Bokföring av vilande moms - eEkonomi

 • 0
 • 2
 • Fråga
 • Uppdaterades för 4 månader sedan
 • Besvarad
 • (Redigerad)
Arkiverad och stängd

Denna konversation är inte längre öppet för kommentarer eller svar och communityns medlemmar kan inte se det längre. Communitymoderatorn angav följande anledning för att arkivera: Det finns en liknande tråd jag hänvisat till

Jag använder vismaeekonomi och ska bokföra en hyra. Jag använder periodiseringsknappen och ställer in att kostnaden som i mitt fall ska periodiseras över 3 månader. Jag försökte även att periodisera den ingående momsen mot kontot vilande moms då jag inte får dra den ingående momsen på fakturadatum utan måste vänta att dra denna till på förfallodatumet nästa månad. Jag vill alltså lägga momsen på fakturadatumet på konto 2648 vilande moms och att programmet sedan påminner mig vid nästa månadsskifte att jag måste in och överföra beloppet från konto 2648 till konto 2641. Jag provade att ställa mig på momsraden och trycka på periodiseringsknappen men då kopplas jag bara vidare till min redan registrerade periodisering på konto 5010/1710.

Jag misstänker att det är många som behöver hjälp med detta om inte det är så att någon vet hur jag ska gå tillväga för att lösa problemet. Jag har ställt frågan både via chatten men även till telefonsupporten och de bad mig göra ett inlägg här för att få hjälp!

Återkom gärna!
Foto på Tina

Tina

 • 450 poäng 250 badge 2x thumb

Publicerades för 2 år sedan

 • 0
 • 2
Foto på mikael pettersson

mikael pettersson

 • 78,086 poäng 50k badge 2x thumb
Du ska inte periodisera den ingående momsen
Titta på hyresavin/erna så ser du att alla avier har samma fakturadatum och därför ska all moms dras i första perioden, det vet programmet så kämpa inte emot :-)

Mikael Pettersson
Foto på Tina

Tina

 • 450 poäng 250 badge 2x thumb

Hej Mikael!

Faktureringsmetoden gäller för levererade varor och tjänster. För tjänster som faktureras i förskott finns en särskild regel – som avviker från faktureringsmetoden. Det är ofta hyror av olika slag som faktureras i förskott. Då blir momsen avdragsgill vid det första som inträffar av betalning eller tillhandahållen tjänst. Jag har en hyresfaktura som avser april-juni men har fakturadatum i mars. Förfallodatumet är i april och det är först då jag får dra av den ingående momsen. Tills dess ska den ligga på konto 2648 "vilande moms".

Därför hade det varit bra om man hade kunnat periodisera momsen så man inte glömmer bort att lägga tillbaka den månaden efter. I visma admin är detta möjligt men tydligen inte i vismaeekonomi.

Foto på mikael pettersson

mikael pettersson

 • 78,086 poäng 50k badge 2x thumb
Jag utgick från kvartalredovisning av moms vilket då inte är relevant i ditt fall.

Mikael Pettersson
Foto på Tina H

Tina H, Champion

 • 34,698 poäng 20k badge 2x thumb

Hej,

Vill vara förtydliga för andra användare att det spelar ingen roll om man har månads- eller kvartalsredovisning av momsen. Moms på hyra får aldrig dras förrän i den månad den betalas eller "utfaller". Om man får kvartalsavier, men betalar månadsvis måste man alltså periodisera även momsen och jag håller med min namne om att det vore praktiskt att kunna göra det i programmet istället för manuellt.

 //Tina

Foto på Karl Wilsborn

Karl Wilsborn, Moderator

 • 9,254 poäng 5k badge 2x thumb
Hej!

Det stämmer, tyvärr är det enbart resultatkonton som man i dagsläget kan periodisera i programmet. Du får alltså hantera detta manuellt. 

/Karl
Foto på Tina

Tina

 • 450 poäng 250 badge 2x thumb

Hej Karl!

Håller tummarna att denna funktion kommer bli möjlig i visma eekonomi i framtiden! Supporten bad mig göra inlägget här så jag förmodar att det kommer upp på någon lista över önskemål?

Tack på förhand!

Foto på Karl Wilsborn

Karl Wilsborn, Moderator

 • 9,254 poäng 5k badge 2x thumb
Absolut, vi tar det vidare internt! Du får gärna skriva ett nytt eget inlägg här på forumet av typen Idé, så ligger det även offentligt där du kan följa det. Skriv i så fall en lämplig och tydlig rubrik till önskemålet, t ex Periodisera balanskonton eller liknande, samt komplettera med en kort beskrivning.

Tack för sin synpunkt, och en en fortsatt fin dag!

/Karl
(Redigerad)
Foto på Tina

Tina

 • 450 poäng 250 badge 2x thumb
Hej! hur har det gått med frågan i denna tråd som jag ställde för 2 år sedan? Är det på gång eller måste jag fortsätta hantera den vilande momsen manuellt?
Foto på Hilda Kidell

Hilda Kidell , Application Specialist eEkonomi/Website/Webshop

 • 2,570 poäng 2k badge 2x thumb
Hej! 

Jag tror att det är så att ni finner svar gällande detta i följande tråd: https://forum.vismaspcs.se/visma_spcs/topics/kunna-periodisera-kundfakturor-eekonomi. Jag kommer att arkivera denna tråden och ber er istället följa den bifogade tråden för att få uppdatering i när funktionen finns tillgänglig.

Ha en fin dag! 

/Hilda 

Den här konversationen är inte längre öppen för kommentarer eller svar.