Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
Visma Administration, Fakturering & Förening
avbryt
Visar resultat för 
Sök istället efter 
Menade du: 
hawi__
NY MEDLEM

Fakturanummer på leverantörsfakturor ska ge samma OCR-nummer

(uppdaterad av Tinna Gunnarsson MODERATOR ‎2020-07-03 08:23 )
Status: Utvärderar

Vid registrering av leverantörsfakturor I spcs admin (1000)
Idag är det ofta samma fakturanummer som OCR nummer på fakturor. Idag så måste man knappa in detta både som faktura nr och som ocr (ev med cut & paste). Förslaget är att man någon stans kunde markera att ocr=faktura nr för fakturan i fråga och att då båda fälten populeras.

46 Kommentarer
Per Nyquist
ANSTÄLLD
Hej Hawi!

Tack för ditt önskemål! Jag vidarebefordrar det till vår utvecklingsavdelning.
Fd medlem
Inte tillämpbar
Hej!

Vi har fått en del önskemål kring hantering av OCR-nummer på leverantörsfakturor, bland annat att kopiera fakturanumret till OCR-fältet på smidigt sätt. Vi har tittat på olika bitar som kan effektivisera OCR hanteringen för majoriteten användare men har ingen färdig lösning på plats.

Fler får gärna skriva i tråden om de har synpunkter kring OCR. Alla exempel är välkomna och är till hjälp i våra diskussioner inför framtiden.
Big - N
NY MEDLEM
Ett tips från mig är att ni kan lägga in så att man kan välja att fakturanummer är lika med ocr-nummer, så att man slipper knappa in samma nummer 2 gånger. Jag jobbar i Visma adm 500.

This reply was created from a merged topic originally titled
Fakturanummer = OCR-nummer i Administration.
Joakim Karlsson
FD ANSTÄLLD
Hej!
Liknande idé fanns redan tidigare i forumet så jag lägger till dina tankar där också.
Tack för att du tog dig tid att framföra dem till oss!
Big - N
NY MEDLEM
Ok, vad bra!
KG____
NY MEDLEM
I de fall där man valt att leverantören har OCR tycker jag att den ALLTID ska föra över samma uppgifter till OCR-fältet. För precis som många skrivit tidigare är det ofta samma. Skulle det inte vara det är det enkelt att ändra om OCR-fältet blir markerat i och med att man kommer till det fältet. Då är det bara att börja skriva det nya numret så försvinner allt som redan står där...
MD____
NY MEDLEM
Detta är en bra ide, dock bör man först göra en modul10 kontroll av det som står i fakturanummer. Om det visar sig att det verkar vara en godkänd OCR kod som står i fakturanummer och leverantören är markerad som OCR leverantör så skall det föras över till OCR fältet också enligt förslaget.
MikTon
NY MEDLEM
Eller ett kortkommando som hämtar från fakturanr-fältet. Då funkar det också när OCR bygger på fakturanr med tillägg (PayEx mfl aktörer i fakturabranschen
U Wehtje
NY MEDLEM
Kan bara understryka behovet att fakturanumret automatiskt kopieras till ocr-fältet om det skulle vara annorlunda är det i så fall bara att justera/skriva över. I 98 % är ocr-nummer och faktura nr samma i något fall är ocr-numret lika med fakturanr plus en kontrollsiffra och då kan man oftast ange ocrnumret redan i fakturan i några enstaka fall är ocr-numret någet helt annat t.ex. kundnummer men det är mycket ovanligt.

Gör denna justering snarast. Konstigt att det inte redan är gjort.
Lena__15
NY MEDLEM
Tycker detta är en jättebra idé, då det finns många leverantörer där fakturanummer och ocr-numret är samma. Mycket onödigt knappande. Kanske ett kortkommando i ocr-rutan för att föra över fakturanummer när det är samma.
U Wehtje
NY MEDLEM
Beträffande ocr-nr vore det bra att kontrollera att kontrollsiffran stämmer. På samma sätt som personnr finns det en kontrollsiffra i ocr-numren. Det vore bra att programmet även stämde av ev. felaktigt angivna ocr-nummer. Jag tror inte det görs idag.
KenArd
CHAMPION
En kryssruta under ocr-nummret - "samma som fakturanummer"
GSBE__
NY MEDLEM
Vore toppen om man kunde få in fakt nr som oxå överförs till OCR med enkelt kommando. OCR nr är dessutom det enda som kommer med på betallistan
Trodde bergis att det var med på denna nya version !
Fd medlem
Inte tillämpbar
Hej! Tack för input. Nu när fälten ligger närmare varandra går det väldigt snabbt att kopiera och klistra in numret. När du står i Fakturanummer-fältet, tryck Ctrl+A och Ctrl+C, hoppa till OCR-fältet med Enter/Tab och tryck Ctrl+V.
Det går supersnabbt när man väl fått in vanan.

