Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Sök istället efter 
Menade du: 
(uppdaterad av Anna Svensson CONTENT PRODUCER ‎2022-01-03 15:57 )
  • 15 Svar
  • 2 gilla
  • 2940 Visningar

Som arbetsgivare är du skyldig att dra av preliminärskatt i samband med att lönen betalas ut. Uppgifterna om de anställdas skatteuppgifter finns i Centrala skatteregistret.

 

Via en FOS-förfrågan får du information om den anställdes skattetabell och eventuell jämkning. FOS står för Fråga om skatteavdrag och hette tidigare CSR-förfrågan.

Detta är extra viktigt vid ett nytt år då den anställdes skattetabell kan ha ändrats.

 

Nyhet!

I Visma Lön 300/600 (från version 2021.4) finns det en koppling som gör att du snabbt och enkelt får ett svar direkt från Skatteverket.

FOS-förfrågan skickas via ett API direkt från Visma Lön till Skatteverket för de företag i Visma Lön som du använder funktionen för. APIet kräver att organisationsnumret i Visma Lön finns registrerat hos oss. Finns organisationsnumret inte registrerat hos oss kan du göra det på sidan https://vismaspcs.se/registrera-konto-for-internettjanster

 

Såhär gör du sen för att uppdatera uppgifterna:

  1. Välj Personal och klicka på knappen Fråga om skatteavdrag
  2. Under Visa kan du välja vilka anställda du vill hämta uppgifter för. Vi rekommenderar att du hämtar för alla.
  3. Klicka på Hämta skatteavdrag
  4. Nu visas Gammalt värde och Nytt värde för de anställda som har uppgifter som skiljer sig mellan Visma Lön och skatteregistret
  5. Vill du uppdatera de anställdas uppgifter i Visma Lön med de nya uppgifterna gör du det via knappen Läs in.

FOS.png

 

 

När ska jag göra FOS-förfrågan?

Informationen hämtas för aktuell dag så ska du uppdatera uppgifterna för 2022 behöver du invänta årsskiftet.

Uppdateringen kan göras inför varje lönekörning om du vill det och är extra hjälpsamt om du har nyanställda som du ska registrera i ditt löneprogram.

 

Läs mer:

Hjälpavsnitt: Fråga om Skatteavdrag (FOS-förfrågan) »

Skatteverket.se: Skatteavdrag »

Medverkande
Kommentarer
Helene Dahlberg
NY MEDLEM

Superbra i stället för att skicka en fil till Skatteverket och sedan läsa in den nya.

Anna Svensson
CONTENT PRODUCER

@Helene Dahlberg härligt att du gillar det! Jag hoppas att det sparar både tid och frustration över filhantering 🙂 

Agneta12
NY MEDLEM

Ja super smidigt.

Men hur gör man om företaget inte har något Visma konto?

Måste företaget betala för att ha ett visma konto? så man kan göra FOS på detta smidiga sätt.

 

 

Anna Svensson
CONTENT PRODUCER

@Agneta12 Du kan enkelt registrera konto på sidan https://vismaspcs.se/registrera-konto-for-internettjanster eller genom att kontakta mina kollegor på 0470-706250 så hjälper de dig.

 

Det kostar ingenting och gör det också möjligt att till exempel skicka arbetsgivardeklarationen direkt till Skatteverket utan att behöva hantera filer manuellt.

 

/Anna

Anna Svensson
CONTENT PRODUCER

Hej!

 

FOS-förfrågan skickas via ett API direkt från Visma Lön till Skatteverket för de företag i Visma Lön som du använder funktionen för. APIet kräver att organisationsnumret i Visma Lön finns registrerat hos oss.

 

För kunder som redan har sitt organisationsnummer hos oss behöver ni lägga upp din egna mejladress på samma företag. Vi på Visma Spcs lämnar aldrig ut mejladresser och rekommenderar heller inte att du ber om inloggningsuppgifter.

 

FOS-uppgiften hämtas gratis och ingen faktura skickas till dina kunder. På samma sätt kan APIet användas för att skicka in arbetsgivardeklarationen och framöver hoppas vi på fler smarta funktioner.

 

Jag är ledsen om detta har skapat merarbete för dig!

Jag kommer se till att förtydliga huvudinlägget och vi kommer se över våra hjälpavsnitt gällande detta.

 

/Anna

Lönekärringen
NY MEDLEM

Har blivit uppringd av Visma i dag som läxade upp mig angående mitt språkbruk i denna tråd.  Tydligen får jag inte använda ord som passar mina känslor utan måste hitta en omväg för att beskriva negativa känslor.

 

I detta fallet handlar det om att jag känner att jag har varit tvungen att göra något mot min vilja för att få vad jag behöver.  Detta gäller att teckna avtal mellan mina löneklienter och Visma, bakom mina löneklienters rygg, något som bär mig emot.  Detta bara för att få lov att göra en FOS.  Eftersom Visma inte längre bereder mig möjligheten att ladda ner en FOS-fil som jag sedan kan ladda upp hos SKV, måste jag teckna avtal mella var och en av mina löneklienter och Visma.  I processen, måste jag godkänna att fakturor för tjänsten kan skickas till mig, alternativt kunden.  Detta för en tjänst som är gratis (just nu) men det känns otryggt för mig att ha godkänt något för en kunds räkning som kan då ändras i framtiden.  

