Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Sök istället efter 
Menade du: 

(uppdaterad av Marielle Westberg CONTENT PRODUCER ‎2022-10-03 11:27 )
  • 12 Svar
  • 1 gilla
  • 6174 Visningar

Under Kassa- och bankhändelser i Visma eEkonomi hittar du allt du behöver för att registrera betalningar och hantera dina bankkonton. Där knyts bokföringen ihop genom att bankhändelser matchas med bokföringshändelser. De in- och utbetalningar som programmet med säkerhet kan stämma av mot kund- och leverantörsfakturor matchas dessutom helt automatiskt.

Under åren 2021-2023 fasar bankerna ut Bankgirot och filer som t ex LB. Läs Hantering av XML/P27/ISO20022/pain.001 i Visma eEkonomi »

Registrera händelser

För att registrera en in- eller utbetalning behöver programmet veta två saker, datum för transaktionen och belopp. Alla uppgifter som behövs för att registrera en betalning hittar du på ditt kontoutdrag i internetbanken.

Det finns olika sätt att registrera bankhändelser:

  • Få in kontoutdraget helt automatiskt med en bankkoppling. Läs mer om Bankkoppling i Visma eEkonomi.
  • Importera kontoutdraget från din internetbank till Visma eEkonomi.
  • Kopiera kontoutdraget från din internetbank och klistra in det i Visma eEkonomi.
  • Registrera bankhändelser manuellt.

Läs mer om de olika alternativen i vårt hjälpavsnitt om Bankhändelser.


Lagring av kontoutdraget


Du vet säkert om att räkenskapsinformation ska lagras på ett säkert sätt i 7 år. Något som många missar är att viss information som finns på kontoutdraget behöver sparas någon annanstans än hos banken, på grund av att bankerna inte nödvändigtvis sparar informationen så länge som bokföringslagen kräver. Det gäller information om inbetalningar och vem respektive inbetalning kommer ifrån. Det är nämligen information som kan behöva kopplas till en verifikation för att den ska anses komplett. 

Ett tips är därför att hämta underlaget hos banken för att koppla den till verifikationen i Visma eEkonomi och/eller spara ner kontoutdraget i stort från banken för att ha det sparat på datorn så länge som bokföringslagen kräver

OBS! Detta gäller inte om du har bankkoppling. Med en bankkoppling följer all information som finns på kontoutdraget automatiskt med till Visma eEkonomi.

Läs mer om Digitalt sparande »


Avstämning


Hur du än jobbar med dina in- och utbetalningar under Kassa- och bankhändelser - se till att Saldo per dagens datum stämmer överens med saldot på banken. Då vet du att allt är korrekt när det är dags för avstämning!

saldo.JPG

Se filmen Registrera in- och utbetalningar i Visma eEkonomi eller läs mer i hjälpavsnittet Kom igång med Kassa- och bankhändelser.

 

Det här tipsets innehåll har verifierats och uppdaterats av Visma Spcs 22-07-18

Kommentarer
olgaalvarado
NY MEDLEM

hur kan jag skriva ut kassa och bankhändelser ??? sa jag kan dubbelkollat bokföring 

Marielle Westberg
CONTENT PRODUCER
(uppdaterad av Marielle Westberg CONTENT PRODUCER ‎2022-04-07 11:10 )

Hej @olgaalvarado!

Om du vill skriva ut dina kassa- och bankhändelser gör du det hos banken. Men för att förtydliga är det ingenting som du behöver göra. Så länge Saldo per dagens datum, enligt bilden ovan, stämmer överens med saldot på banken kan du känna dig trygg med att allt stämmer 🙂 

Mvh Marielle

När jag kopierar bankhändelser i Swedbank och klistrar in i E-ekonomi så försvinner bankavgifterna.
Dem är jag tvungen att lägga till manuellt.

Marielle Westberg
CONTENT PRODUCER

Hej @AndreasPettersson,

Det låter konstigt! Jag skulle rekommendera att du kontaktar vår support så att de kan kika på hur det ser ut och hjälpa dig vidare.

Ha en fin dag!
Marielle 

Pacsac
CHAMPION

Just bankavgifterna (i Swedbank) blir knas, eftersom det saknas "en uppgift" i den raden. (saldot blir trans. belopp)

 

Jag klistrar in i en text-editor först och lägger in "en dummie" där det saknas sedan kopierar jag det och klistrar in i eEkonomi 

wingen007
NY MEDLEM

Hej

Vet inte om detta är rätt tråd att fråga i men jag gör ett försök.