Men jag förstår om önskemålet om en inställning återstår. Det är helt och hållet en prioriteringsfråga i förhållande till många andra önskemål.
GSBE__
NY MEDLEM
Tack för svar, men att tabba markören från fakturanummer till OCR o exv. trycka + vore många ggr snabbare. Denna hantering återkommer nog för de flesta på varje lev.faktura. Så bara på dom i priorteringsgruppen 🙂
Fd medlem
Inte tillämpbar
Håller med till fullo!
Fd medlem
Inte tillämpbar
This reply was created from a merged topic originally titled
Betalning av leverantörsfaktura via OCR.


När jag anger fakturanummer och leverantören skall betalas via OCR måste jag kopiera fakturanumret till fältet för OCR. Går det att få automatik i detta om leverantören skall betalas via OCR?

Thomas Mattsson
Fd medlem
Inte tillämpbar
Hej Thomas, automatiken finns inte där idag men det är flera som önskar just det här i tråden. Se gärna mitt svar ovan.
pisun_
UTFORSKARE
This reply was created from a merged topic originally titled
Förbättrings förslag faktura nummer/ocr nummer.


Jag har ett litet önskemål om förbättring/ förenkling i programmet vid registrering av leverantörsfakturor. Jag skulle verkligen önska att det samköra fakturanumret och ocr / ref. numret på något vis. Med en liten bock i en ruta på leverantörs uppgifterna så skulle man kanske bara fylla i på ett ställe men uppgiften skulle hamna på 2 fält.
Jag har testat att bara fylla i ocr numret men då sökte inte programmet inte av ev. dubbel registrering av faktura numret och det vill jag verkligen att systemet gör.
Visst blev det lättare att köra "copy + paste" när faktura o ocr fältet ligger under varandra men det skulle verkligen förenkla det hela om man kunde få in en funktion då man bara behöver fylla i ocr nr /faktura numret enda gång då dessa ocr nummer av någon anledning är så otroligt långa.
Med vänlig hälsning Pia S
Fd medlem
Inte tillämpbar
gör åtminstone så att om leverantören är inställd på OCR att markören hoppar till OCR rutan istället för till fakturanr...
Fd medlem
Inte tillämpbar
Hej Pia, tack för input i den här frågan. Jag har med detta i listan över bra förslag på förbättringar till framtida versioner.
Fd medlem
Inte tillämpbar
Hej, det du beskriver diskuteras i en annan tråd så gå gärna in och kika här: https://forum.vismaspcs.se/visma_spcs...
pisun_
UTFORSKARE
Hej Helene
Med tanke på övriga komentarer i detta ämne så är det något ni verkligen borde prioritera upp. Jag kan även säga att detta nog är 3.e gången jag påtalar detta önskemål till Er.
/Pia
Fd medlem
Inte tillämpbar
Hej igen Pia,

Utifrån synpunkterna här i forumstråden samt tidigare önskemål kring detta så är det tydligt att flera användare skulle uppskatta detta, så jag håller helt med att vi behöver göra något åt detta. Tidplanen för en ändring beror däremot helt på hur detta förhåller sig till andra önskemål. Just nu finns det flera andra funktioner som efterfrågas mer och som vi behöver fokusera på först.
Fd medlem
Inte tillämpbar
Jag kör Swinx (scanna o attestera levfakturor) med koppling till Administration 2000 med Integration. I Swinx kopieras fakturanummer automatiskt till OCR--fältet om det är ett giltigt OCR-nummer. När kan vi få den funktionen i Administration?

Tråden startades för ett år sedan...

När kommer uppdateringen som utlovades till januari där ni rättar buggen att markören stannar i OCR-fältet oavsett om den ska det eller inte?

