Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Visa  endast  | Sök istället efter 
Menade du: 

Christian10
MEDLEM

Deklaration modulen, fel i skattemässiga justeringar ?

Hej supporten!

 

Jag påbörjade igår deklaration för år 2022 i tilläggsmodulen Deklaration/Årsredovisning och i steget för Beräkna Skatt -> Skattemässiga justeringar så kunde jag se att mina belopp för "Bokförda kostnader som inte ska dras av" såg korrekta ut. Det handlar om ej avdragsgilla kostnader. Beloppen visar som minusbelopp. Även beloppen för "Bokförda intäkter som inte ska tas upp" redovisas som minusbelopp.

 

Det märkliga är att beloppet längre ner för "Skattemässigt resultat före periodiseringsfond" samt "Skattemässigt resultat" blir lägre än själva "Resultat före bokslutsdispositioner och skatt" som man ser högst upp. Här förväntar jag mig att de ska öka.

 

I alla andra år när jag använt mig av deklarations modulen så blir det skattemässiga resultatet högre då dessa ej avdragsgilla kostnader ökar skatten.

 

Just nu så minskar min skatt ju mer ej avdragsgilla kostnader jag har vilket inte känns korrekt. Lämnar jag in min deklaration till Skatteverket baserat på programmet så kommer nog Skatteverket att ha synpunkter.

 

Läser jag även i Skatteverkets instruktion för INK2 så ser man ju även att "ej avdragsgilla kostnader ska tas upp som en intäkt vid beskattningen" under punkt 4.3c.

 

Kan ni ta en titt på detta och återkomma, känns som en bugg.

 

Tack för en bra support !

 

Mvh

Christian Svensson

 

4 SVAR 4
Tinna Gunnarsson
MODERATOR

Hej @Christian10

Vill bara berätta att vi har sett din fråga och kommer att besvara den under morgondagen. 

 

Ha en fin kväll så hörs vi imorgon

//Tinna

Tinna Gunnarsson
MODERATOR

Hej @Christian10 

Tack för att du har väntat och jag ber om ursäkt att mitt svar har dröjt.

Jag har varit i kontakt med våra produktspecialister och fått information om om att vi inte ska ha något fel eller bugg rörande detta i produkten. Dock kan jag hålla med dig om din skatt inte bör minska ju mer ej avdragsgilla kostnader du har. Jag förstår att du reagerar på det och det känns som något är felaktigt ifyllt eller bokfört.  

 

Under Beräkna skatt - Skattemässiga justeringar- Bokförda kostnader som inte ska dras av behöver ditt saldo vara positivt för att du ska få det önskade utfallet. Prova att du går in under Bokförda kostnader som inte ska dras av och klicka på rutorna - välj Visa konton och kontrollera om du kan se vad som genererar ett negativt saldo.

 

Börja så och om du inte löser det är du välkommen att kontakta supporten så får vi kika på hur det ser ut hos dig.

Uppdatera gärna tråden sedan så vi vet att det har löst sig för dig och så kan du kanske hjälpa någon annan användare i samma situation. 
 

Ha en fortsatt fin vecka och välkommen tillbaka till forumet. 

//Tinna

Hej!

Stort tack för tipset att undersöka de faktiska verifikationerna bakom.

Det visade sig (säkert som vanligt) att det var en felaktig bokföring som var fel här. Jag hade bokfört beloppet för konto 6072 Ej avdragsgilla kostnader som Kredit istället för det korrekta Debet. 

Så det var fel bakom spakarna här 😀

Mvh

Christian

 

Härligt att höra och stort tack för att du återkopplade till mig. 

 

Ha en fin dag!

//Tinna