I VismaEekonomi skall det gå att importera kontoutdrag från banken mha en CSV-fil om man inte har bankkoppling.

Jag kan ladda ner kontoutdraget från Handelsbanken som en xls-fil och därefter enkelt göra om den till en CSV-fil i excel.

Tyvärr har inte Visma/SPCS någon information om hur denna fil skall konfigureras. (xls-filen filen innehåller en massa onödig information bl.a.)

Det finns ett exempel i ett hjälpavsnitt men det är felaktigt! (https://help.visma.net/se_sv/eaccounting/content/online-help/cashbank-register-transactions-import-b...)

Supporten på Visma/SPCS vill heller inte hjälpa till med detta så jag vänder mig därför till er användare.

-Finns det någon som har en fungerande CSV-fil som jag kan få titta på för att se hur den ser ut? Jag vill gärna ha filen i originalform som den läses in i VismaEekonomi och det räcker med 2-3 rader med data. Det är viktigt att första och sista raden i filen finns med. Ni får gärna modifiera/fejka era datarader för att dölja personlig information. Detta går lätt att göra i excel eller en texteditor.

Mvh Mikael

 

Marielle Westberg
CONTENT PRODUCER

Hej @wingen007

Handelsbanken erbjuder endast företagskunder att exportera kontoutdrag som CSV, och då ska du inte behöva formatera om den. Skulle det vara så att du är privatkund hos dem rekommendar vi istället att du kopierar och klistrar in kontoutdraget i eEkonomi. 

Önskar dig en fin dag 🙂 
Marielle

wingen007
NY MEDLEM

Hej Marielle.

Det verkar into som om du läst min fråga ordentligt. Så här skrev jag:

"Tyvärr har inte Visma/SPCS någon information om hur denna fil skall konfigureras. (xls-filen filen innehåller en massa onödig information bl.a.)

Det finns ett exempel i ett hjälpavsnitt men det är felaktigt! (https://help.visma.net/se_sv/eaccounting/content/online-help/cashbank-register-transactions-import-b...)"

Om Ni bara talar om hur CSV-filen skall se ut har jag inga problem med att göra en själv, men Ni vill tydligen inte förklara detta!!

Hur skall jag göra som du rekommenderar: 

"du kopierar och klistrar in kontoutdraget i eEkonomi. "

Hur menar du ??

 /// Mikael, Mycket besviken användare

Hilda Kidell
APPLICATION SPECIALIST

Hej @wingen007 

 

När det gäller att importera kontoutdrag så  är det precis som du säger alltid i CSV-format som gäller. Anledningen till att vi inte har någon guide ut för hur man konfigurerar filen eller lathund på hur den ska vara uppställd är för att detta är inget vi rekommenderar. Tanken är att man ska använda sig av de filerna banken tillhandahåller i deras tjänst utan att behöva korrigera dem. Handelsbanken tillhandahåller korrekta CSV-filer på företags konton som man ska kunna använda sig av. 

 

Det jag skulle kunna göra är att skicka en exempel-fil till dig på hur en fil uttagen från handelsbanken ser ut? 

 

Återkom gärna med svar på denna tråd om du vill att jag mejlar denna filen till dig. 

 

Ha en fin dag /Hilda 

wingen007
NY MEDLEM

Hej Hilda

Äntligen någon som förstår,

Ja tack, skicka en exempel-fil på hur en fil uttagen från handelsbanken ser ut.

MVH Mikael

marianneh1
NY MEDLEM

Hej, jag är också intresserad av hur ett underlag för att importera kontoutdrag egentligen ska se ut.  Ska det vara en excel-fil och hur ska den se ut?  Vore bra med tydligt exempel. T ex från Swedbank.

Tack på förhand! Mvh Marianne 

Hilda Kidell
APPLICATION SPECIALIST

@marianneh1  När det gäller Swedbank och Sparbankerna så är det precis som med de andra bankerna CSV-format som gäller. Detta har du tillgång till att exportera från din bank om du har ett företagskonto hos dem och den är då uppställningen korrekt direkt och du behöver inte själva ställa upp eller korrigera den. Därför har vi inga exempel då banken tillhandahåller korrekta filer. 

 

Har du ett avtal med din bank som inte inkluderar CSV-export så kan du med Swedbank och Sparbankerna alltid använda funktionen "kopiera och klistra in kontoutdrag", detta oavsett vilket avtal du har hos dem. Läs mer om det här.


Du kan alltså inne på banken bara markera så mycket av kontoutdraget du vill få med, kopiera och sen klistra in i Kassa och Bankhändelse inne i programmet. 

 

Ha en fin dag! 

 

/Hilda