Växa-stöd för första anställda - Lön

 • 0
 • 1
 • Fråga
 • Uppdaterades för 5 månader sedan
 • Besvarad
 • (Redigerad)
Arkiverad och stängd

Denna konversation är inte längre öppet för kommentarer eller svar och communityns medlemmar kan inte se det längre.

Hej,
Jag har precis upptäckt en sak angående växa-stödet för första anställd i företag:
På arbetsgivardeklarationen(AGD) finns arb.giv.avg för 1a anställda tydligt i ruta nr 58. Och är avdragen med 10,21%, som det ska.

Men i på bokföringsunderlagen(BU)så står det summan för 31,42% arb.giv.avgift!! Det innebär att det hela tiden är bokfört 31,42%, men deklarerat 10,21% arb.giv.avgift.... HUR är det möjligt att det ska diffa på detta sätt? När vi nu ska göra bokslut så finns det kvar en massa arb.giv.avgifter i UB konto 2731, eftersom när vi stämmer av skattekontot så finns ju endast summan på 10,21% där.

Jag trodde först att det bara var det företag som jag precis hade nyregistrerat, som det blivit så på, men nu vid kontroll så ser jag att ALLA löner som har gjorts med växa-stödet har exakt samma problem: att det på BU är 31,42% och på AGD är det 10,21% deklarerat.

Har detta verkligen inte hänt någon annan? Är det något som jag har gjort felaktigt? (Fråga inte ifall jag har kryssat i rutan för växa-stödet, för det är ju uppenbart att det är gjort eftersom summan är korrekt på AGD.)
Foto på Marie J

Marie J

 • 3,096 poäng 3k badge 2x thumb
 • frustrerad

Publicerades för 2 år sedan

 • 0
 • 1
Foto på Maria 157

Maria 157

 • 676 poäng 500 badge 2x thumb
Jag har precis avslutat en chatt med supporten! Det är så vansinnigt dåligt gjort i programmet detta! Deras lösning är att Lönespecen + Bokföringsunderlaget är felaktiga med full arbetsgivaravgift. Deklarationen är rätt och den bokföringsorder som följer med deklarationen innehåller en rättelse av arbetsgivaravgiften. Vi använder inte alls den bokföringsordern som kommer med deklarationen eftersom vi kör i bolaget och bokför allt på skattekontot, betalningen av skatterna blir ju bara en överföring mellan 1930/1630. Jag kommer manuellt rätta bokföringsordern där allt kostnadsförs för jag tycker det är mest rätt. Tycker dock att det är otroligt dåligt att jag ska behöva göra detta!!!
Foto på Marie J

Marie J

 • 3,096 poäng 3k badge 2x thumb
Jag håller med dig! Om de som programmerar Vismas system vet något alls om bokföring så bör detta vara något självklart att summor ska stämma på alla rapporter och underlag, och inte vara olika på olika ställen. Vi betalar stora summor för bokföringsprogrammen och bör kunna förvänta oss att allt är korrekt, vi ska inte behöva efterkontrollera sånt.

Vi har en som gör löner och alla andra bokför respektive löner efter bokföringsunderlagen, som de plockar upp allt eftersom de ska bokföras. De vet inte om att det inte stämmer, de bokför ju bara, enligt underlag. Och JAG som gör löner tror ju aldrig att jag ska behöva efterkontrollera. Och om jag nu vill ändra i bokföringsunderlagen i efterhand - hur gör jag det?! Det blir alltså extraarbete för mig ändå, då jag måste upprätta ett sidoordnat bokföringsunderlag manuellt - trots att jag ju betalar Visma för denna tjänst!! Det är en hel massa extratid som jag vill ha betalt för. Betalar Visma mig för den tiden? Jag kan inte debitera mina klienter för det i alla fall....
Foto på Maria 157

Maria 157

 • 676 poäng 500 badge 2x thumb
Jag hade tur och såg detta nu när jag körde det första stödet så jag kommer sitta och rätta dom manuellt varje månad. Risken är att många kommer upptäcka detta när dom nu sitter med bokslut, tyvärr finns det dom som inte ens stämmer av mot Skatteverket och inte har revision, då blir det verkligen fel! Missvisande resultat under året också. Under all kritik Visma!!!
Foto på Linda Kjellsson

Linda Kjellsson, Produktspecialist Visma Lön

 • 698 poäng 500 badge 2x thumb
Hej

Nedsättningen för det så kallade växa-stödet omfattar bara lönesummor upp till 300 000 kronor (25 000 kronor *12 mån). Löneunderlag över det beloppet ska beräknas med full arbetsgivaravgift.
Om man har flera utbetalningar under en månad så som två veckors lön eller  en extra lön någon månad så kan vi inte göra den beräkningen per lönebesked utan det är först på arbetsgivardeklarationen som vi har ett "facit" över månadens gjorda utbetalningar. Det är först då vi vet vilket belopp den anställde kom upp till. Därför har vi valt att hantera det såhär.

