Varulager - förändring under året - Enskild Firma

 • 0
 • 1
 • Fråga
 • Uppdaterades för 1 år sedan
 • Besvarad
 • (Redigerad)
Jag har enskild firma. Jag vill minska värdet av varulager under åretslopp då försäljning minskar
inte automatiskt varor i lager. Går det att göra det under året utan att behöva vänta på årsbokslut? Med vänlig hälsning/Pavla
Foto på Bonde198

Bonde198

 • 142 poäng 100 badge 2x thumb

Publicerades för 1 år sedan

 • 0
 • 1
Foto på Thomas

Thomas, Champion

 • 12,878 poäng 10k badge 2x thumb
Det går bra att ändra lagervärdet löpande under året, det gör också att resultatet stämmer bättre med verkligheten. 
Foto på Bonde198

Bonde198

 • 142 poäng 100 badge 2x thumb

Tack för svaret. Men hur gör man det? Jag har försökt och försökt. Känner mig helt dum, kan inte komma på det. I Visma-enskild firma programmet finns bara Utbetalningar och Inbetalningar. Jag vet inte var kan jag lägga denna post om lager. Kan någon vara så snäll och berätta för mig? Med vänlig hälsning/Pavla
Foto på Sofia Johansson

Sofia Johansson, Moderator

 • 5,440 poäng 5k badge 2x thumb
Hej Bonde198!

I Visma Enskild Firma har du lagervärden under Årsrutiner - Uppgifter om lager vid årets slut. 
Se här hur det hanteras, vad som görs under året och hur du kan ange eget värde m.m.

Ha en fin dag!

/Sofia 
Foto på AccountantfromHell_singland

AccountantfromHell_singland, Champion

 • 26,538 poäng 20k badge 2x thumb
Smartast och typ minst fel är att du varje månad dels bokför inköpen av varor på balanskonto (14XX) och sedan gör en omföring som bygger på din uppskattade bruttovinst mellan balanskontot och sedan resultatkonto (40XX). Typ om du har en bruttovinst på 30% så bokar du 70 % av försäljningen debet 40XX och kredit 14XX. Och var då lite negativ i din uppskattning av bruttovinst. Det är mycket bättre att det går bättre än vad det ser ut än tvärsom. 
Det som är lite knasigt i dom flesta kontoplaner är kontot 4010 varuinköp. Egentligen så är ett varuinköp ingen kostnad, kostnaden uppstår när du säljer varan (KSV, kostnad såld vara) vilket då är ett företagsekonomiskt korrekt sätt att tänka. Lycka till!
Foto på Sofia Johansson

Sofia Johansson, Moderator

 • 5,440 poäng 5k badge 2x thumb
Hej AccountantfromHell_Singland!

I Visma Enskild Firma finns inte möjligheterna att själv kontera/bokföra och göra omföring av värden osv.
Där finns endast en kassabok som hanterar in- och utbetalningar (färdiga alternativ), en deklarationsdel som hämtar alla uppgifter och du ser aldrig någon bokföring. Man kan inte heller skapa verifikationer eller liknande.
Därför är det svårt för denna kunden att själv kontera sina inköp. :)

Men tack så mycket för bra information, kan vara  väldigt användbar i de fallen där kunderna bokför själva.

Ha det gott!

/Sofia 
Foto på AccountantfromHell_singland

AccountantfromHell_singland, Champion

 • 26,538 poäng 20k badge 2x thumb
Oh! Missade att det även gällde det programmet. Känner till det och är tacksam att det inte säljs längre. Har även insett att vi som "kan" blir galna av program som inte låter oss göra "rätt", vilket till viss del även gäller eEkonomi.
Hävdar fortfarande och har gjort det länge att det svåraste i vårt yrke är lagar och regler som skall följas och flest lagar och regler som skall följas hittar vi i den löpande bokföringen. Vilket då inga molnlösningar och automatisk program kan klara av. Och visst finns det en bra support men då skall man ju veta att man bör ringa och kolla just denna frågan då den är speciell. Har nästa år jobbat 30 år i branschen och jag lär mig fortfarande någon nästa varje dag. Dagens skatte- redovisning- och momsregler är inte lättare än förr, till viss del annorlundare men absolut inte lättare. Men jag talar ofta för döva öron..... Tack iaf...
Foto på Bonde198

Bonde198

 • 142 poäng 100 badge 2x thumb
Tack till Sofia och AccountantfromHell för era inlägg! Som jag misstänkte går det inte att själv bokföra och göra omföring av värden som påverkar lager under året. Jätte dåligt!  Man säljer och lager minskar bara i verkligheten men inte i bokföringen. Det blir fel i balansrapporten varje månad. Varulager går bara redovisa vid åretsslut.