Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Visa  endast  | Sök istället efter 
Menade du: 

(uppdaterad av Hanna Bergqvist CONTENT PRODUCER ‎2024-01-04 09:44 )
  • 0 Svar
  • 0 gilla
  • 7339 Visningar

Ibland är det bara nödvändigt att använda bilen och snällt betala parkeringsavgift för att slippa få böter. Att få en parkeringsbot kan verkligen kasta en skugga över dagen, låt oss undvika detta. 

 

Detta är tipset för dig som undrar hur parkeringsavgifter/parkeringskostnader bokförs. 

 

Så bokförs parkeringsavgift

Bokföra parkeringsavgifter för bilar ägda eller leasade av företaget gör du på konto 5619 Övriga personbilskostnader alternativt mot ett 58xx-konto. 

 

Konto Debet Kredit
1930 - Företagskonto   x
5619 - Övriga personbilskostnader

x

 
2641 - Ingående moms

x

 

 

Så här ser det ut när du bokför parkeringsavgift i Visma eEkonomi.

 

parkeringsbiljett eek.png

Så bokförs parkeringsböter

Om olyckan mot förmodan är framme och den anställde får en parkeringsbot så bokförs den som en ej avdragsgill kostnad. Observera att om företaget betalar parkeringsböter åt en anställd så betraktas det som skattepliktig lön som regleras med ett nettolöneavdrag. Detta gäller oavsett om parkeringsböterna uppstod under en tjänsteresa eller privat. Det spelar ingen roll om det är en förmånsbil eller en privatägd bil som är inblandad.

 

 

Konto Debet Kredit
1930 - Företagskonto   x
6992 - Övriga externa kostnader, ej avdragsgilla

x

 

 

Bra att känna till är att fritt garage eller fri parkeringsplats för förmånsbil vid arbetsplatsen beskattas inte, om inte arbetsplatsen samtidigt är arbetstagarens bostad.

Förmån av fri parkering i anslutning till arbetsplatsen för en anställd med en egen bil är i princip en skattepliktig förmån. 

 

Mer information kring detta finns att läsa på Skatteverket hemsida. Vill du lära dig mer om bokföring och hur det fungerar? Spana in vår utbildningsfilm Teori bokföring nedan. 

 

 

 

fraga-onskar-du-hjalp-med-bokforing.png