Fältet för fakturanummer är dessutom för kort för flera leverantörer, t.ex. transportstyrelsen för trängselskatt och Klarna.

Mvh
Johan
Fd medlem
Inte tillämpbar
Hej Johan, tack för input! Att ha en automatisk kopiera-funktion från fakturanumret om det är ett giltigt OCR-nummer är ju en jättebra idé. Så har jag inte tänkt tidigare. Det tar jag med mig som förslag i vårt ärende. När i tid vi kan förbättra detta kan jag inte svara på idag. Som jag skrev till Pia ovan beror tidplanen helt på hur detta förhåller sig till andra efterfrågade förbättringar.

Frågan kring markören och OCR-fältet följer du i den här tråden: https://forum.vismaspcs.se/visma_spcs...

Längden på fakturanummer diskuteras här: https://forum.vismaspcs.se/visma_spcs...

Fördelen med att hålla diskussionerna i respektive tråd är att nya besökare i tråden tydligt ser vad diskussionen avser samt att vi kan ge relevant återkoppling till alla som är berörda och intresserade av de enskilda frågorna.
jh____3
NY MEDLEM
This reply was created from a merged topic originally titled
Fakturanummer kopieras direkt till OCR.


Jag vill att fakturanummer kopieras direkt till OCR nummer så man slipper slå in dessa långa nummer 2 gånger eller kopiera. I flera fall är fakturanummer och OCR samma. Önskemålet är att man kan välja på leverantören om fakturanummer även ska läggas in på OCR automatiskt.
Fd medlem
Inte tillämpbar
JA! den iden är bra, jh!
Fd medlem
Inte tillämpbar
Som jag kan se så startades denna tråd för 3 år sedan och inget verkar ha hänt gällande automatisk kopiering av fakturanummer till OCR-nummer om det är ett giltigt OCR-nummer. Vi bytte till Visma Administration 2000 från ett annat äldre system i höstas och tom vårt gamla program (som var extremt begränsat i sina funktioner) hade denna funktion. En riktig brist I Visma Administration anser jag och tydligen många andra.

Hoppas verkligen att ni kan prioritera detta snarast!
Fd medlem
Inte tillämpbar
2 år och ett flertal uppdateringar senare så har fortfarande inget hänt...
Fint om vi kunde få en uppdatering?
Mvh
Johan
KenArd
CHAMPION
(uppdaterad av KenArd ‎2021-08-26 22:54 )
Vi vill ha, Vi vill ha, Vi vill ha.nu

Snart blir det här en del av plakaten den 1.a maj;)

MVH

Kenneth
Fd medlem
Inte tillämpbar
Hej på er, 

Tack för kommentarerna. Jag förstår att funktionen är efterlängtad och vi har inte på något vis glömt bort förslaget. I förhållande till andra önskemål har den tyvärr prioriterats ned i senaste versionerna men vi har den fortfarande med på önskelistan framåt. 
Fd medlem
Inte tillämpbar
Tack för ditt svar men jag hoppas att den inte fortsätter att prioriteras ned hur länge som helst, jag menar det har gått 3 år. Denna funktion skulle underlätta för många användare och skulle även potentiellt kunna minska felen i samband med att man anger OCR nummer om det fanns en kontroll.
Mia___38
NY MEDLEM

Hej,

När vi lägger in ocr-nr så hoppar vi över fakturanr för att slippa skriva det på två ställen. Men om man då går in på leverantörskortet på fliken spårning så finns bara kolumnen för fakturanr där - borde även finnas kolumnen ocr där.

JoannaNorlander
ANSTÄLLD
(uppdaterad av JoannaNorlander ANSTÄLLD ‎2021-08-26 23:28 )
Hej Mia,

Tack för ditt inlägg i frågan!

Skulle du kunna beskriva flödet du arbetar i där du har behov att se ocr-nummer på fliken Spårning på leverantören? Skulle det vara den bästa hanteringen för dig att se det på spårningen, eller skulle en rapport där detta framgår kunna vara en lösning för dig?
Mia___38
NY MEDLEM

Eftersom man kan se fakturanr under spårningen så borde man även kunna se ocr nr där så att man inte behöver gå in under leverantörsfakturakortet för att se fakturanr.
Om jag ska kolla upp något med betalning på en leverantör så går jag in via leverantörskortet och eftersom då inte OCR-nr finns med där blir det extra arbete när jag också måste gå till listan för leverantörsfakturorna.

