Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Sök istället efter 
Menade du: 
Fd medlem
Inte tillämpbar

Faktura samt kontantfaktura VMB - eEkonomi

Status: Utvärderar
Som jag har förstått det både genom att ringa er samt grundligt sökande på forumet, så finns det ingen bra lösning att fakturera eller kontantfakturera VMB i Eekonomi. Det känns som att det skulle kunna gå att lösa på liknande sätt som ROT/RUT och omvänd byggmoms. Att man kunde lägga upp kund med tillägget VMB-kund och ha möjlighet att bocka i vid faktureringen om varan klassas som VMB-vara. Då motkontot bör vara, försäljning VMB samt att verifikationen skapas när summan bokförs på kontot/kassan. Man får då bokföra själva vinstmarginalen. Eftersom jag handlar med beg. fordon så skulle denna funktion verkligen hjälpa mig. Har sett på forumet att jag inte är ensam om denna problematik med att fakturera VMB. Tacksam för svar i ämnet.

Är det någon som har lyckats kringgå detta på något sätt så är jag mer än tacksam för tipps på lösningar. Hur gör ni andra som handlar med VMB vad det gäller kvitto t.ex?

Med vänlig hälsning, Daniel
29 Kommentarer
Annie Karlsson
ANSTÄLLD
Hej hej!

Tack för din idé.

Det diskuteras kring vmb i en tidigare tråd där du kanske kan få lite tips och hjälp tills vidare: Vinstmarginalbeskattning - eEkonomi
Linda Svahn
ANSTÄLLD
Hej!

Jag hoppas att förslaget som Annie hänvisar dig till fungerar för dig. Jag tar med mig idén att lägga in stöd för VMB i Visma eEkonomi vilket jag också gärna skulle se att vi inför. Det är många funktioner som önskas och VMB är inte inplanerad just nu men finns med i listan på funktioner som vi vill ha med. Tack för ditt detaljerade förslag.
Jeppe1976
NY MEDLEM
This reply was created from a merged topic originally titled Hej, behöver ha VMB funktionen när man skapar faktura/kvitto i eEkonomi.
Fd medlem
Inte tillämpbar
Hej
Denna funktion finns i Visma Eget Aktiebolag och jag kan tycka att det borde inte vara så svårt att införa den funktionen i Visma eEkonomi. Det finns många företag som handlar med begagnade varor och som behöver en enkel faktura hantering. Nu står jag inför valet att byta till ett annat bokföringsprogram då Visma eget aktiebolag ej kommer att fortsätta efter 2016.
Kommer Visma att införa den funktionen inom snar tid?

Mvh / Beka
GunillaJaltsén
ANSTÄLLD
Hej
Tyvärr har vi inte något stöd för detta i programmet utan endast manuell hantering. Se Annie Karlssons svar tidigare i tråden.
Just nu kan kan inte säga när vi kommer ha stöd för detta i programmet men vi kommer självklart diskutera detta vidare. 

//Gunilla
Fd medlem
Inte tillämpbar
Hej,
Jag läser årsredovisningen från Visma och där står "Vår vision är att förenkla så mycket som möjligt för användarna". Det står även att "Visma ska konstant arbeta med att göra livet och adminstrationen enklare för landets småföretagare".
Målet för Visma borde väl också vara att behålla alla sina kunder. För min del ser jag att vi saknar en viktig funktion i Visma eEkonomi jämfört med nuvarande program Visma Eget Aktiebolag.
Betyder det att Visma eEkonomi ej är fullt utvecklad till skillnad mot t.e.x Visma Eget Aktiebolag?

/Beka
Fd medlem
Inte tillämpbar
Hej!

Jag skrev min fråga om VMB i en anna tråd men har fortfarande inte fått ett svar. 
https://forum.vismaspcs.se/visma_spcs/topics/vmb

Jag kan bara säga att hantering av VMB försäljning i Visma eget aktiebolag är väldigt enkel och fungerar väl. Snart kommer Visma eget Aktiebolag att upphöra och alternativet att att skaffa Visma eEkonomi. Är Visma eEkonomi verkligen bättre för mitt lilla bolag som driver inköp och försäljning av bilar med VMB? Som jag ser det, så kan jag inte skapa en VMB faktura till kund utan det får bli en bokföringsorder där jag får hålla reda på vinst/förlust och boka på respektive konto. Ska det verkligen vara så omständigt i Visma eEonomi? Och kunden som sitter och väntar på sin faktura, var finns den?

Mitt tips till Visma's programerare är att köra en "copy-paste" från Visma eget aktiebolag till Visma eEkonomi.
Fd medlem
Inte tillämpbar

Hej,

Jag driver också bilförsäljning med både momsbeskattade bilar och privat bilförsäljning (VMB).

Idag använder jag Visma eget aktiebolag men vet om att programvaran kommer att upphöra 2017. Jag planerar också på att byta till Visma eEkonomi men ser att många har haft problem med hantering av VMB försäljning.

