Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
Visma Administration, Fakturering & Förening
avbryt
Visar resultat för 
Sök istället efter 
Menade du: 
(uppdaterad av Jenny Sjöström Sannéus APPLICATION SPECIALIST ‎2020-10-19 15:21 )
  • 6 Svar
  • 0 gilla
  • 825 Visningar

För att skicka dokument via utskriftsalternativet Lokal e-post behöver du ha ett lokalt installerat mejlprogram som har stöd för MAPI. Ifall du använder ett mejlprogram som inte har stöd för MAPI kommer inte våra program att kunna hitta detta och då möts du av ett felmeddelande, exempelvis Standardklienten för e-post är inte tillgänglig, Ingen standardklient, mapikompatibel e-postklient saknas. 

 

För dig som tidigare han använt Microsoft Outlook:

Tidigare har vi rekommenderat att använda Microsoft Outlook, men då Microsoft Outlook inte längre har stöd för MAPI i deras versioner, de så kallade Click to run-versionerna, kan vi inte längre garantera att denna tredjepartslösning fungerar.

Du kan läsa mer om det på Microsofts sida.  

 

Vad behöver du göra:

För att fortsätta skicka dokument via e-post behöver du antingen börja skicka dina fakturor digitalt alternativt ordna ett annat lokalt installerat e-postprogram, exempelvis Thunderbird. Du kan också självklart spara ner dokumenten till pdf för att bifoga i ett mejl utanför programmet.

Kommentarer
NY MEDLEM

Hej,

 

Detta kom som en total "överraskning" för mig! Det har varit alldeles för lite information om denna stora förändringen i programmet.

 

Jag valde att skicka en faktura nu med statusen: E-post istället för Lokal e-post, hur vet jag att den har gått iväg?

Det såg ut som att den skickades, förut så öppnades min mail och jag skickade iväg mailet. Jag har ingen aning om min kund får fakturan eller inte 😞

 

//Nina B

NY MEDLEM

Hej igen,

 

Läste detta:

När du väljer något av utskriftsvalen Brev eller E-post innebär det att när fakturan skrivs ut i programmet tar Visma hand om den och levererar den till kunden enligt det val du har gjort. Utskriftsvalen anger du antingen på kunden i kundregistret eller direkt på fakturan.

 

Detta innebär förstås att ni nu kommer fakturera oss för att ni skickar vår epost vidare med er epost funktion. Det här känns väldigt konstigt, antingen fattar jag ingenting, eller så fattar jag att ni har har skapat en tjänst som vi nu kommer behöva och som ni kan ta betalt för. Alternativet att spara fakturan som ett dokument för att sedan själv skapa ett mail och skicka till kund känns inte speciellt effektivt när jag skapar 30-50 avtalsfakturor i månaden, förutom alla andra fakturor, varav flera har valt e-post mottagning.

 

Gå till baka till snigelpost fungerar inte heller då en del av våra kunder har krav på just e-post.

 

//Nina B

APPLICATION SPECIALIST

Hej!

 

När du använder utskriftsalternativet E-post skickas fakturan som en pdf via vår tjänsteleverantör för elektroniska fakturor istället för genom ditt lokalt installerade mejlprogram. Om fakturan inte har kunnat skickas iväg får du en markering i form av ett rött kryss i fakturalistan, samt att det visas som information högst upp när du går in i listan. 

 

Tidigare har detta alternativet haft benämningen E-post via Autoinvoice men i senaste versionen, 2020.2, ändrade vi namnet till enbart E-post då vi numera nämner Visma Autoinvoice som Digitala fakturor och dokument. Läs mer om Digitala fakturor och dokument och vad det kostar i vår supporthjälp.

 

Vill du fortsätta att skicka via Lokal e-post går det såklart bra men då behöver du hitta ett annat alternativ till Outlook, exempelvis Thunderbird som är kostnadsfritt. 

 

Ha en fortsatt fin dag!

/Jenny

(uppdaterad av AccountantfromHell_singland ‎2020-11-02 14:04 )

Hm... har under de senaste veckorna uppdaterat det mesta i vårt nätverk vad gäller program, både operativ och Visma men även Microsofts program. Har nu Office 2019 Professional Plus vilket då även innebär ny Outlook. Men då funkar inte det ihop men den senaste varianten av Administration vad gäller mail! Mycket märkligt då man uppdaterar till senaste versioner och det slutar fungera. Ännu märkligare är att det rekommenderas en gratisvariant av mailprogram. Knappast förenligt med det säkerhetstänk som är nödvändigt. 

Sitter nu och letar febrilt efter sätt att få igång det här på ett säkert sätt, vilket då inte innefattar gratisprogram och ej heller kostnad per mail genom er. Enligt vad jag kan hitta så verkar min version av Outlook ha MAPI-funktion men ändå funkar det inte. Kan nog tycka att era uppdateringar lite väl ofta "ställer till" det. Det vore även passande med en lite lista över andra tänkbara mailprogram som funkar och även kanske en över vilka versioner av Outlook som funkar eller inte funkar.... Har fasen inte tid med det här men vägrar ge mig...

Jo... enligt Microsoft så har man i Office 365 ersatt RPC över HTTP med MAPI via HTTP vilket för en lekman innebär att man visst har MAPI men kanske på ett annat sätt....

 

NY MEDLEM
(uppdaterad av Nina B ‎2020-11-02 15:39 )

Jag har också Microsoft Office Professional Plus 2019 och jag kan skicka med det val som heter: Lokal e-post och då fungerar det precis som förut. Jag har inte behövt ändra någon inställning. Anledningen till att jag skrev mitt inlägg var för att jag fattade inte vad uppdateringen av fakturautskrifterna handlade om då det, i mitt tycke, har varit alldeles för dålig information om just denna stora förändring av epostutskicket av fakturor. Jag trodde att jag inte skulle kunna fortsätta med eget mailutskick utan att ladda ner ett externt program, vilket inte är populärt hos mina IT-kollegor, och då bara ha valet att skicka vis Vismas betaltjänst av e-postutskick.

Så då vi har samma version av Outlook borde även du, Champion, kunna skicka som vanligt. Alla mina e-postkunder har automatiskt fått valet: Lokal e-post efter uppdateringen så det har jag inte behövt justera.  

 

Vänliga hälsningar

Nina B

Åh...puuuuh... efter ett idogt surfande och till sist även viss våghalsighet så funkar det nu. Det finns ett användartips som heter "Ingen Mapikompatibel e-postklient" från 2019-05-27 som innehöll info som löste det hela. Nu är väl inte alla bekväma med att sitta och leta i registereditorn, så även jag, men va fasen. Det löste ju problemet... Så nu får vi väl hoppas att jag slipper gnälla på ett tag... 

Over and out från Alfta