Det ska vara enkelt och användarvänligt!

JoannaNorlander
ANSTÄLLD
Tack för inputen!
Jens-Olof
NY MEDLEM

är väl ganska meningslöst att skriva här om att man vill ha en knapp att trycka på för att kopiera över fakturanumret till ocrrutan då en sådan funktion är grymt enkel att lägga in och ändå har ni inte gjort detta på 5 ÅR !!!! en liten knapp till höger om rutan för ocr nummer där det står samma nummer och så klickar man på den och så kopieras numret, hur svårt kan det bli???

Anna Svensson
CONTENT PRODUCER
Hej!

Funktionen att automatiskt kopiera över fakturanummer som OCR-nummer är fortfarande inget som är planerat inom den närmsta framtiden. Jag lovar att vi uppdaterar om planerna ändras.

Tips: Om du läser in fakturor via AutoInvoice så kommer OCR-nummer in direkt på leverantörsfakturorna.

/Anna
LW____1
NY MEDLEM
Hej! Jag undrar om det finns någon skillnad mellan rutan för fakturanumret och OCR-rutan. Ifall att det är exakt samma nummer (oftast OCR) behöver jag då skriva in numret i båda rutor?
pisun_
UTFORSKARE

Hej LW
jo du måste skriva in ocr nr i båda fälten, jag kör copy/paste men det tar ju ändå extra tid.

Detta har vi bett om förenkling om i 7 års tid, själv skrev jag önskemål om det för 5 år sedan, en liten ruta man bockar i och så kopieras faktura nr till ocr nr fältet kan inte vara jättesvårt att få till det.

men vi kan väl hoppas på förbättring!! då inte alla känner behov av inskannings program, dvs ytterligare ett program som ska kopplas ihop med bokföringen och vid uppdateringar i de olika programmen man har så är det alltid något som inte klaffar när ena programmet gjort uppdateringar.

/ Pia  


Anneli Malmgren
ANSTÄLLD
Status changed to: Status: Ny

Hej!

Då detta inlägg påbörjades för länge sedan skulle jag vilja kontrollera vad som fortfarande är aktuellt.

I listläget för leverantörsfakturor kan man lägga till OCR-nummer om det är så att man där vill se vilka som man har angett fakturanummer/OCR-nr för.

 

Har jag förstått de olika inläggen korrekt, skulle man vilja kunna göra följande:

 • Vill få en varning om man angett OCR-numret en gång tidigare för samma leverantör.

 • Skulle vilja välja att komma direkt till OCR-nummer istället för fakturanummer om Kräver OCR/Ref är markerat på leverantören.

 • Vill kunna se OCR nr på de ställen som man ser leverantörens fakturanr, dvs: 
  • I tabellen under Spårning på själva leverantören.
  • I listläget under Betalningar - Utbetalningar

Har jag sammanfattat det rätt eller är det något jag har missat?

Anneli Malmgren
ANSTÄLLD
Status changed to: Status: Utvärderar
 
Davor P1
CHAMPION

Blir lite osäker på var mina synpunkter hamnar i tråden då jag inte kan kommentera Anneli Malmgrens kommentar direkt....

 

Jag använder själv Swinx ScanLev för hantering av leverantörsfakturorna och de har byggt upp kontrollen på följande sätt:

 

Vid stansning av fakturanummer görs följande kontroller:

 • Finns samma leverantör/fakturanummer i systemet så varna
 • Stämmer fakturanummer överens med identiskt OCR nummer
  • Kopiera fakturanummer till OCR nummer fält

 

Kontroll på att inte samma OCR nummer används kan inte användas så vissa leverantörer (Circle K bland annat) ALLTID har samma OCR nummer på kunderna.

 

//Davor P

Inga-LillB
NY MEDLEM

Kan jag välja bort OCRnr generellt för alla leverantörsfakturor? Jag har så få så jag lämnar inen fil till banken

Davor P1
CHAMPION

Du kan lämna fältet tomt och gör en uppdatering av alla leverantörer genom en massuppdatering blir du nästan av med problemet...

 

Du måste ändå "tabba" dig förbi fältet då du inte kan få systemet att helt hoppa över fältet när du stansar uppgifter.

 

//Davor P