 

En vacker dag kanske börjar Visma ta betalt för varje FOS och då har jag redan godkänt kostnaden.

 

En del av mina klienter har eget Visma-konto och då kan jag inte teckna konto åt dem.  Istället vill Visma att jag skickar en länk till dessa klienter och ber dem att godkänna mig som administratör på deras Visma konto.  Detta finner jag förmätet, orealistiskt och ganska drastiskt - skall jag verkligen vara administratör på klienters Visma-konto bara för att jag kör deras löner i min egen Visma?

 

Vidare känner jag att ingen hör vad jag säger då ingen kommer med en vettig förklaring, till exempel: ja, vi förstår att du upplever att det är än försämring att inte längre kunna ladda upp en fil osv, men tekniken erbjuder inte båda lösningar, eller någon annan ÄKTA förklaring.  Istället försöker de övertyga mig om hur överlägset det nya FOS-system är.  Något jag kan hålla med om, eftersom man bara trycker på en knapp och VIPS!  All info.  Varför jag inte kan göra det för varje av mina löneklienter inom min egen Visma licens är det fortfarande ingen som kan förklara för mig.  Och hur jag skall göra det för klienter som redan har en Visma, utan att de nämner mig till administratör är ytterligar något jag inte förstår.

 

Det bär mig emot att lämna ut min kundlista till Visma, dels för att jag har sekretess - vem mina klienter är har ingen annan att göra med förutom mina klienter och mig.  Dessutom ser jag Visma som ett slags konkurrent - när kommer de börja skicka mejl till mina kleinter för att erbjuda sina tjänster över mina?  Varför kan inte jag göra en FOS för alla mina löneklienter inom min Visma-licens?

 

I min åsikt hade det varit mer gynnsam om Visma lade lika mycket tid på att LYSSNA på mitt problem, HÖRA min åsikt och försöka fixa så att en FOS gick smidigt i alla olika lägen, oavsett om min klient har/inte har egen Visma, som de lägger ner på att läxa upp mig för mitt ordval och för att ta bort tråden för att inte ge styrka till andra som läser forumet som eventuellt håller med mig.  

 

Nej, jag uppskattar inte att behöva göra något som bär mig emot, bara för att få komma vidare - jag vill inte behöva teckna avtal mellan mina klienter och Visma för att få lov att lämna en FOS.  Visst är det enklare, men jag föredrar att göra det via min egen licens eller kompromissa med att ladda ner en fil som går att ladda upp hos SKV.  Kalla det vad man vill, känslan av att bli utnyttjad och tvingad att göra något man finner vämjeligt, mot min vilja är den samma, oavsett vad man kallar den.

Anna Svensson
CONTENT PRODUCER

Hej igen!

 

Vi tar såklart vidare alla synpunkter vi får både här i forumet och i våra andra kanaler.

 

Jag har fått lite ytterligare förklaring på varför det funkar som det gör.

I APIet med Skatteverket krävs ett certifikat som tillåter access till Skatteverkets uppgifter. 

För att våra kunder inte ska behöva skaffa ett eget certifikat och uppdatera det varje år har vi valt att använda ett "vismacertifikat" där användare kontrolleras mot organisationsnumret.

 

Vi förstår att detta orsakar problem för dig som byrå och kommer se över om det går att använda byråns egna inloggning istället.

Jag vågar inte lova något men kommer att uppdatera här när jag vet mer.

 

/Anna

Lönekärringen
NY MEDLEM

Tack för förklaringen.  Det känns alltid bättre att bli bemött på samma nivå än "ovanifrån".  Att detta är ett skumt licens-problem förklarar en del men löser knappt mitt (eller kanske även andra byrå-användares) problem.  Om det inte finns något som hindrar att vi också kan välja att ladda ner en fil (som förr) och sedan själva ladda upp till SKV, hade det varit bra för de av mina klienter som redan har eget Visma-konto.  Att sitta i telefonkö hos SKV i januari för att få den dubiösa äran av att bli bortkopplad efter 37 minuters väntan, och vid andra försöket, efter 45 minuters väntan, få redan från "Fernando" att någons skattetabell är ett av Sveriges bäst bevarade hemligheter är inte min idé av en picknick.

 

I mitt fall, fick jag ringa en gång till, be SKV att ringa upp mig när det var min tur och jag hade flyt: hon som ringde upp förstod att Fernando hade fel och jag kunde visst få reda på skattetabellerna för ett visst antal löntagare.  Sedan nådde jag maxantal och fick ringa upp igen för resten.  Låt oss bara säga att AW-ölen satt extra fint den kvällen.