Mvh
Linda
Foto på GurrestaHB

GurrestaHB

 • 518 poäng 500 badge 2x thumb
Det är ju, ursäkta uttrycket, helt hål i huvudet. Man kan ju inte leka polis för att det kanske kommer och bli annorlunda i lönesumman. Kryssar man i en ruta så ska ju allt funka. Men vi får väl fakturera VISMA för all extratid som vi måste lägga ner på detta och andra uppenbara "fel" som också finns i deras program så att de lär sig att göra program som man kan lita på.
Foto på Marie J

Marie J

 • 3,096 poäng 3k badge 2x thumb
Så man ska alltså inte kunna lite på bokföringsunderlaget? Detta förlänger lönekörningen avsevärt.
I de företag som har växa-stöd (som jag har hand om just nu) finns endast EN anställd i företaget, som alla har under 24000 kr/mån.

Man köper löneprogram för att underlätta lönekörningarna, och för att man ska kunna lita på att programmet sköter uträkningarna. Man kryssar ju för på den anställde i rutan om växa-stöd, och det bör då automatiskt ta med den som 10,21 i Arb.giv.avgift i alla underlag.

Om lönen någon gång blir större än tillåtna 300.000 kr, då kan programmet ev göra en varning om att lönen för en person med växa-stöd har ev fått för hög lön och att arb.giv.avgiften höjs. (Men det borde inte ens behöva varnas för det). Om lönesumman blir högre än 300.000 kr på året så bör programmet AUTOMATISKT dra av 31,42% i arb.giv.avgift.

Jag skulle kunna göra sånt i ett excelark. Visma borde kunna klara av såna saker hur enkelt som helst.
Foto på Jormarn

Jormarn

 • 120 poäng 100 badge 2x thumb
Gör lönerna i en liten firma. Samma problem för mig, deklarationen blir rätt men bokföringsunderlaget är full arbetsgivaravgift. Det är första lönen för året så det har inget med ett takbelopp att göra. Lite frustrerande att inte kunna läsa in SIE filen utan måste boka allt manuellt.
Foto på Cecilia Towner

Cecilia Towner, Moderator

 • 10,206 poäng 10k badge 2x thumb
Hej Jormarn,

Tack för att du tog dig tid att skriva på vårt forum.
Precis som Linda skriver tidigare i tråden så hanterar ej programmet detta på bokföringsunderlaget och filen utan du får på det endast på din arbetsgivardeklaration. Så det innebär manuell hantering för er del.

I programmet så får man en notis om detta om man väljer att skriva ut kontrollistan när man arbetar under Lönearbete - Lönekörning. Den texten är:
"Växa stöd för första anställda.
Reducering av arbetsgivaravgiften görs på arbetsgivardeklarationen. Det finns därför en differens mellan arbetsgivaravgiften på lönebesked och bokföringsunderlag jämfört med arbetsgivardeklarationen."

Jag tar det vidare och lägger det som en förbättring av vår skrivna hjälp berörande växa stöd så att man uppmärksammas på det även där.
Så får vi hoppas på en uppdatering av hanteringen i framtiden.

Ha en fin dag!
/Cecilia
Foto på Anne

Anne

 • 84 poäng 75 badge 2x thumb
Tråkigt att det inte går att lita på programmets bokföringsunderlag.
Då förstår jag varför det blir fel hos mig iallafall. Då får jag göra en manuell bokning på bokföringsunderlaget. Konstigt att konto 7213 inte kan få ha sin automatkontering mot konto 7500 upp till 300.000 kr och därefter bokföras på konto 7510. Det borde gå att lösa.
Foto på Cecilia Towner

Cecilia Towner, Moderator

 • 10,206 poäng 10k badge 2x thumb
Hej,

Ett förtydligande av tidigare inlägg i denna forumtråd.
Lön 300/600 har ej fullt stöd när det kommer till bokföringsunderlaget från lönekörningen gällande växa stöd och nedsättning utav arbetsgivaravgiften till 10,21%.
När man skapar en lönekörning i programmet med en anställd som på flik 4 skatt och arbetsgivaravgift har en markering i rutan Växa-stöd för första anställd så beräknar programmet lönekörningens bokföringsunderlag med en procentsats för arbetsgivaravgiften på 31,42%.
Se gärna tidigare inlägg från Linda.
Däremot redovisas arbetsgivaravgiften på arbetsgivardeklaration på ett korrekt sätt i rutan 58 som sig bör precis som Marie skriver i sitt första inlägg.

Det som nu är viktigt är att om du kontrollerar bokföringsunderlaget från arbetsgivardeklaration så krediteras nu konto 7510 med korrekt belopp som debiterades på lönekörningens bokföringsunderlag.

