Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Visa  endast  | Sök istället efter 
Menade du: 

Notera semesterlönegrundande dagar vid föräldraledighet

Hej!

 

Finns det någon funktion i Visma Lön 600 för att hålla koll på hur många semesterlönegrundande föräldradagar en anställd tagit ut? 

 

Har tagit över löneberedningen från en kollega som slutat, och försöker reda ut hur många dagar semestergrundande föräldradagar mina kollegor har använt, så jag kan hålla koll på när de når 120 dagar och därmed ej längre får ta ut semestergrundande föräldradagar. Att dyka ner i gamla lönekörningar är ju alltid ett alternativ, men vore ganska mycket arbete då jag skulle behöva gå tillbaka några år i tiden och stämma av.

 

Tack!

14 SVAR 14
Tinna Gunnarsson
MODERATOR

Hej @Paciolis_apprentice

 

Här rekommenderar jag att du kikar på rapporten Ackumulatorlista som du hittar under Utskrifter - Övrigt - Ackumulatorlista. Rapporten kan du få för valfri period - klicka på Urval för att välja aktuell anställd - vid fältet Ackumulator väljer du till exempel Föräldraledighet semestergrundande, kalenderdagar eller det som känns relevant för dig. Här finns mängder av olika ackumulatorer vilket kan vara bra att känna till framöver. 

 

Du kan även välja att gå via Utskrifter och Spårning - Spårning där du utgår från En ackumulator - väljer upp till exempel FrvFledigEjSemgr_Kaldgr - väljer datumintervall och vid fältet Visa kan du välja att Summera per anställd och lönekörning. När resultatet visas i listan kan du klicka på raden om du vill se hur det är registrerat på lönespecifikationen.  

 

Om du upptäcker att du behöver justera frånvaron från semestergrundande till ej semestergrundande så finns information om hur du löser det i programhjälpens avsnitt Hur rättar jag felregistrering av frånvaro från semestergrundande till ej semestergrundande?

 

Hoppas att detta kan underlätta för dig annars är du alltid välkommen att höra av dig till oss. 

//Tinna

 

Jag vill kommentera och hålla med frågeställaren i detta. Jag vet att det varit uppe i forumet tidigare, och det vore bra att kunna registrera detta med automatik. T ex genom att man har "barn 1" och "barn 2", och när man har kommit upp i antal semestergrundande dagar kan systemet / programmet hålla koll på detta. Alternativt får man lägga det på den anställda och ha två val när man stämplar föräldraledigt: med eller utan semstergrund.

Hoppas Visma efter flera års diskuterande i detta ämne kan utveckla progrmmet år det hållet!

Hej @Monica T

Ville bara att du skulle veta att vi har sett din fråga och återkommer med ett svar när vi har mer information i ärendet. 

 

//Tinna

Cecilia Towner
APPLICATION SPECIALIST

Hej @Monica T 

 

Tack för att du tog dig tid att dela med din åsikt om hur vi kan förbättra Visma Lön!


Vi är medvetna om att detta har varit en efterlängtad funktion.

Utan att lova för mycket kommer vi se över om det finns några saker som går att implementera framöver för att förbättra hanteringen av föräldraledighet.

 

/Cecilia

Hej Cecilia, väntan är olidlig...   när kommer denna funktionen ?

Cecilia Towner
APPLICATION SPECIALIST

Hej @Lotta_32 

Detta är tyvärr inget som ligger i vår roadmap för detta året och har inget annat besked att ge tyvärr.
Sjävklart uppdaterar vi i tråden om det sker någon förändring.

 

Tack för frågan och ha en fin dag!

Hej igen!

 

Nu har jag hittat ackumulatorlistan. Jag har en liten följdfråga när jag tolkar dessa siffror, är de additiva eller är de överlappande? Dvs. ska jag plussa ihop alla för att få antal dagar?

Paciolis_apprentice_0-1663137572897.png

 

 

Hej igen!

Toppen att du hittade Ackumulatorlistan. Den tror jag att du kommer att ha nytta av många gånger framöver 🙂

 

Jag antar att huvudanledningen till varför du vill hålla koll på de anställdas semestergrundande föräldraledighet är för att antalet betalda semesterdagar ska bli korrekt? 

