Visma föreslår konto -eEkonomi

 • 0
 • 1
 • Fråga
 • Uppdaterades för 2 år sedan
 • Besvarad
 • (Redigerad)
Arkiverad och stängd

Denna konversation är inte längre öppet för kommentarer eller svar och communityns medlemmar kan inte se det längre.

Jag har beskrivit detta tidigare men inte fått någon reaktion. När jag exv ska bokföra bankhändelse som är en parkeringsavgift som är betald med företagskort får jag upp en uppgift om att jag tidigare har använt konto  5619. Där finns en grön ruta "Använd kontot". Om jag klickar på den blir det helt fel! Visma skapar en rad med konto 5619 men fyller också i hela bruttobeloppet inkl moms. Om jag inte är uppmärksam så blir en rad sådana här konteringar helt tokiga.
Naturligtvis ska Visma enbart skapa en kontorad med konto 5619 UTAN att fylla i belopp!
Foto på Lars R

Lars R

 • 10,370 poäng 10k badge 2x thumb

Publicerades för 2 år sedan

 • 0
 • 1
Foto på Susan Åklundh

Susan Åklundh, Fd Moderator

 • 15,664 poäng 10k badge 2x thumb
Hej Lars R,

Det är riktigt som du skriver att programmet fyller i hela "bruttobeloppet" när du fyllt i beloppet i rutan Totalbelopp, på det konto du tidigare använt.
Fyller du i rutan Varav moms tillkommer momskontot (2641) och beloppet på det konto du tidigare använt ändras.

Vill du använda flera konto vid detta tillfälle får du manuellt ändra beloppet på kontot (5619 i ditt fall) och lägga till ytterligare konto.

Att beloppen fylls i med automatik beror på önskemål från många av våra kunder.

Ha en fin dag
/Susan
Foto på Lars R

Lars R

 • 10,370 poäng 10k badge 2x thumb
Min synpunkt gäller vid kontering av bankhändelser. Det finns ingen ruta "Varav moms".
Jag är säker på att ingen vill ha ett felaktigt belopp förifyllt. Det måste ni ha missförstått. Däremot kan det vara bra att kontot föreslås, men givetvis utan belopp.
Lovisa har skrivit att hon tycker det är bra att beloppet fylls i. Men då har hon missförstått hur eEkonomi fungerar. Hon fyller nämligen i momsbeloppet själv och klickar därefter på den gröna knappen och får rätt belopp. Exakt samma sak händer om rutinen enbart fyller i kontot. När jag klickar på kontoraden fylls nettobeloppet i. Så fungerar ju eEkoniomi generellt. Klickar man på en tom ruta fylls det belopp i som gör att det blir balans.
Foto på Lovisa - Revidera i Bohuslän AB

Lovisa - Revidera i Bohuslän AB, Champion

 • 11,542 poäng 10k badge 2x thumb
Jag skriver 2641 på raden och fyller i momsbeloppet som står på underlaget. Därefter klickar jag på den gröna rutan med föreslaget konto om det är så att jag vill ha det föreslagna kontot
Foto på Lars R

Lars R

 • 10,370 poäng 10k badge 2x thumb
Ja, jag har förstått det. Men du använder knappen enbart för att få upp rätt konto. Det är ju det jag också vill. Men om man klickar på knappen innan man tagit fram och fyllt i momsraden får man fel belopp. Rätt belopp får man automatiskt om man har fyllt i momsbeloppet först. Jag menar att man ska inte behöva skapa momsraden först, vilken är onaturligt.
Mer naturligt är att klicka på knappen, få rätt konto, fylla i beloppet, skapa momsrad och låta systemet automatiskt räkna ut och fylla i moms. 
Foto på Lovisa - Revidera i Bohuslän AB

Lovisa - Revidera i Bohuslän AB, Champion

 • 11,542 poäng 10k badge 2x thumb
Där har du faktiskt fel. Det värsta som finns (nästan iaf) är system som själv räknar ingående moms. Det är fel. Du får bara dra av den moms som står på underlaget. Inget annat. Du ska alltid fylla i moms först och sen kan du bokföra resten på vilket konto du vill, det spelar inte så stor roll. Jag gör ofta bokslut på andras bokföring och jag märker direkt när kunder använder miniräknaren för att få fram momsen. De räknar då moms på skatter, försäkringar, bankavgifter mm som aldrig har moms.

Om underlaget saknar moms får du inte heller dra av moms. Visma och andra program ska inte ta för givet att det alltid är moms. Där gör visma rätt.

Du måste nog ändra dina rutiner. Ha för vana att alltid kolla momsen först och bokför den.
Foto på Lars R

Lars R

 • 10,370 poäng 10k badge 2x thumb
Nej, jag tänker inte ändra mina rutiner för de följer lagen till punkt och pricka! Har jag nånsin påstått att man ska bokföra moms när fakturan saknar moms? Självfallet inte. Sen hör jag inte till dom som tycker att man kan bokföra kostnader på "vilket konto jag vill". Allt ska bokföras på ett relevant konto, även öresavrundningen. Stämmer inte den moms eEkonomi räknar ut pga öresavrundning så justerar jag givetvis det. Det finns dom som struntar i öresavrundningen och låter den påverka kostnadskontot. Du hör till dem verkar det. Det kanske är OK enligt bokföringslagen men jag anser att det är osnyggt. 
Foto på Lovisa - Revidera i Bohuslän AB

Lovisa - Revidera i Bohuslän AB, Champion

 • 11,542 poäng 10k badge 2x thumb
Jag tycker att det är bra att beloppet fylls i :-). Jag fyller först i momsbeloppet antingen om rutan finns eller på egen rad och därefter klickar jag på det förvalda kontot om jag vill använda det.

Den här konversationen är inte längre öppen för kommentarer eller svar.