Varför alla dessa frågor efter VARJE moment i Visma LÖN?? (obs! Lång frågeställning)

 • 13
 • Idé
 • Uppdaterades för 10 månader sedan
 • Inte planerade
Arkiverad och stängd

Denna konversation är inte längre öppet för kommentarer eller svar och communityns medlemmar kan inte se det längre. Communitymoderatorn angav följande anledning för att arkivera: .

Man blir helt matt när man jobbar med Visma Lön, och det beror på alla dessa moment när man ska besvara frågor, efter VARJE MOMENT man gör. Frågorna går ut på: "vill du VERKLIGEN göra detta?", "Är du helt säker på att du vill skriva ut det här?", "Är du helt säker på att du har skrivit ut bokföringsunderlaget", "Är du en komplett idiot eller...?"

Ja det är så man känner sig, som om den som skapat Visma Lön anser att det är småbarn som jobbar i programmet och man behöver konstant bli kontrollerad.

Till och med när jag ska välja nytt företag: då väljer jag Arkiv, Öppna företag, och då får jag (självklart) frågan "Vill du stänga aktuellt företag och gå till Öppna företag?" och så ska jag då svara JA eller NEJ.....! Varför??! Jag tryckte ju på "Öppna företag", varför skulle jag då inte vilja gå till "Öppna företag"? Behöver vi verkligen säkerhetskontrolleras vid varje delmoment i Visma Lön? Om saker och ting inte gick att ångra, så vore det en heeelt annan sak.
När man har gjort lönekörningen klar, trycker på "Lås lönekörningen", då ska man besvara frågan "Vill du låsa lönekörningen?", svara JA eller NEJ.... Varför skulle jag inte vilja låsa lönekörningen när jag tryckte på det? Och hade jag inte velat låsa, utan låst av misstag så är det ju bara att sedan låsa upp lönekörningen ... varför ska man bli störd i alla dessa moment?? Om man har 100 företag som man gör löner för, fattar inte ni på Visma att det är en ENORM störning i arbetet?
Okej, Jag väljer JA; på LÅS LÖNEKÖRNINGEN: Jag går vidare till utskrifterna. Trycker i rutan "Utskriven" under rubricken "SKICKA". Då måste man besvara frågan "HAR ALLA LÖNEBESKED SKRIVITS UT ELLER SKICKAT? -  (svarar du Ja kommer rutan 'utskriven' att markeras)" ....[ja det står faktiskt så i meddelandet!]

Sen klickar man i rutan "utbetald" under "BETALA": Då ska man besvara den intelligenta frågan "Är utbetalningen gjord?" Svara JA eller NEJ.
Nåväl: man svarar JA och går vidare till rubriken BOKFÖR och klickar i rutan "bokföringsunderlag skapat" ... vad händer månne?: jo du ska besvara den helt naturliga frågan "Är bokföringsunderlaget skapat?"
Av vilken, VILKEN(??) orsak finns dessa störningar? Är det någon auktoritär mästare som skapar Visma LÖN? varför slipper vi dessa frågor i Visma Administration för? Hur kan det komma sig att man i Visma Admin tror på att sina användare kan ta korrekta beslut, men i Visma Lön är det helt annorlunda?
Sen en annan sak: i Visma LÖN; vid säkerhetskopiering, varför kan man inte välja att säkerhetskopiera ALLA FÖRETAG eller bara aktuellt företag? När man ska uppdatera programmet så ska man säkerhetskopiera företagen - det är ju superenkelt om man har 1-3 företag, men har man hundra?? eller ens bara 20 företag... vem ska betala för den som ägnar timmar åt säkerhetskopieringen? För man ska ju logga in och ut i varje företag, och besvara idiotfrågorna även där - vid varje inlogg:"vill du stänga aktuellt företag och gå till Öppna företag?!
Ett sista litet tips (och rop på hjälp!): När man sen svarat JA på att man vill öppna nytt företag, då hamnar man i rutan för Visma Lön 600-inloggning och i rullmenyn där man ska välja företag: varför hamnar man direkt i rutan för signatur där? Är det ingen som har kommit på det mer logiska - att man hamnar direkt i rullmenyn över företag så man bara behöver trycka på första bokstaven i företagets namn och sen rulla ned med hjälp av piltangenterna? Ingen....? Verkligen?

