Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Visa  endast  | Sök istället efter 
Menade du: 

Fd medlem
Inte tillämpbar

Supporten tipsar: Ställa in försäljningskonton med artikelkonteringar - eEkonomi

Med hjälp av artikelkonteringar kan du styra vilka försäljningskonton som ska användas på kundfakturorna. Du väljer artikelkontering på respektive artikel och gör inställningarna under Inställningar - Artikelkonteringar.

Det finns ett antal standardartikelkonteringar från början i programmet som du kan använda och du kan även kopiera en befintlig eller skapa helt ny. Här följer en förklaring av de olika rutorna.Momspliktig
Här anger du det konto som momspliktig försäljning inom Sverige ska bokföras mot. Den försäljningen redovisas i normalfallet i ruta 05 på momsredovisningen och kontot ska därför ha momskod 05.

Momsfri
Här anger du det konto som momsfri försäljning ska bokföras mot. Den försäljning som bokförs mot detta konto ska hamna i ruta 42 på momsredovisningen och kontot ska därför ha momskod 42. Detta konto används vid bokföring av normala kundfakturor om du i artikelkonteringen valt Moms 0%.

Momspliktig EU
Här anger du det konto som momspliktig försäljning inom EU ska bokföras mot. Försäljning inom EU blir momspliktig om kunden saknar VAT-nummer. Detta konto ska kopplas mot momskod 05. Om du inte har behov av att använda olika försäljningskonton för försäljning inom Sverige respektive inom EU kan du här ange samma försäljningskonto som du angett i fältet Momspliktig.

Momsfri EU
Här anger du det konto som momsfri försäljning inom EU ska bokföras mot. Försäljning inom EU är momsfri då kundens VAT-nummer finns angivet på kundfakturan, alltså när du fyllt i Momsregistreringsnr på kunden. Vid försäljning av varor ska kontot ha momskod 35 och då kommer försäljningsintäkten att hamna i ruta 35 på momsredovisningen. Vid försäljning av tjänster ska kontot ha momskod 39 och hamnar då istället i ruta 39 på momsredovisningen. Försäljning som bokförs på dessa momskoder kommer även att redovisas i den periodiska sammanställningen.

Export utanför EU
Här anger du det konto som momsfri försäljning till kunder utanför EU ska bokföras mot. Kontot ska ha momskod 36 och hamnar följaktligen i ruta 36 på momsredovisningen.

EU tredje part
Här anger du det konto som momsfri försäljning av varor enligt reglerna för mellanmans försäljning av varor vid trepartshandel ska bokföras mot. Kontot ska ha momskod 38, hamnar i ruta 38 på momsredovisningen och kommer även med i den periodiska sammanställningen.

Omvänd skattskyldighet
Här anger du det konto som momsfri försäljning av tjänster enligt reglerna för omvänd skattskyldighet ska bokföras mot, kontot ska ha momskod 41. Då du fakturerar enligt dessa regler kommer de fakturarader som har en markering i kolumnen Momsfri att bokföras mot det konto du valt här och hamnar i ruta 41 på momsredovisningen.

Du kan läsa mer om de olika rutorna på momsredovisningen på Skatteverkets sida: Fylla i momsdeklarationen »
4 SVAR 4
Fd medlem
Inte tillämpbar

Det här svaret skapades från ett sammanslaget ämne som hette Konto med momskod 40 skall gå välja i Momsfri EU rutan under artikelkontering - e....

När man skapar en ny aritkel går inte konto med momskod 40 välja i rutan för Momsfri EU (endast rutan för utanför EU) vilket gör att man inte kan fakturera med den artikeln utan att ställa in på ett land utanför EU. Momskod går använda även inom EU och skall därför vara valbar i denna ruta.
Fd medlem
Inte tillämpbar

Kommer detta att ågärdas?
Cecilia Towner
APPLICATION SPECIALIST

Hej Andreas,

I dagsläget är det ej möjligt att göra som du vill men jag har lagt ned ett ärende på det så att vi tittar på det.
Just nu får man hantera det via en workaround och bokföra det så som programmet vill och sen ändra momskoden på just de affärshändelserna.

Om du väljer att ändra momskoden så gör du det under Bokföring - Verifikationer - letar fram händelsen och klickar på den valda verifikationen - klickar på Åtgärder - Korrigera momskod.


Ha en bra dag!

/Cecilia
Fd medlem
Inte tillämpbar

Hej
Ett av mina företag sparar energi på båtar och det är ett undantag från skattereglerna och är momsfritt och enligt skatteverket skall det registreras under momskod 42.
Vi har en försäljning mot båtar (på över 10 milj kr, många kundfakturor) där rederierna är registrerade både i Sverige, i EU samt utanför EU (artikelkontering Momsfi, Momsfri EU och Export utanför EU).
Detta betyder att 95% av alla fakturor styr mot momskod 35, 36 och 39 i stället för 42.
Eftersom skatteverket säger att vi skall använda 42 anser jag att ni har fel i ert program.

Ni måste föra in 42 Momsfri, Momsfri EU och Export utanför EU snarast annars måste jag byta program till någon annan.
Detta har jag påtalat till Visma flera ggr och skrivit till supporten under 1,5 år men det händer inget!!

mvh
Lars Brönning
Lbronning@gmail.com