Låsa bokföringen direkt på momsrapport - eEkonomi

 • 2
 • Idé
 • Uppdaterades för 1 år sedan
 • Inte planerade
 • (Redigerad)
Arkiverad och stängd

Denna konversation är inte längre öppet för kommentarer eller svar och communityns medlemmar kan inte se det längre.

När man fyller i sin momsredovisning hade det varit förnämligt om man kunde – på den sidan – låsa momsperioden! Nu måste man gå ur momsredovisningen, gå in på "Inställningar", välja rätt flik (!) och först sedan kan man låsa momsperioden. Detta skapar onödigt tidsslöseri!
Foto på Alingo

Alingo

 • 1,188 poäng 1k badge 2x thumb
 • irriterad!

Publicerades för 1 år sedan

 • 2
Foto på Hanna Hultemark

Hanna Hultemark, Moderator

 • 7,916 poäng 5k badge 2x thumb
Hej!

Att låsa sin bokföring innebär att man klarmarkerar och godkänner sin bokföring inom en viss period och därefter generellt sett inte ska göra några korrigeringar i den perioden. Denna perioden kan variera beroende på hur stor verksamhet du har och hur många verifikationer du har under ditt räkenskapsår. Att låsa sin bokföringsperiod är alltså egentligen inte kopplat till din momsredovisning, detta då dessa perioder nödvändigtvis inte behöver vara detsamma plus att det kan finnas verifikationer du behöver göra efter en momsredovisning som inte påverkar själva momsrapporten, t.ex att bokföra årets resultat.

Eftersom funktionen inte avser att låsa momsen utan avser att låsa din bokföringsperiod, finns den inte under funktionen för momsredovisningen utan i inställningarna för din bokföring (Inställningar - Företagsinställningar - Bokföringsuppgifter). Du kan även låsa ditt bokföringsår under Inställningar - Räkenskapsår och IB - Klicka på ditt år och redigera - Lås bokföringsåret. 

Du kan läsa mer om vad som gäller för ditt företag - När ni ska låsa er bokföring samt Bokföringsnämndens vägledning om låsning av bokföring

Det är bra synpunkter och jag förstår vad du menar. Vi kan absolut kolla på om det skulle vara mer logiskt att ha funktionen någon annanstans där den är mer lättillgänglig, under förutsättningen att man inte låser av misstag. 

Hoppas detta besvarade din fråga.

Ha en fortsatt fin dag!

/Hanna
(Redigerad)
Foto på Alingo

Alingo

 • 1,188 poäng 1k badge 2x thumb
Tack för svar! Jag förstår ditt resonemang, men hoppas på en ”genväg” om inte annat. Tycker inte att ”Inställningar” är platsen för månatlig (i mitt fall) låsning eftersom det är en funktion, inte en inställning. En inställning tycker jag det är att välja hur ofta man vill redovisa moms och sedan ställa in den valda frekvensen, i mitt fall per månad.
Foto på Hanna Hultemark

Hanna Hultemark, Moderator

 • 7,916 poäng 5k badge 2x thumb
Hej! 

Jag kommer ta önskemålet vidare gällande att låsning av bokföring ska vara en mer synlig funktion än idag. 

Om det finns andra användare här i forumet som också skulle önska att flytta funktionen gällande låsning av bokföring så får ni gärna gilla eller kommentera denna tråden. 

Ha en fortsatt fin dag!

/Hanna 
Foto på Alingo

Alingo

 • 1,188 poäng 1k badge 2x thumb
Tack!

Den här konversationen är inte längre öppen för kommentarer eller svar.