 

En bättre lösning eller ett alternativ är önskevärt.  Och förhoppningsvis löser ni problemet snabbare än vad ni har löst rapporteringen till Måleriförbundet - det har ni visst jobbat på i några år nu.  Något som retar mig varje månad med tanke på ökad antal måleri-anställda pga ROT.

Måste nog även jag instämma i "kritiken" kring att vi måste teckna avtal för våra kunder helt utan deras vetskap... Allt för att kunna komma vidare vid hanteringen.  Vi har nu slitit men momsar och är äntligen klara efter en hel helgs arbete. Lite ledighet och sjuk personal ställer till det. Nu är det då dax att göra löner och då är det inte heller helt lätt helt plötsligt... märkligt kan man tycka.... och borde gått att göra vi vår licens.... för frågan är väl om avtalet ens blir giltigt... eller är det så att kunden måste godkänna innan vi kan göra FOS-körningen... för isf kan vi nog få problem.. alla kunder är inte frekventa mailanvändare...

 

Mia K_
NY MEDLEM

Jag jobbar också på en byrå som ställer sig i ledet och önskar kunna göra FOS förfrågningar på flera sätt. Antingen via det nya sättet som är super om man är kund hos Visma! Men vi har ju flera företag som inte vill teckna samarbeten för de är rädda att det ska kosta pengar - då kan vi inte göra någon FOS förfrågan. De har ju lämnat över lönerna till oss för att vi ska sköta detta. Så ett byråinlogg för FOS förfrågan måste gå att ordna!

Lönekärringen
NY MEDLEM

Japp!  Välkommen till FOS-helvetet sponsrat av Visma...

 

Hoppas ni inte råkar ut för "Fernando" på skattefrågor hos SKV - han påstår att skattetabellen är en hemlig uppgift - att sitta i telefonkö i 35 minuter för att få den dubiösa äran av att få göra en FOS om 5 personnummer är illa nog, men råkar du ut för Fernando, får du inte ens det.  

 

Tack, Visma, ni har försvårat våra liv ännu mer än vad behövdes.

 

 

Cecilia Towner
APPLICATION SPECIALIST

Hej,

Tack för era synpunkter och förslag.


Som min kollega Anna Svensson har skrivit tidigare i tråden så ser vi över möjligheten att förändra och förbättra FOS-hanteringen i Visma Lön och då framförallt för er byråer.

@AccountantfromHell_singland 

 När det skapas upp ett konto behöver det inte godkännas för att kunna använda FOS-hanteringen i löneprogrammet.

Vi återkommer kontinuerligt i tråden så fort vi har mer information att ge er.

 

Nu har jag testat lite och det stämmer att kontot inte behöver godkännas för att vi skall kunna använda FOS-hanteringen. 

Däremot så måste den som man uppgett som administratör hos byrån logga in och godkänna tjänsten. Vill vi dessutom vara fler så antar jag att det måste läggas upp. Så det är definitivt inte praktiskt. Framförallt när man som vi har 137 företag kopplade till lön, även om vi sannolikt idag inte gör lön åt alla så är det nog inte många av dom som skall bort. Majoriteten av dessa har dessutom inget tidigare avtal med Visma. 

Vi får väl verkligen hoppas att någon i framtiden inte får för sig att debitera dessa företag för tjänsten då dom inte godkänt den på något sätt. Även om den är nödvändig... 

 

Katarina02
NY MEDLEM

Smidigt när det fungerar men det gör det ju inte på alla kunder och då behövs det gamla sättet som komplement. Att skicka en FOS förfrågan som man sedan kan välja att läsa in. De kunder som har en gammal inloggning till Vismas tjänster som de glömt, blir det problem med och de vill inte ha med det här att göra, det är därför de har oss. 

Det ni skriver i tråden ovan att man ska lägga in sin egen mejl på de som redan har ett konto, det fungerar inte- det blir ett felmeddelande om att orgnumret redan finns hos Visma.

 

Saknar även att kunna spara ner listan på gamla/ nya uppgifter och välja vilka som ska läsas in.- Gäller även de som ha procentuell skatt och inte enligt tabell.

Efter ett långt chatt"samtal" med supporten så gick det helt plötsligt inte att lägga till mig för FOS-hanteringen på en kund som redan hade avtal. Istället så skall jag bjuda in honom till samarbete för Lön anställda (vilket då inte gäller när vi använder Lön600) eller också skall han lägga till mig som användare (vilket han då så klart inte har någon inlogg till som han kommer ihåg då han antagligen inte ens vet att han har ett avtal med Visma). Det är väl tur att min puls hinner lägga sig under natten tills jag ringer Visma igen för att diskutera hur i helsike vi skall få till det här med 137 lönekunder. 

Och det är ju väldigt märkligt att vi kan lägga upp avtal med kunder som inte ens vet att vi gör det men inte lägga till i existerande företag. .. Fast det har gjorts under dagen, men av andra supportmedarbetare.... %&%#"?)#&&.... puuh...