Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Sök istället efter 
Menade du: 

Fd medlem
Inte tillämpbar

Hästar i företaget - eEkonomi

Hej
Jag har sedan tidigare en enskild firma inom skönhet och hälsa. Jag har nu även lagt till hästverksamhet i min enskilda firma och vill nu lägga in hästarna i min enskilda firma.
Hur gör jag det i bokföringen?
Ska jag ta kvittot på hästarna när jag köpte dem (köpte dem privat innan jag hade startat min enskilda firma) och bokföra det som inköp på något sätt? 
Vilken verifikation ska man använda?


Tacksam för svar.

/Emilia
1 SVAR 1
Cecilia Towner
APPLICATION SPECIALIST

Hej Emilia,

För att kunna hjälpa dig med hur hästarna ska bokföras måste man börja med att bestämma om de ska räknas som en omsättnings- eller anläggningstillgång.
Det är då avsikten med innehavet som bestämmer detta. En anläggningstillgång är anskaffad för stadigvarande bruk, alla andra tillgångar är omsättningstillgångar.
Tex tävlingshästar och avelsston räknas som ett inventarie (anläggningstillgång) medan föl och unghästar där avsikten är att sälja vidare räknas som en omsättningstillgång och redovisas som varulager.

En anläggningstillgång läggs upp som ett inventarie och kan då bokföras mot konto 1292 medans en omsättningstillgång räknas till lager och kan bokföras mot konto 1493.

Detta är inte min starka sida men hittade denna text gällande Riksskatteverkets rekommendationer om värdering av lager av hästar.

Då du sedan även skriver att du köpte dina hästar privat innan du startade din firma så har du rätt att bokföra kostnader som avser firmans verksamhet  under startåret och året före.

I 16 kap 36 § inkomstskattelagen står det följande: 
"När en fysisk person startar enskild näringsverksamhet ska han det första beskattningsåret dra av även sådana utgifter i verksamheten som han haft före starten.
Han ska dra av utgifter som han har haft under det kalenderår som näringsverksamheten påbörjas och det föregående kalenderåret om utgifterna är av det slaget att omedelbart avdrag för dem ska göras i en näringsverksamhet."

Återkom om du behöver mer hjälp när du har bestämt om de ska räknas som en anläggnings- eller omsättningstillgång.


Ha en bra dag!

/Cecilia