Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Visa  endast  | Sök istället efter 
Menade du: 

Fd medlem
Inte tillämpbar

Omstart av eEkonomi utan filer.

Kan man möjligen bokföra allt för tidigare år via (utskrivna) verifikationslistor i datumordning? via skapa verifikation. Eller krävs det att jag skapar alla kundfakturor, leverantörsfakturor samt inköp via kvitto på nytt ? 

I så fall kommer nästa problem, vid omstart ligger löner kvar som betalda. (Dem ligger under lön/ anställda) vilket innebär att jag inte kan skapa arb.giv deklarationerna på nytt. då felar det.  likaså vad gäller uppladdade kvitton ( tidigare kopplade bilder) skall man bokföra dem manuellt eller koppla dem ? 

Hur återskapar jag (Skulden) dvs min egna insats från start. dvs  aktiekapitalet som man troligen bokför på 2081. Jag har ju andra belopp som skall bokföras som skulder, förut hade jag dem på 2893. men dessa medel var aldrig inom företagets bank konto utan betalades av mitt privata konto innan bolaget var helt klart. Tex köp av bolaget, kostnad för ändringsanmälan på bolagsverket. 

 

Tacksam för snabba svar ! 

Mvh novis egenföretagare 🙂  

 

 

11 SVAR 11
My Janhall
ANSTÄLLD

Hej Conny, 

Du kan rent programmässigt skapa manuella verifikationer för all din tidigare bokföring, detta gör du via Bokföring - Verifikationer - Ny Verifikation. Däremot så är hanteringen av att skapa fakturan från grunden och bokföra den som betald via Kassa och Bankhändelser betydligt lättare om något skulle gå snett på vägen faktiskt, så min personliga rekommendation är att göra det från Försäljning - Kundfakturor samt Inköp - Leverantörsfakturor ändå. Du har bland annat funktionerna Ångra faktura och Ångra matchning som kan backa upp dig samt att fakturaunderlagen hamnar direkt i programmet igen om du vill kontrollera något vid senare tillfälle.

Inköp mot kvitto kan du se i den skrivna hjälpen via länken hur du kan registrera absolut lättast. Har du tidigare läst in bildunderlag till eEkonomi bör dessa ligga kvar så du kan koppla dem på nytt, antingen direkt via Inköp - Bildunderlag eller om du vill koppla dem till en redan registrerad verifikation. 


Vad det gäller lönebeskeden så finns dem kvar under Lön - Lönebesked men verifikationen för dem finns inte kvar efter omstarten. Du kan alltså klicka på ett lönebesked  - Åtgärder  - Kopiera och skapa på nytt för att bokföra till din verifikationslista. Glöm då inte att ändra datumet så du får det bokfört i korrekt period. Du kan då gå till Lön  - Arbetsgivardeklaration och skapa AGI utifrån dem bokförda uppgifterna. Bokföring för betalning av lönebesked kan även denna göras under Kassa och Bankhändelser isåfall. 

 

Har du kunder, artiklar och leverantörer skapade innan omstarten så behöver du inte skapa dessa manuellt igen. Gå istället till Inställningar - Företagsinställningar, i rutan välj företag vid Arkiverade företag kan du klicka fram det omstartade företaget och exportera dessa uppgifter så du kan importera det i aktuellt företag. Exporten och importen gör du under Inställningar - Import och export och när du gjort exporten kan du klicka på knappen Återgå till aktivt företag för att importera filerna. 

Aktiekapitalet kan du se hur du bokför i forumtråden Hur bokför man aktiekapital i ett nystartat AB?. Detta går att göra som en manuell verifikation Bokföring - Verifikationer - Ny Verifikation eller under Kassa och Bankhändelser

Övriga skulder som ska bokföras behöver jag mer information om för att kunna hjälpa dig gällande konton m.m men jag hittade tråden Bokföra inköp av AB företag som kanske kan hjälpa dig kring en utav dina frågor ovan och förhoppningsvis kanske det finns svar på andra bokföringsfrågor i tidigare skapade forumtrådar hos oss. 

Skulle det vara något som är oklart är du såklart välkommen att återkomma! 🙂 
/My 

 

Fd medlem
Inte tillämpbar

Hej. 

Hur bokför jag inköp av bolaget. jag satsade egna medel 37500 för detta plus 50 000 till befintligt aktiekapital.  Dessa pengar gick inte via bolagets bank konto 1930 utan togs från privatkonto innan bolaget var klart. 

kan man bokföra det så här ? 

2018 K 50 000

2893 D 50 000

 

Samt 2018 K 37 500

2893 D 37 500 

Eller blir det fel då ? Bolaget blir ju skyldig mig för min insats. 

 

Likaså när jag löste ut leasingbilen. betalade 30 000 kontant. Inkl moms. 

Hus skall man bokföra den posten korrekt då endast halva momsen får lyftas? 

 

Hej Conny! 

