Varför bokföra "ej avdragsgill kostnad"? - Visma Administration

 • 0
 • 1
 • Fråga
 • Uppdaterades för 3 år sedan
 • Besvarad
 • (Redigerad)
Arkiverad och stängd

Denna konversation är inte längre öppet för kommentarer eller svar och communityns medlemmar kan inte se det längre.

Är ny på bokföring. Vissa kostnader är ju avdragsgilla, andra inte. Jag har enskild firma. Om t.ex. lunch till mina anställda inte är avdragsgillt, vad är poängen att bokföra? Förutom att jag kan se hur mycket jag gör av med till ett speciellt syfte.
Foto på Pia Nyberg

Pia Nyberg

 • 656 poäng 500 badge 2x thumb

Publicerades för 3 år sedan

 • 0
 • 1
Foto på Tina H

Tina H, Champion

 • 34,718 poäng 20k badge 2x thumb

Hej,

1. Momsen är ju avdragsgill (åtminstone till viss del), så du sparar en liten slant.

2. Om man har AB är det ju dessutom "billigare" att skatta på företaget än att skatta privat, men den skillnaden uppstår väl inte vid enskild firma.

//Tina


Foto på Laila

Laila

 • 13,504 poäng 10k badge 2x thumb
Ursäkta att jag lägger mig i, men lunch till dina anställda blir ju en förmån för dem, och jag är tveksam om du kan lyfta momsen om det inte är kunder med i det hela.
Foto på Tina H

Tina H, Champion

 • 34,718 poäng 20k badge 2x thumb

Hej,

Jag tänker mig att det går under personalvård. Nedan citerat från SKVs hemsida och denna länk. Jag hittar inget om förmånsbeskattning, men det kanske finns på något annat ställe?

http://www.skatteverket.se/foretagochorganisationer/moms/kopavarorochtjanster/representation.4.15532...

"Representation

Du får göra avdrag för moms vid representation om kostnaderna har ett omedelbart samband med verksamheten som när representationen ingår som ett naturligt led i affärsförhandlingar eller vid personalvård.

Du ska också ha en verksamhet där du har rätt att få tillbaka eller är skyldig att betala moms. Representation kan till exempel ske i samband med en lunch eller middag eller i samband med ett mingel där det enbart finns drycker."

Sen måste man förstås lusläsa reglerna för varje specifikt fall. Man kan inte ha hur mycket personalvård som helst om jag förstått det rätt.

//Tina

Foto på Pia Nyberg

Pia Nyberg

 • 656 poäng 500 badge 2x thumb
Tack för svar! Lunchen kanske kan gå under personalvård, vi ses nämligen en gång per månad för att stämma av kommande månad. De får ingen lön denna timmen, men jag bjuder på lunchen. Vi arbetar annars väldigt enskilt och ses inte naturligt på arbetsplatsen. Jag mejlar SKV och hör hur jag kan tolka det. 
(Redigerad)
Foto på Susan Åklundh

Susan Åklundh, Fd Moderator

 • 15,664 poäng 10k badge 2x thumb
Hej Pia,

Om du vill får du gärna återkomma med svaret du får från Skatteverket, så fler här i forumet kan få ta del av informationen.

Ha en fin dag
/Susan
Foto på Pia Nyberg

Pia Nyberg

 • 656 poäng 500 badge 2x thumb
Nu blev det inte om "avdragsgill kostnad" men jag skrev till Skatteverket representation för anställda m.m. och de svarade:

...................................

Representationsavdraget för måltidsutgifter med 90 kr per person kommer att slopas vid inkomstbeskattningen från och med 2017. Det gäller omedelbart för företag beskattningsår som inleds den 1 januari 2017. För ett företag med brutet räkenskapsår gäller avdragsförbudet från och med det beskattningsår som inleds under 2017.

Däremot får avdrag för moms vid representationsmåltider beräknas på en beloppsram som högst får uppgå till 300 kronor per person.

Om det kommer vara regelbundna information- och avstämningsmöten blir det förmånsbeskattning. Du kan hitta schablonbeloppen här nedan:

http://www.skatteverket.se/privat/skatter/arbeteochinkomst/formaner/kost.4.7459477810df5bccdd4800014517.html

Med vänlig hälsning

Den här konversationen är inte längre öppen för kommentarer eller svar.