Jag har tänkt klaga på detta så länge nu, men det är så mycket och man har sällan tid, men nu tog jag mig den tiden ändå. Har ingen annan känt att detta har varit ett problem? Har någon, någonsin, begärt att det ska vara såhär?

Om det är viktigt för många att bli påmind i varje moment som man utför i visma lön, kan man då inte få möjlighet att VÄLJA BORT dessa störningar, dessa konstanta frågor som förminskar en hela tiden? När jag ska lära en ny medarbetare att jobba med visma lön, så blir dom supernervösa pga dessa frågor, eftersom man får uppfattningen av att när man har svarat JA på frågorna, och gått vidare, då går det inte att ångra sig. För det är ju bara därför man skapar denna typ utav kontrollfrågor, men i Visma Lön verkar det som att man har skapat dom bara för att jäklas med sina användare?
Jag vill gärna veta om det är många som uppskattar denna 'service', och om så är fallet - kan inte Visma göra så att man har möjlighet att välja bort frågorna? Och alla andra tips jag kommit med.
Foto på Marie J

Marie J

 • 3,096 poäng 3k badge 2x thumb
 • frustrerad, minst sagt!

Publicerades för 1 år sedan

 • 13
Foto på Per

Per

 • 196 poäng 100 badge 2x thumb
Jag håller med dig till 100% det är bara dumheter
Foto på asspo

asspo

 • 542 poäng 500 badge 2x thumb
Jag håller också med till 100%. Bra rutet! Längtar tillbaka till Lön Specal.
Foto på Helena

Helena

 • 900 poäng 500 badge 2x thumb

Håller med dig, hade varit toppen att kunna välja bort påminnelserna. Tänk om varje bilförare skulle få frågan: Vill du verkligen svänga när du vrider på ratten? Skämt åsido....det vore bra med modernisering och smidighet, det känns väldigt stelt uppbyggt. Många funktioner är låsta och kan inte anpassas efter företagens olika regler och strukturer. Att inte kunna få ut all information du har registrerat i systemet i rapporter, excel eller listor överhuvudtaget är för mig ett stort frågetecken.

Foto på asspo

asspo

 • 542 poäng 500 badge 2x thumb
Oj! Får man inte ut allt i excel? Det funkade i Lön Special. Jag gillar Vismas gamla program och är förvånad över att men den erfarenheten inte lyckas få till de nyare programmen.
Foto på Marie J

Marie J

 • 3,096 poäng 3k badge 2x thumb
Jag kan för mitt liv inte förstå varför man försämrar när man ska uppdatera något? Och så undrar man lite grann om ingen har klagat nån gång? Det måste ju nån ha gjort tänker jag, men då kommer man till den större frågan: lyssna Visma på sina kunder/användare? Det känns inte så.
Foto på Marie

Marie

 • 1,088 poäng 1k badge 2x thumb
Jag håller också med och är så matt på alla försämringar
Foto på Ludolf

Ludolf

 • 2,554 poäng 2k badge 2x thumb
Jag håller med frågeställaren på alla punkter utom när det gäller att låsa lönekörningen. En upplåsning kan verkligen ställa till det (se speciella trådar ägnade åt detta) så här är det verkligen bra med en kontrollfråga (fast texten borde vara "Har du tagit säkerhetskopia?").
Foto på Christel

Christel

 • 6,340 poäng 5k badge 2x thumb
Att låsa upp en låst lönekörning är inte enkelt, så här är en fråga okej.
Foto på Jesper Fogelström

Jesper Fogelström, Application Specialist Lön/Lön Anställd/Resa&utlägg

 • 6,868 poäng 5k badge 2x thumb
Hej! 

Tack samtliga för era synpunkter angående de frågor man får vid olika utföranden av moment i programmet. Jag kommer ta vidare och lyfta detta med mina kollegor på utvecklingsavdelningen, återkommer när jag vet mer hur vi ligger till i frågan. 

// Jesper
Foto på Marie J

Marie J

 • 3,096 poäng 3k badge 2x thumb
Tusen tack för det! Jag ser fram emot en uppdatering :)
Foto på Jesper Fogelström

Jesper Fogelström, Application Specialist Lön/Lön Anställd/Resa&utlägg

 • 6,868 poäng 5k badge 2x thumb
Hej! 

För tillfället har vi inget inplanerat att införa en förändring kring detta, men vi har en diskussion om det och jag kommer återkomma när jag vet mer framöver. 

Vänligen
Jesper

Den här konversationen är inte längre öppen för kommentarer eller svar.