Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Visa  endast  | Sök istället efter 
Menade du: 

Maria_39
MEDLEM

Insättning Aktiekapital i Visma eEkonomi

När jag ska lägga in mitt Aktiekapital så går jag in i Inställningar, räkenskapsår, Ingående balans, redigera. Sen väljer jag konto 1930, 25 000:- men när jag ska ta fram konto 2081 så finns de inte. Vet någon varför? Konto 2080 och konto 2082 finns i rullgardin?

 

Innehållet i tråden är verifierat av Visma Spcs 240219

13 SVAR 13
Roffakab
CHAMPION

Hej

Gå in på Inställningar/Kontoplan och kontrollera att konto 2081 är aktivt. Om inte klickar du igång det och så ska det visas i Ingående balans.

MVH
Rolf
Fd medlem
Inte tillämpbar

Hejsan!
Jag behöver lite hjälp med att bokföra aktiekapitalet också. Jag startade företaget i juni (2017) men bokförde aldrig dom 25 000 :- och pga så stämmer inte saldot på företagskontot på banken överens med bokförings saldot. Min fråga är kan jag bokföra detta nu i bokföringsprogrammet och hur gör jag? Gör som ovan eller gör jag en bankhändelse och bokför det på det sättet?

Mvh / Mattias

Cecilia Towner
APPLICATION SPECIALIST

Hej Mattias,

Aktiekapitalet går att lägga in på flera sätt.
Har du inte lagt in nån ingående balans i  ditt program så gör du det enklast via Inställningar - Räkenskapsår och IB - klickar på ditt år och väljer Ingående balans.
Välj då här både konton 1930 och 2081 om du har Aktiebolag.

Annars går det lika bra att lägga in som en manuell verifikation under Bokföring - Verifikationer och klicka på Ny verifikation.

Alternativ nummer tre blir att man gör det som en bankhändelse under Kassa- och bankhändelser.
Fd medlem
Inte tillämpbar

Hej!
Och tack för ett snabbt svar. Det är ett aktiebolag. Jag har dock en följdfråga på det första alternativet. Om jag skriver in 25 000 på 1930 och även 25 000 på 2081 blir saldokonto 50 000 ska inte den siffran vara 25 000?

Mvh / Mattias

Cecilia Towner
APPLICATION SPECIALIST

Hej igen,

I funktionen med att lägga in en ingående balans ser programmet  inte konto 2081 som ett skuldkonto per automatik utan du måste fylla i beloppet med - 25 000 kr.
Först då får du en balans och en total på 0 kr.
Nu kan du spara.

Fd medlem
Inte tillämpbar

Det funkade alldeles utmärkt! Nu stämmer siffrorna och kontona överens. Tack för ett bra och snabbt svar.

Mvh Mattias
Fd medlem
Inte tillämpbar

Hej!
Jag har bokfört aktiekapitalet enligt ovan, med 1930 debet och 2081 kredit. Nu ser jag på deklarationen för i år att dessa 25000 inte finns med som eget bundet kapital, vilket det väl borde?
mvh
Bernt

Cecilia Towner
APPLICATION SPECIALIST

Hej beral,

Vart ser du detta konto på nu i din balansräkning?
Jag tycker också att det bör synas under bundet eget kapital.
Ett alternativ är att klicka på raden för kontot och sen välja Flytta så får du möjlighet att placera kontot rätt.

Återkom gärna med mer info alternativt kontakta supporten för direkt hjälp.

Ha en fin dag!
/Cecilia

Hej,

 

Jag upptäckte nyligen att jag inte bokfört aktiekapitalet på 2081 så jag gjorde som i denna tråd och gick in i "Räkenskapsår och IB" och la 25000 kr på 1930 och -25000 kr på 2081. Därefter sparade jag. Jag ser dock inte någon förändring?

 

Jag har däremot redan bokfört aktiekapitalet på konto 1940 som enkelt sparkonto men det kontot visar 0 kr trots att jag har aktiekapitalet på 25 000 kr där på banken. Hur rättar jag till detta? Tack!

Hejsan @CarlWan123 

När du fyllt i dina ingående balanser så ska detta synas som en ingående balans inne i kontoanalysen eller en eventuell rapport av huvudboken. Om du går till Bokföring - Kontoanalys och söker på konto 2081 eller 1930, ser du inte förändringen av den ingående balansen där? 
Om inte, dubbelkolla gärna under Räkenskapsår och IB så du la summan på rätt konto. 

Tänker liknande gällande konto 1940. Om du söker på kontot i kontoanalysen ser du verifikationen för aktiekapitalet där då? Tänk på perioden så det inte är "felaktig" period eller räkenskapsår som visas.
Det är lite svårt att säga direkt hur du ska rätta detta, vad vill du ska ske? 🙂 Vilket annat konton använde du när du bokförde aktiekapitalet på 1940? Är det på detta kontot aktiekapitalet ska vara bokfört på eller ska du använda 1930 som du fyllde i ingående balans på manuellt istället? 

Återkom gärna så kikar vi på det. 
Ha en bra dag! 
/My 

Hej My 🙂

 

Jag tittade under kontoanalys och 1930 har 25000 kr i ingående saldo. Egentligen borde ju 2081 ha detta beloppet. Pengarna på 25000 kr i fråga ligger på enkelt sparkonto på banken.

 

Kontanalys på 2081 visar -25000 kr då jag la in detta belopp enligt denna tråd om att lägga -25000 kr på 2081 och25000 kr på 1930 under ingående balans men det känns som att det blev fel?

 

Jag bokade initialt 1940 som övrigt konto men ingående saldo är 0 kr där och även utgående men jag har haft ett par enstaka transaktioner som jag gjorde då jag lånade från aktiekapitalet. Detta var ju då bokfört på fel konto egentligen. Hur rättar jag till detta nu då? 😄

Hej @CarlWan123 

Jag tycker det låter helt korrekt. Du bör ha ett ingående saldo på 1930 och ett i minus på 2081, precis som vid skapandet av en verifikation. Du kan läsa mer om det i forumtråden Hur bokför man aktiekapital i ett nystartat AB?
Eller missförstår jag dig? 🙂

När det gäller hur du ska rätta bokföringen gällande 1940 så är inte det helt lätt att svara på just nu. Eftersom det är andra transaktioner inblandade på samma konto och då också en fråga om hur dessa bokförts. Lättast skulle nog vara att du kontaktar en redovisningsbyrå som kan hjälpa dig för att få det helt korrekt och också få en helhet i vad som skett framför sig. Rent programmässigt rättar du bokföringen via en manuell verifikation i programmet.

/My 

Hej!

 

Vi har redigerat inläggen i detta inlägg så att beloppen är korrekta enligt förändringen av  aktiekapitalet som trädde i kraft den 1 januari 2020. Det lägst tillåtna aktiekapitalet i privata aktiebolag är idag 25 000 kronor.