Vid beräkning av betalda semesterdagar används alltid samma beräkningsformel oberoende av vilket semestervillkor eller vilken kategori den aktuella anställda tillhör. 

 

Beräkning av semesterdagar görs enligt denna formel:

((Anställningstid hela kalenderdagar - Ej semestergrundad frånvaro hela kalenderdagar) / Årets antal dagar) * Semesterrätt = Betalda semesterdagar

 

Vid intermittent deltid görs beräkningen enligt denna formel:

Betalda dagar * (Genomsnittlig veckoarbetstid i dagar/ Veckoarbetsdagar vid heltid) = Semesterdagar netto

 

Läs gärna mer i programhjälpens avsnitt Beräkning av semestervillkor där du kan läsa om vad som gäller för respektive semestervillkor och vilka ackumulatorer som är aktuella att ha koll på. 

 

Har du några följdfrågor eller om jag har missförstått syftet med din fråga så bara hör av dig så hjälps vi åt.  

//Tinna

Det jag försöker reda ut är huruvida tre av mina kollegor har fått rätt antal semestergrundande föräldradagar. Om jag förstått det rätt är de 120 första föräldradagarna per barn semestergrundande, därefter är de ej semestergrundande. Jag hyser en stark misstanke om att vår föregående löneadministratör ej har gjort helt rätt och använt fel löneart, vilket innebär att de kan ha fått för få eller för många semestergrundande föräldradagar. Det är därför jag behöver veta hur många dagar som dagis ut av respektive sort.

Hej igen!

Toppen men då kan du utgå från Ackumulatorlistan och titta på  till exempel ackumulatorn Föräldraledig semestergrundande, kalenderdagar för att se hur många dagar som är registrerade under intjande året. Precis som du skriver så är 120 dagar per intjänandeår (180 dagar för ensamstående föräldrar) semesterlönegrundande. 

 

Om du upptäcker att du behöver justera frånvaron från semestergrundande till ej semestergrundande så finns information om hur du löser det i programhjälpens avsnitt Hur rättar jag felregistrering av frånvaro från semestergrundande till ej semestergrundande?

 

Så hoppas jag att din kollega har hanterat detta korrekt och annars korrigerar du enligt ovan. 

 

Ha en fin dag! 

//Tinna

Hej!

Jag kanske har missförstått - man har alltså rätt till 120 (180 om ensamstående) semesterlönegrundande föräldradagar per år, inte per barn?

Hej!

Du har absolut inte missförstått - det är 120 dagar respektive 180 dagar per barn som gäller. Så när du blir förälder så får du helt enkelt 120 respektive 180 dagars föräldraledighet som är semestergrundande och som du kan fördela enligt eget önskemål. 

Känner du dig fortfarande fundersam så rekommenderar jag att du slår en signal till ert avtal vilket kanske dessutom är ganska lämpligt om du ser att din företrädare kanske inte riktigt har hanterat föräldraledigheterna som sig bör. 

 

Hoppas det löser sig och du är alltid välkommen tillbaka till forumet

//Tinna

Hej igen!

 

När jag undersökt lönerspecar från tidigare år inser jag att min föregångare istället för att använda någon av föräldraledighetslönearterna har sänkt de anställdas anställningsgrad (t ex istället för att använda "Föräldraledighet hel månad" är det tomma lönespeccar). Finns det något mer som kan ha blivit fel pga detta förutom att de semesterlönegrundande dagarna ej registrerats?

Hej!

 

Om din tidigare kollega har ändrat de anställdas scheman så ändras också sysselsättningsgraden. Detta skulle kunna påverka en del beräkningsformler som tar hänsyn till sysselsättningsgrad eller veckoarbetstid.

Är det däremot endast att de inte har fått något lönebesked alls så kan jag just nu inte komma på något annat än de semestergrundande och ej semestergrundande frånvarodagarna.

 

När föräldraledigheten inte längre är Semestergrundande blir den Ej semestergrundande. Det påverkar antalet semestesterdagar som den anställde har rätt till vid ett nytt semesterår. 

Om antalet semesterdagar har påverkats i dina kollegors fall så har det iaf blivit till deras fördel (ev fler semesterdagar än de har rätt till).

 

mvh 

 

Anna Svensson
~Content producer, Visma lönefamilj~