Vad föreslår Visma för program för att hantera VMB försäljning?

Tack för er support!

//Edi

Fd medlem
Inte tillämpbar
Hej,


Jag har ett förslag på hur man skulle kunna lösa det tills Visma inför funktionen VMB fakturering. Detta är en excelmall och kan fungera som bokföringsförslag i eEkonomi


1. Skapa en kundfaktura (kontant/vanlig faktura) för köp av VMB vara.

2. När kunden har betalt så krediterar du kundfakturan och skapar en manuell verifikation. Kunden måste trots allt ha en faktura för köpet.


Exempel 1:Du köper in en begagnad Saab 9-5 i din näringsverksamhet för 50 000 kr och säljer den för 60 000 kr.

Exempel 2: Du köper in en begagnad Saab 9-5 i din näringsverksamhet för 50 000 kr och säljer den för 25 000 kr.Kan någon på Visma bekräfta att jag har tänkt rätt? Tack
Patrik Svensson
FD ANSTÄLLD
Hej Bujupi!

Trevligt att du tar dig tid att dela din mall!
Då denna tråd är en idé och din svar handlar mer om konteringen så kan du titta mer i tråden Vinstmarginalbeskattning där står både förslag hur man kan fakturera samt kontering.

/Patrik
Fd medlem
Inte tillämpbar
Hej Patrik,

Jag tror du har missuppfattat min fråga, eller så är du fel person att besvara frågan.

I visma eEkonomi kan man inte fakturera till kund med VMB utan man får skapa en verifikation (bokföringsorder) där vi får boka försäljning (enligt ovan mall) av VMBvaror.

Någon annan på supporten (redovisningskunnig) som kan svara på min fråga utan att hänvisa mig till en annan diskussion/tråd?

Tack!
Patrik Svensson
FD ANSTÄLLD
Hej Bujupi!

Angående din mall så ska det inte vara någon momskod på 3212 när du gör en negativ försäljning i övrigt ser mallarna bra ut!

Ikväll njuter vi av sista omgången i SHL hockeyn!

/Patrik
Fd medlem
Inte tillämpbar
Hej Patrik,

Perfekt, då ska jag se till att ändra på momskoden på konto 3212.

Stort tack!

Mvh
Bujupi
Fd medlem
Inte tillämpbar

Hej Patrik,

Är det verkligen rätt att enmans-företagare ska hålla på med bokföringsverifikat vid försäljning av vmb varor? Jag ser inte logiken i att använda ett program som eEkonomi då den ej hanterar vmb försäljning.

VMB funktionen finns i Visma eget aktiebolag och den fungerar utmärkt. Om Visma ej planerar att införa den funktionen i eEkonomi så kommer ni tyvärr att missa flera kunder.

Kan vi få ett besked om Visma inför funktionen innan 2017?

Med vänlig hälsning

EDI

Hej Edi!

Förslaget gällande hantering av vinstmarginalbeskattning är inget som är planerat att genomföras under 2016. Tittar vi ännu ett år framåt, år 2017, kan vi inte säga om det är något som programmet kommer hantera eller inte då vi inte har planerat vad som kommer utvecklas under 2017 i dagsläget. Vi tittar alltid på efterfrågan hos er användare när vi sätter upp planen för vad som ska utvecklas under året och vi värdesätter att ni alltid ger oss förslag på hur vi kan förbättra vår produkt. Däremot har vi inte alltid möjlighet att genomföra alla förslag. Vi bevakar tråden framåt och ser gärna att alla användare som har samma önskemål går in och röstar eller kommenterar denna tråden. På det viset håller vi oss uppdaterade om hur många som saknar funktionen.

Vi uppdaterar självklart denna tråden om en ändring skulle bli aktuell. 

/Lovisa 
Fd medlem
Inte tillämpbar

Hej Lovisa,

Jag tycker inte att det räcker att "bevaka tråden". De flesta orkar inte registrera sig på ett forum för att uttrycka sina önskemål.

Hade ni ställt den här frågan via mail eller på startsidan för e-Ekonomi hade ni garanterat fått mer svar, och då sett att en sån standardfunktion som VMB fakturering är något som merparten vill ha.

Tycker inte att det är genomtänkt av Visma att ett program som Visma Eget Aktiebolag ska upphöra, och viktiga funktioner som underlättar företagarens administration ej finns med i ett ekonomiprogram som eEkonomi.

Frågan som Visma bör ställa är hur många använder sig av VMB fakturering. Genom att googla så kan vi se att det finns ca 5700 bilföretag i Sverige och om bara 1% använder Visma så har ni ändå 57 kunder.

Det vore tråkigt att gå miste om procenten!

