Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Sök istället efter 
Menade du: 

JgbPtl
MEDLEM

Bokföra inbetalning av MOSS

Hej! Det finns en bra guide om hur man sätter upp MOSS i eEkonomi, hur man fakturerar och hur man tar ut en MOSS-rapport som underlag när man ska rapportera försäljningen i Skatteverkets tjänst. Men där tar det stopp, sista steget i processen saknas. Dvs hur bokför man inbetalningen man måste göra? Det borde, enligt min mening, vara ett färdigt bokföringsförslag när man aktiverat MOSS-stöd.

3 SVAR 3
Cecilia Towner
APPLICATION SPECIALIST

Hej Jan,

 

När man är registrerad för MOSS så behöver man göra en del inställningar i programmet för att det ska fungera att arbeta med.

Hur du gör dem kan du läsa under Kom igång med MOSS»

 
 

När alla dessa inställningar är rätt under inställningar företagsinställningar fliken faktureringsuppgifter och under försäljning artiklar så bokförs också de fakturorna mot rätt bokföringskonto.

Har du faktureringsmetoden ser du det direkt vid skapandet av fakturan och i vid kontantmetoden ser man det först när fakturan bokförs som betald.

 

När det då är dags att bokföra fakturan som inbetald så kan du göra det på två ställen:

1. Under försäljning kundfakturor - klickar på den obetalda fakturan i listan så ser du knappen åtgärder och där har du inbetalning. Fyll i beloppet och välj till vilket konto pengarna har betalats in till.

2. Gå till kassa- och bankhändelser om du istället har bankkoppling eller har valt att klistra in ditt kontoutdrag. Klicka på matcha - välj inbetalning av kundfaktura och välj fakturan i rullisten.

 

Det finns inget bokföringsförslag för MOSS då det är olika konton beroende på vilket land/vilken momssats som gäller just för din försäljning, däremot väljer programmet rätt konto så länge du har gjort riktiga inställningar i ditt program på artiklar och kund.

 

Har du skapat en faktura i ditt program så ska du ej bokföra det genom ett bokföringsförslag, men om så inte är fallet så kan du göra ett eget. Hur du gör det kan du läsa om i vårt skrivna hjälpavsnitt Lägg till nytt bokföringsförslag

 

Hoppas att du löser det.

/Cecilia

JgbPtl
MEDLEM

Hej Cecilia,

Tack för ditt utförliga svar, men tyvärr hjälper det inte. Som jag skrev och som du också nämner ovan finns det du nämner utförligt beskrivet i guiden för hur man sätter upp MOSS. Min fråga handlar inte om det utan om den lilla detaljen som varken guiden eller du tar upp:

När jag gjort min kvartalsrapport till Skatteverket med hjälp av den utmärkta MOSS-rapporten från eEkonomi blir resultatet att jag ska sätta in all den VAT jag debiterat för olika privatkunder runt om i Europa (och som jag nu redovisat via MOSS) på Skatteverkets Euro-konto för detta ändamål. Jag gör förstås det, men hur ska jag sedan bokföra denna inbetalning i eEkonomi? Det är inte en vanlig moms-inbetalning och jag tycker det är en perfekt kandidat för ett bokföringsförslag.

/Janne
Cecilia Towner
APPLICATION SPECIALIST

Hej Jan,

Precis som du skriver så kanske det saknas ett bra bokföringsförslag för de kunder som har valt att aktivera att de arbetar med MOSS.

Jag har kikat runt lite på Google och även sökt på det i Redovisa Rätt/Rätt Moms och drar den här slutsatsen.

Idag finns inget eget bokföringskonto för inbetalningen av MOSS moms. Däremot verkar de flesta rekommendera ett konto i klass 26XX där man ställer in det med ingen momskod.
När betalningen då sker från företagskontot kan man då kontera det 1930 kredit och 26XX debet.

Jag vet inte om vi har nån annan användare på forumet som hade rekommenderat något annat konto istället och får då gärna komma med förslag i denna tråd.
Jag kommer däremot ta det vidare och lägga det som ett önskemål om ett eget bokföringsförslag i programmet.

/Cecilia