Här blir jag lite fundersam. Jag har kikat på bolagsverket och fått fram informationen att pengarna för aktiekapitalet ska sättas in på en konto som är speciellt öppnat för ändamålet, sen ska banken lämna ett intyg till den som sköter om bolagsbildningen, därav är jag inte helt med dig på hur insättningarna ovan har gått till egentligen och vad som skett.
Aktiekapitalet bokförs: 
2081 Kredit

1930 / företagskonto/bankkonto Debet

Detta eftersom 2081 motsvarar en skuld från bolaget till ägaren och summan blir då insättningen till banken. Behöver därav lite mer information och bakgrund utav dig innan jag kan ge dig ett korrekt svar. Annars är du inne på rätt spår, 2893 är det konto som används vid insättning från privat konto till företagskontot, 2018 används av enskilda firmor. 

Hittade tråden Köpa ut Leasingbil vid avtalets slut i AB och misstänker att den kommer kunna hjälpa dig på vägen, där länkar de också till skatteverkets inlägg Bilar och moms, det kan vara bra att läsa igenom innan eftersom det hanteras olika. 

 

Återkom gärna! 🙂 
/My 

Fd medlem
Inte tillämpbar

Frågan blir således. 

Hur får jag in summan på 2893 i D då pengarna kom från mitt privata bank konto och således aldrig var på företagets konto då det inte var klart innan jag fick bolaget registrerat ? 

 

Mvh Conny. 

Hej Conny! 

 

När du tog pengarna för aktiekapitalet från ditt privata konto, vart satte du då in pengarna om det inte landade på företagets konto? 

Fd medlem
Inte tillämpbar

Jag tog pengar från privatkontot och betalade till bolagsspecialisten. 37500 + 50 000.

Som jag skrev fanns där bank konto med 50 000 befintligt vid köpet, Jag skulle lösa ut dessa. 

 

Rättelse av tidigare uppgift från mig. 

2893 skall givetvis krediteras o inte debiteras vid min insats. 

det bokförs ju 1930 K / 2893 D då jag gör uttagen sen. 

 

Nu föll polletten ner, förstod aldrig att du köpte ett befintligt aktiebolag. 

Fick du någon faktura från Bolagsspecialisterna på summan du skulle betala in? Hur såg den ut i så fall? 

Vad händer med det befintliga aktiekapitalet som finns i bolaget, är det något du kommer behålla eller är det en summa som Bolagsspecialisterna kommer plocka ut från företaget? 

Fd medlem
Inte tillämpbar

Hej Lisa. 

37500 köp av aktier

50 000 lösen av de som finns befintligt på bank kontot.  Alltså 87500:- till säljaren. 

Finns ingen faktura utan endast en överlåtelse/ köpekontrakt. 

 

Så, jag kan inte boka 2893 / 2081 då dem fanns sedan tidigare bokföring. 

Tänkte på 2893 / 2094 tror ja de va ? _ = köp av aktier.  

samtidigt som bolaget blir skyldig mig insatsen så innehar ju bolaget både aktiekapital om 50000 plus egna aktier för 87000. det blir ju fel. 

Fattar inte hur jag skall boka in den skulden 😞 

 

Mvh Conny. 

 

Jag ska erkänna att jag faktiskt går bet på detta också. Jag känner mig så himla osäker på hur man faktiskt ska göra när det finns ett aktiekapital i bolaget sedan tidigare. 

Min rekommendation är att vända dig till en redovisningskonsult så att du får en rätt och riktig start i ditt företag. 

Alternativt skapa upp en ny tråd i bokföringsområdet för att se om det finns någon annan bokföringskunnig i området som kan hjälpa dig med just aktiekapitalbiten. Detta inlägget har ju innehållit alla möjliga frågor 🙂 

Fd medlem
Inte tillämpbar

Tack för all din hjälp Lisa. 

 

Jag kan dock med erfarenhet av hård uppläxning av skatteverket 😲, framföra att det är totalt förbjudet att skuldsätta bolaget för dina privata utlägg gällande köpet och finansieringen av bolaget med privata medel. 

Enligt skatteverket är detta dina privata skulder och inte bolagets. 

Din privata insats skall du den dag du eventuellt säljer företaget se till att du får tillbaka då. 

 

Har man trots detta gjort uttag, skall dessa återinföras eller (uttagskonto) nollas och uttaget belopp överföras till lön. 👍

 

Dessvärre kan jag även tillägga att det är strängt förbjudet att göra en omstart av bokföringsprogrammet! Fel och brister skall ändras med ny verifikation och inte tillåtet att starta om. Tydligen skäl nog att bli misstänkt för bokföringsbrott. 

 

 

 

 

Hoppsan, men vad bra att du hörde av dig till Skatteverket! Och tack för att du återkoppla i tråden med vilket svar du fick. 

 

Gällande omstarten så lagrar vi alltid de omstartade bolagen under Inställningar - Företagsinställningar - Arkiverade bolag. Skulle man som företagare få ögonen på sig så sparas allt, så det går inte att smita undan bara för att man har startat om 🙂