Hoppas att bilderna nedan kan förtydliga.
Först är det bokföringsunderlaget från lönekörningen med en bokförd arbetsgivaravgift på 31,42%

Sen är det arbetsgivardeklarationen som visar 10,21% i ruta 58

Sen även bokföringsunderlaget från samma arbetsgivardeklaration där totala arbetsgivaravgiften på 31,42% bokas bort.


Hoppas att detta förtydligade hur det fungerar med bokföringsunderlaget med växa stöd för första anställd i Lön 300/600.
Den skrivna hjälpen kommer även den förbättras gällande detta.

Ha en trevlig kväll!
/Cecilia
(Redigerad)
Foto på Maria 157

Maria 157

 • 676 poäng 500 badge 2x thumb
Detta löser tyvärr inte problemet då jag gissar att fler gör som jag, vilket är: Jag använder inte den bokföringsorder som följer med skattedeklarationen eftersom det inte är säker hantering. Det betyder att dom du bokar bort 2710+2731 bara mot inbetalningen från banken så har du ingen aning om det är samma belopp som Skatteverket sedan beslutar om. Korrekt är att tömma 2710+2731 mot kontoutdraget från Skatteverket (konto 1630) mot beslutade belopp, inte direkt mot 1930. Inbetalningen till skattekontot är en ren överföring till ett annat konto, alltså 1930/1630. Sedan bokas besluten enligt kontoutdrag från Skatteverket mot 1630/2710+2731.
Foto på Maria 157

Maria 157

 • 676 poäng 500 badge 2x thumb
OBS! Notera att Årssammanställningen för 2018 på arbetsgivardeklarationen från programmet som man jämför när man kör kontrolluppgifterna är felaktig!! Den är inte summan av alla arbetsgivardeklarationer under året utan summan av alla felaktiga bokföringsordrar.  Slarvigt Visma!
Foto på AccountantfromHell_singland

AccountantfromHell_singland, Champion

 • 26,818 poäng 20k badge 2x thumb
En helt annan följd av det här är väl nu när bokföringsordern som man skall bokföra per deklarationsdagen även den helt försvinner. Hur skall man då ha koll på växastödet? Framförallt vi som byrå där en gör lönen och en annan bokför. 
Vi har planer på att göra en excelmall som dels visar kunden vad han skall betala (med tanke på att Skatteverket tar bort den hos sig) och samtidigt så skapar den en bokföringsorder som avser deklarationsdagen. Fast fasen vet hur man får till växastödet, även om det är ett litet problem. Vi har en kund som har det.... 
och en annan sak som man tappar (fast det är Skatteverkets fel) är ju bankgironummer och ocr-nummer på betalningssammanräkningen. Känns ju så där att ha en per kund, även om det är möjligt....
Som jag brukar säga; det blir aldrig bättre men har man tur så blir det iallafall inte sämre... fast nu vete katten...
Foto på Khedron Wilk

Khedron Wilk, Champion

 • 16,034 poäng 10k badge 2x thumb
Bara en liten kommentar helt från sidan eftersom jag regerar på vad jag tolkar som att flera som skriver i tråden handskas med företag med bara en anställd: Som jag förstår det så gäller växa-stödet inte för företagets ägare (den enskilda näringsidkaren själv respektive ABs ägare. Jag har inte lusläst tråden men kan ju också vara anledning på att ni inte får det ni förväntar er. (Ja, jag ser att det är andra problem med.) 

//Slut-på-eventuellt-ovidkommande-kommentar. :-)
Foto på GurrestaHB

GurrestaHB

 • 518 poäng 500 badge 2x thumb
Tror att du missförstått detta lite, det är säkert flera anställda, men det är EN anställd som har detta stödet. Alltså den FÖRSTA anställda. Och som jag fick reda på i förra veckan så är inte VISMA Lön 600 gjort för redovisningsbyrårer??? Utan riktar sig till enskilda näringsidkare som inte kan så mycket om bokföring, fick jag till svar. Helt otroligt tycker vi i alla fall. Och för dessa enskilda näringsidkare kommer ju varenda en att göra fel i bokföringen angående detta problem med första anställda. Kul för alla utom VISMA
Foto på Anna Svensson

Anna Svensson, Content Producer - Löneområdet

 • 94,358 poäng 50k badge 2x thumb
Officiellt svar
Hej!
Jag vill bara göra en uppdatering i den här tråden:
Från version 2019.2 av Visma Lön har vi ändrat hur bokföringsunderlagen skapas.
Dels har vi ändrat hur bokföringsunderlaget från lönekörningen skapas. Nu utgår bokföringsunderlaget från siffrorna som ska redovisas i arbetsgivardeklarationen och reducerar alltså Växa-stödet direkt samt att det sker en avrundning direkt.

Dessutom får du också ut ett bokföringsunderlag för arbetsgivardeklarationen igen - äntligen!
Läs mer: Versionsnyheter Visma Lön 600 »

Den här konversationen är inte längre öppen för kommentarer eller svar.