Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Visa  endast  | Sök istället efter 
Menade du: 

VictorB
UTFORSKARE

Avrundning vid beräkning av moms - räknar eekonomi 0,01 fel?

Hej!

 

När jag gör en bokning och bokför en frakt på 3520 på 104,26kr så kommer visma eekonomi automatiskt lägga till en rad för konto 2611 med momsen. Det skumma är att den räknas ut till 26,06kr, vilket inte stämmer med mina egna beräkningar som visar på 26,07kr. Dvs 0,01kr saknas.

 

Räknar jag manuellt får jag det till 104,26 * 0,25 = 26,065. När jag sedan läser på skatteverkets sida så ska 5an avrundas uppåt, alltså till 26,07? https://www4.skatteverket.se/rattsligvagledning/edition/2022.8/321578.html#h-Avrundning-vid-beraknin...

 

Är det något jag missat?

8 SVAR 8

Hej!

 

Se nedan förklaring gällande avrundning:

 

Avrundningsregler

  • Man avrundar nedåt, om den första strukna siffran är mindre än 5.
  • Man avrundar uppåt, om den första strukna siffran är större än 5.
  • Om den första strukna siffran är 5 och det därefter följer fler siffror som inte alla är nollor, avrundar man uppåt.
  • Om den första strukna siffran är 5 och det därefter bara följer nollor (eller ingen siffra alls) avrundar man så, att man får en jämn slutsiffra. (0, 2, 4, 6, 8).

I ditt fall om talet är 26,065 exakt så är 6 ett jämt tal och avrundas därför neråt.

 

Sen har ju Skatteverket lite egna regler hur skatter och sånt avrundas men just denna bokningen kan man göra enligt de regler som finns kring avrundning. 

 

Mvh

 

Lovisa

Med vänlig hälsning

Lovisa Ljungvall
4L Ekonomi
0522-650100

Tack för svar! Då förstår jag vilka regler den använde iaf 🙂

 

Men, har du någon referens till dessa avrundningsregler? Jag tycker det känns fel, skatteverkets sida är ju tydlig på hur det ska avrundas för att ta fram momsen? Ska jag inte följa vad dom skrivit när jag tex skapar faktura mm?

Givet att jag använt skatteverkets regler för mitt pris, kan jag då göra på vismas sätt i bokföringen? Debit o Kredit kommer ju inte gå jämnt upp då, om jag använder vismas avrundning där, men skatteverkets avrundning i det faktiska beloppet som kunden betalade? (Det var såhär som jag stötte på detta problem)

 

Jag har försökt googla runt och hittade på FAR Online samma beskrivning som skatteverkets text: https://www.faronline.se/dokument/rattserien/ratt-moms/o2/rm_oresavrundning/

Hej @VictorB 

 

Jag kikar in här för att meddela att vi håller på att undersöka detta just nu. Vi återkommer här i tråden så fort vi har mer information att dela med oss av. 

 

Tack för ditt tålamod! 

 

Önskar dig en fin torsdag.

 

/Agnes 

Hittar du ett inlägg som du gillar eller som har hjälpt dig? Ge det en like eller markera det som en 'Godkänd lösning' för att sprida vidare kunskapen till andra användare här i forumet 🙂

Hej @VictorB ,

 

Jag kikar in här igen för att be om ursäkt för att ett svar dröjer i den här frågan. Men vi kikar på detta och återkommer så snart vi har mer information att dela med oss av. 

 

Önskar dig en fin helg!

 

/Agnes 

Hittar du ett inlägg som du gillar eller som har hjälpt dig? Ge det en like eller markera det som en 'Godkänd lösning' för att sprida vidare kunskapen till andra användare här i forumet 🙂

Jag hittade texten på denna länk:

 

http://matmin.kevius.com/avrund.php

 

Sen har jag tidigare studerat en hel del matematik så detta är vad jag lärt mig även om jag inte hittar en bättre källa än så. Sen håller jag med om att Skatteverket kan ha sina egna regler och regelverk som inte följer matematikens lagar. Det är inte säkert att de på skatteverket har några mattekunskaper alls 😅

Med vänlig hälsning

Lovisa Ljungvall
4L Ekonomi
0522-650100

Givet att reglerna är som skatteverket skriver tycker jag att det naturliga vore för visma att följa dom.

 

Intressant nog så om jag manuellt skriver in 26,065 i en debit/kredit-ruta, så avrundas den till 26,07. Så det är bara när hela raden skapas genom moms-beräkning som "skolboksmetoden" används.

Hej @VictorB,

 

Först och främst vill jag be om ursäkt för att du har fått vänta på svar i din tråd. Idag har vi fått information följande information från våra produktspecialister gällande avrundningen. 


 Avrundningsreglerna som gäller när det sker en automatisk kontering är precis som Lovisa skriver lite högre upp i tråden.

''Om den första strukna siffran är 5 och det därefter bara följer nollor (eller ingen siffra alls) avrundar man så, att man får en jämn slutsiffra (0, 2, 4, 6, 8).''

 

När du bokför något som beräknas automatiskt i programmet så kommer det ske en avrundning som avrundar beloppet till närmst jämna tal. Den här typen av avrundning används i flera delar i programmet där det sker en automatiskt beräkning. Anledningen till det här är för att jämna tal hjälper till att undvika ojämnheter i bokföringen. I dagsläget är det inte planerat att ändra den här typen av avrundning vid automatisk kontering av programmet.

Detta är godkänt enligt Skatteverket. 

 

Önskar dig en fortsatt fin dag och välkommen tillbaka till forumet.

//Tinna

Tack för återkopplingen.

Jag kan ju se som du skriver att det blir bättre i momsrapporten/bokslutet när alla försäljningar och momsvärden summeras och avrundningarna kan ta ut varandra.. Men vi skapar fakturor i ett annat program som räknar enligt skatteverkets modell jag länkade till, och det tar ju emot att sen vid bokföring av fakturan att siffrorna i visma inte är exakt samma som det som står på själva fakturan. Dock insåg jag att det går att justera den automatiska uträkningen ifall man verkligen vill, så det är väl ingen stor sak oavsett.