Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Visa  endast  | Sök istället efter 
Menade du: 

(uppdaterad av Hanna Bergqvist CONTENT PRODUCER ‎2024-02-15 11:57 )
  • 6 Svar
  • 1 gilla
  • 5142 Visningar

Regeringen har fattat ett beslut om en uppdaterad bokföringslag med förslag om att avskaffa kravet på att spara papperskvitton, om de finns i digitalt format. Ett förslag som skulle sänka regelkostnaderna för Sveriges företag med nästan 4 miljarder kronor varje år. 4 miljarder!

Enligt nuvarande regler måste företag spara papperskvitton, pappersfakturor och annat pappersmaterial i sin originalform under drygt 3 år, även om de finns sparade digitalt. Vilket såklart ger både stora och omfattande kostnader för många företag. Förslaget från regeringen är en av de största regelförenklingarna de senaste årtiondena. 

Vad händer nu? De nya reglerna föreslås träda i kraft den 1 juli 2024, och ett beslut ska tas i riksdagen i början på mars. 

Självklart kan du börja arbeta digitalt redan nu om du inte redan har börjat!
I vårt bokföringsprogram Visma eEkonomi kan du enkelt skicka och ta emot e-fakturor och gör du inköp ska du såklart använda er av Visma Spcs företagskort. Sen har vi även vår scanner-app, där det enkelt går att fota både kvitton och fakturor som hoppar direkt in i programmet - swoosh! 

Källor: Regeringen.se och Företagarna.se 

Kommentarer
Ullnert
MEDLEM

Låter trevligt och bra, skönt hade varit om alla företag i samband med detta även varit tvungna att erbjuda ett digitalt kvitto vid kundens önskan. Då pratar vi både miljö och ytterligare miljarder.

andre_kal
NY MEDLEM

Det låter ju bra!

Men bara för att vara säker, gäller det även inskannade / fotade papperskvitton?

Miri__
CONTENT PRODUCER

Så här står det på regeringens hemsida: Regeringen föreslår att pappersmaterial med räkenskapsinformation bara ska behöva bevaras till dess att informationen överförts i digital form. Där­efter kan materialet kastas.

Sofia F-L
MEDLEM

Måste bara fråga så jag fattar rätt - är detta beslutat nu? Blir lite förvirrad över formuleringen "Regeringen har fattat ett beslut om en uppdaterad bokföringslag med förslag om att ..."

Beslut eller förslag? 

 

/Sofia

Miri__
CONTENT PRODUCER

Man har fattat ett beslut om en uppdaterad bokföringslag, det vill säga, man har bestämt att bokföringslagen ska uppdateras. I förslag till uppdatering finns att avskaffa krav på papperskvitton. Så delen om papperskvitton är just ett förslag än så länge, men i och med att man har tagit beslut om den uppdaterade bokföringslagen med det här förslaget tolkar vi det som att ett beslut är nära även för avskaffandet av papperskvitton.

Sofia F-L
MEDLEM

Toppen! Tack för förtydligandet!😊