Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Visa  endast  | Sök istället efter 
Menade du: 

Fd medlem
Inte tillämpbar

Hålla tillbaka lön

Hej, har man rätt att hålla in lön från en anställd om man inte har fått tillbaka arbetsmaterial?

1 SVAR 1
Fd medlem
Inte tillämpbar

Hej Jessica!
Du har rätt att hålla in lön till en anställd om en anställd har en skuld till företaget. Jag har lite svårt att förstå exakt vad som inte redovisats och vad det beror på men jag kan ta ett exempel.
En anställd har tagit ut material från företaget som du bedömer har ett värde på 3 000 kr. Detta material har inte redovisats att det använts till ett speciellt ändamål i företagets verksamhet. Du kan då inte fakturera kostnaden vidare till en kund om detta är aktuellt.
När du skapar lönekörningen gör du ett nettoavdrag på lönen med 3 000 kr. Du kan använda lönearten 1305 Övriga nettoavdrag och skriva en kommentar om att avdraget gäller arbetsmaterial som inte redovisats. När du får en redovisning som du är nöjd med eller fått tillbaka materialet betalar du tillbaka pengarna.
Det fungerar på samma sätt om en anställd använder ett företagskort för att betala. De poster som inte kan redovisas som direkta utgifter för företagets verksamhet betraktas som privata utgifter och medför nettoavdrag på lönen.
Om det handlar om misstänkt stöld, vilket jag inte hoppas, blir läget ett annat.
Hör av dig om du inte fått tillräckligt svar.
Ulla Lindblad