade eget AB att hans revisor hade sagt att det var OK. Men bara för att någon revisor säger något behöver det ju inte vara OK, men då verkar det stämma.
Foto på Chriskaffe

Chriskaffe

 • 3,728 poäng 3k badge 2x thumb
Intressanta frågeställningar! Har samma förutsättningar och här jag valt att bolaget köpte in en telefon up front och sedan står abonnemanget på privatpersonen, som också betalar för abonnemanget. Det används både som företagstelefon och privat. 
Just nu har jag dilemmat att prenumerationen på Microsoft officepaket står på fysikern. Programmet är en förutsättning för verksamheten, kan det då betraktas som utlägg också?
Foto på mikael pettersson

mikael pettersson

 • 80,256 poäng 50k badge 2x thumb
Som sagt;
 rätten att lyfta moms försvinner om handelspartner inte är bolaget.  Kostnaden kan ju vara berättigad till avdrag men det finns ingen självklar automatik däremellen momsavdrag och kostnadsavdrag

Mikael Pettersson 
Foto på Pacsac

Pacsac, Champion

 • 49,070 poäng 20k badge 2x thumb

Kan nämna att mina utländska vänner alltid vill att hotellet skriver en faktura med företagets namn och reg nummer på. Dom får i Sverige ofta en fånigt och frågande ansikte till svar.

I större företag har det ju aldrig varit aktuellt utan på reseräkningen så specar man den moms hotellkvittot har. 

Foto på Pacsac

Pacsac, Champion

 • 49,070 poäng 20k badge 2x thumb

Som jag uppfattar det så är det bättre att ta fakturan för (t.ex.) telefon direkt in i företaget för då är momsen specad än att ta den som ett utlägg till en anställd (ägaren) för då är det knepigare med att dra av momsen.


Foto på LW

LW

 • 20,874 poäng 20k badge 2x thumb

Ja, en faktura som står på en själv är OK att ta direkt, så man kan dra momsen. Har man fått en kvittens från en privatperson att man inhandlat av denne, kan man inte dra moms, då privatpersoner är "inklusive moms".

//L

Foto på Lovisa - Revidera i Bohuslän AB

Lovisa - Revidera i Bohuslän AB, Champion

 • 11,436 poäng 10k badge 2x thumb
Om du har ett företagsabbonemang så kommer skatteverket godkänna fullt avdrag för både moms och kostnad även om du använder den privat.

Om du endast har ett privatabbonemang som är betydligt billigare så kan det bli svårt att få avdrag för hela kostnaden och momsen. Skatteverket kommer godkänna att du drar av en del i bolaget, normalt 50 %. Och eftersom det är så mycket billigare så kan ju detta alternativ ändå vara bättre.

Mvh
Lovisa Ljungvall

Den här konversationen är inte längre öppen för kommentarer eller svar.