Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Visa  endast  | Sök istället efter 
Menade du: 

Fd medlem
Inte tillämpbar

Inventering - eEkonomi

Hej,
Jag har en fråga som säkert är jättedum. Men om man är ett tjänsteföretag och ska göra en inventering, ska man då ta med förbrukningsmaterial som hör till tjänsten? Tänker att ett rent säljföretag inventerar de produkter som är till försäljning, men ex en fotvårdsspecialist eller tandläkare behöver tillbehör till sin tjänst. Ska de också inventeras?
3 SVAR 3
Fd medlem
Inte tillämpbar

Det var ingen dum fråga, det var en bra!

Jag skulle inventera det som skall försäljas, för det är dessa produkter som lagerhålls. Lagerhållning är enbart produkter som säljs, inte det som förbrukas inom företaget. Således är det vara så, att det företagen förbrukar själva går som förbrukningsmaterial men det som säljs läggs upp som ett lager och inventeras.

//L

Fd medlem
Inte tillämpbar

Hej,

Det är väl en sanning med modifikation. En rörmokare som lagerför en massa rör och kopplingar, som han sedan använder när han gör jobb hos kunden ska inventera detta om värdet är minst 5000,- (en högre gräns kan tillåtas för större företag).

Detsamma borde gälla en tandläkare som behöver fyllnadspasta för att lägga igen ett hål i tanden...

Jag skulle säga att det är värdet på lagret som styr tillsammans med det faktum att artiklarna används i tillverkningsprocessen av tjänsten man tillhandahåller.

//Tina

Fd medlem
Inte tillämpbar

Läste under bokföringens allmänna råd att definitionen av ett varulager är materiella tillgångar som:

  • är avsedda för försäljning i den ordinarie verksamheten (färdiga varor)
  • är under tillverkning för att bli färdiga varor
  • skall användas i produktionen av färdiga varor eller tjänster

Enligt BFN U 96:2: förnödenheter som är av väsentlig betydelse för företagets resultat och ställning ska redovisas som varulager i balansräkningen.

Det torde kunna tolkas så att om resultatet medger, är det OK att ta kostnaden direkt. Och som svar på frågan, så är det bara att inventera på  🙂

//L