/Edi

Fd medlem
Inte tillämpbar
Hej,
Hur svårt kan det vara att lägga till motsvarande funktion som ni redan har i programmet Visma Eget Aktiebolag? Se skärmdump
ejvor_
UTFORSKARE
röstar för att det blir lättare med VMB i eekonomi, sliter mitt hår för att få det rätt nu//ejvor
kennan83
NY MEDLEM
Jag är också en av alla som använder mycket VMB,   Överväger starkt att byta bokföringsprogram pga allt strul och EXTRA TID som måste läggas på bokföringen då Eekonomi inte stöder det....
Johan_120
NY MEDLEM
Det här svaret skapades från ett sammanslaget ämne som hette VMB i eekonomi.

Om jag skapar en faktura eller kontantnota i eekonomi så läggs det upp som en verifikation. Hur gör jag om försäljningen avser en VMB försäljning. Då stämmer ju inte kontona etc på den verifikation som skapats.
Måste jag göra manuella fakturor utanför programmet för att sen manuellt knappa in en verifikation?
Jenny Sjöström Sannéus
APPLICATION SPECIALIST
Hej!

Det var ett tag sedan vi uppdaterade i tråden och det har fortfarande inte skett någon förändring gällande att kunna hantera Vinstmarginalbeskattning. Självklart uppdaterar vi om det är något nytt som dyker upp. 🙂

Ha en fin dag!
/Jenny
Mats_K
NY MEDLEM
Det här svaret skapades från ett sammanslaget ämne som hette Stöd för VMB i eEkonomi.

Jag efterfrågar någon form av basfunktionalitet i eEkonomi för att stödja VMB på resetjänster. Möjlighet att ange momssats manuellt på artikel skulle ju vara en bra start. Ännu bättre om jag kunde ange momsbelopp manuellt så att jag även kan hantera faktisk vinstmarginal.

Enligt supporten skall jag skriva detta i forumet och nu vänta på att det dyker upp en fé med en vismatrollstav som göra att min önskan uppfylls...

Det hade varit mer seriöst om ni hade satt upp en roadmap som ni kommunicerar med användare och presumtiva kunder. Hur önskar jag en sådan?!

Notera - Den här konversationen skapades från ett svar på: Bokföra VMB Produkt - eEkonomi.
Mats_K
NY MEDLEM
Ännu ingen roadmap på gång att publiceras utan vi användare får vänta tills en fé dyker upp?

I brist på stöd för VMB så önskar jag fortfarande möjlighet att hantera moms manuellt, så att fakturor kan specas med moms där den skall stå. Tex 2,6% enligt schablon VMB för paketresor.
Marie_9
NY MEDLEM
Det här svaret skapades från ett sammanslaget ämne som hette VMB E-ekonomi.

Har precis börjat testa e-ekonomi för ett par klienter och stötte direkt på en del problem som jag tog upp med supporten, men fick bara svar att det var funktioner som inte finns i e-ekonomi men dela dem gärna i vårt forum.  När jag nu går in här och söker efter VMB så upptäcker jag att det verkar vara något som varit uppe i 5 år och ännu finns ingen lösning på det. Det känns som om man släppt en produkt som inte är färdigutvecklad för att klara alla bokföringsregler. Jag ställde även en fråga gällande kontantnotor (förenklad faktura) och betalmetoder och fick då ett svar där man hänvisade till SKV  
https://www4.skatteverket.se/rattsligvagledning/edition/2018.13/321574.html   Här finns att läsa vilka regler som gäller för utfärdande av faktura och vad som skall finnas med vid VMB, att behöva lägga in detta som manuell text och sen hålla på att manuellt bokföra om en faktura känns inte särskilt genomtänkt. Enligt informationen vi fick om programmet skulle det underlätta för småföretagarna att kunna sköta delar av sin bokföring själv, för att de skall kunna göra det måste ju programmet vara fullt utvecklat och minst leva upp till Skatteverkets krav, annars kommer ju folk att bli skyldiga till bokföringsbrott för att det inte går att lägga in korrekta konteringar i systemet. 
Hur löser ni som använder e-ekonomi detta? 
ejvor_
UTFORSKARE
Påtalade önskan om VMB hantering för över 1 år sen och frågan blir mer och mer aktuell då begagnat marknaden ökar. Frågar mig själv om jag gör rätt, om det nu är så svårt att lägga in i systemet??? //ejvor
Hilda Kidell
APPLICATION SPECIALIST
Status changed to: Status: Ny
 
Hilda Kidell
APPLICATION SPECIALIST
Status changed to: Status: Utvärderar
 
Annnna
NY MEDLEM
Hej , 
 
hur ser det ut med utvecklingen för hantering av kundfakturor med vinstmarginal beskattning?
Eekonomi ligger ju i framkant med så mycket annat, hur långt borta är möjligheten för att skapa vmb fakturor?
 
Qarin_
NY MEDLEM

Hej. Jag har också behov av mall för hur jag ska bokföra faktura till kund på vmb vara samt hur jag bokar om/bokför inbetald faktura sedan? Även om funktionen fortfarande inte verkar finnas i eekonomi kan någon ge mig förslag på hur jag bokför idag? Tidigare i inlägget finns en bildhänvisning till förslag men går ej att öppna.

Tacksam för svar

Mvh Qarin