Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Visa  endast  | Sök istället efter 
Menade du: 

(uppdaterad av Rebecka Forsberg CONTENT PRODUCER ‎2024-04-05 09:34 )
  • 0 Svar
  • 0 gilla
  • 3138 Visningar

Sju månader efter räkenskapsårets slut ska årsredovisningen skickas in till Bolagsverket. Så om ditt räkenskapsår slutar till exempel den 31 december är sista inlämningsdatum 31 juli. Bolagsverket har inga lagliga möjligheter att lämna anstånd, så man måste lämna in i tid.
Om sista dagen infaller på en helgdag får man dock lämna in årsredovisningen nästkommande vardag.

 

Bra att känna till är den hemställan som Bolagsverket lämnade in till Justitiedepartementet. I den föreslår Bolagsverket att digitalt inlämnade årsredovisningar för aktiebolag ska bli obligatoriskt. Du kan läsa mer om det på Bolagsverket.se.

 

Nytt i tjänsten som gör arbetet enklare

Som vanligt arbetar vi alltid vidare med att förbättra Visma Skatt & Bokslut Pro och sedan förra årets inlämningsperiod har det hänt en hel del i programmet. Jag väljer här att lyfta tre fina möjligheter.

 

Digitalt hela vägen
Nu kan du verkligen vara digital hela vägen in i mål då Visma Sign finns integrerat i Visma Skatt & Bokslut Pro sedan ett tag tillbaka. När du väl upprättat årsredovisningen och ska lämna in den digitalt så kan du nu signera den utan att lämna programmet med Visma Sign.

Visma Sign är en tjänst som följer eIDAS förordning för avancerad signering, som kräver stark autentisering. En avancerad signering är ett krav för att signera årsredovisningen digitalt.

 

Mer flexibilitet i årsredovisningen
En efterlängtad nyhet som varit ett kundönskemål är möjligheten till större flexibilitet när du arbetar med själva årsredovisningen. Nu kan du ändra på rubriker och rader i noterna, balans- och resultaträkningen i årsavslutet. Sedan tidigare har detta varit möjligt för företag som använder K3-regelverket, men nu fungerar det även för företag som använder K2.

 

Vi har också fått feedback från flera av er som önskar större flexibilitet i årsredovisningen, särskilt med sidbrytningar där underskrifterna behöver skrivas ut tillsammans med noterna. Det kan du nu enkelt avmarkera via knappen "Skriv ut Underskrifter på en egen sida" i årsredovisningen för att göra detta!

 

Notifiering till revisor när årsredovisningen lämnats in

Nu kan du lägga till en (eller flera) e-postadresser för att meddela revisorn när din årsredovisning har blivit inlämnad digitalt till Bolagsverket.

 

Få notifiering när fastställelseintyget har signerats
Vi fortsätter med en liten men nyttig funktion! När du lämnar in din årsredovisning digitalt, kan du fylla i en e-postadress för att få en bekräftelse när fastställelseintyget har blivit signerat hos Bolagsverket.

Lägg till e-postadress och få notis när fastställelseintyget har signerats.Lägg till e-postadress och få notis när fastställelseintyget har signerats.

 

Digital signering av årsredovisningen

Vill du göra en digital signering/elektronisk underskrift av Årsredovisningen kan du använda vår tjänst för digital signatur, Visma Sign, som finns integrerat i Visma Skatt & Bokslut Pro. En årsredovisning som lämnas in digitalt ska alltid signeras med en avancerad signering (stark autentisering) vilket är förvalt i Visma Sign. 

Skicka årsredovisningen för signering.Skicka årsredovisningen för signering.

När du skickat för signering så möts mottagaren av ett mejl med inloggningsuppgifter, via den inbjudan kan dom ta sig till signeringen.

Inbjudan via mejl att signera digitalt.Inbjudan via mejl att signera digitalt.

Tänk dock på att Visma Sign endast är en signeringstjänst för underskrifterna i årsredovisningen och överför inte själva årsredovisningen till Bolagsverket. Se mer hur flödet för Visma Sign ser ut i vår utbildningsfilm »

Hur lämnar jag in årsredovisningen digitalt till Bolagsverket?

När årsredovisningen är klar för att skickas in till Bolagsverket går du in under Årsredovisning - Inlämning.

 

Sidan för inlämning av årsredovisning i Visma Skatt & Bokslut Pro.Sidan för inlämning av årsredovisning i Visma Skatt & Bokslut Pro.

 

Under fliken Inlämning möts du av programmets kontroll av årsredovisningen som vi rekommenderar att du går igenom och åtgärdar de varningar och fel som eventuellt kan ha upptäckts, det kan till exempel vara uppgifter som behöver kompletteras på fastställelseintyget i Årsredovisningen.

Utöver de automatiska kontrollerna, kan du även kontrollera mot Bolagsverket så att uppgifterna i årsredovisningen överensstämmer med deras innan du skickar in den. När du väljer
Kontrollera mot Bolagsverket, körs denna kontroll automatiskt.

 

När du gått igenom kontrollen och är redo för att skicka in årsredovisningen digitalt till Bolagsverket klickar du på knappen Lämna in. Årsredovisningen laddas då upp på "Eget utrymme" hos Bolagsverket.

 

När du klickar på knappen Lämna in skickas en digital kopia (avskrift) till Bolagsverket. Därefter visas en avtalstext från Bolagsverket som du måste godkänna för att kunna skicka in årsredovisningen.

 

Den som ska signera fastställelseintyget får ett mejl med en länk. Undertecknaren klickar på länken, loggar in med BankID eller Mobilt BankID och godkänner årsredovisningen genom att signera fastställelseintyget digitalt.

 

OBS! Årsredovisningen är inte inlämnad förrän fastställelseintyget är signerat digitalt.

 

Efter att årsredovisningen är inlämnad kan du löpande se vilken status den har hos Bolagsverket. Statusen visas när du öppnar sidan Inlämning.
Det är den senaste statusen från Bolagsverket för aktuellt företag som visas.

 

Läs om de olika statusarna din årsredovisning kan ha hos bolagsverket samt mer info om att lämna in årsredovisningen i vårt hjälpavsnitt Digital inlämning av årsredovisning.
För viktiga datum för årsredovisningen kan du läsa hjälpavsnittet
Översikt, årsredovisning

 

För ytterligare information läs våra tipsinlägg Frågor och svar - vad gäller vid digital inlämning? och Årsredovisningsmallar vid digital inlämning

 

Lycka till!