Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
Visma Administration, Fakturering & Förening
avbryt
Visar resultat för 
Sök istället efter 
Menade du: 
Jonas Wennerberg
VISMA CERTIFIERAD BYRÅ

Re: SQL prestandaproblem

(uppdaterad av Tinna Gunnarsson MODERATOR ‎2020-02-14 11:30 )

Hej Simon,

Har råkat ut för ett liknande problem de sista veckorna med att SQL en gått i taket kapacitetsmässigt. Detta efter vi flyttade Administration till en Virtuellserver lösning, så har du fått hjälp av Visma och du har en lösning? 

Med vänlig hälsning, Jonas

Joanna Norlander
APPLICATION SPECIALIST

Re: SQL prestandaproblem - Administration

Hej Jonas!

 

När det gäller denna typ av ärenden så är det väldigt individuellt vad prestandaproblemen beror på, därför har vi inte någon generell lösning. Du får gärna kontakta oss på supporten så kan vi titta närmare på hur din miljö ser ut. Du hittar våra kontaktuppgifter här: https://vismaspcs.se/kontakta-oss

 

/Joanna

Robin_2
NY MEDLEM

Svar: SQL prestandaproblem - Administration

(uppdaterad av Robin_2 ‎2019-12-30 14:38 )

Hej, vi har liknande problem. Vi utvecklar egna integrationer till Visma, vilket har gjort att vi har kikat på varför det går segt.

 

Fortfarande samma problem med visma 2019.3

 

Vid öppning av faktura fliken så körs en fråga, som förbereder ett resultat för Alla fakturor i databasen. I vårt fall är detta just nu ~500k fakturor och det tar ca 1.2 sekunder att köra, det körs 3 till liknande frågor vid samma tillfälle.

 

 

Vi får då en diskanvänding på ca 200MB/s under arbetstid.

 

image.png

 

Ju större OOF (order, offert, faktura) tabellen är ju segare går visma att navigera och genom api'et.

 

Några saker jag kommer att tänka på just nu:

  • Visma och SQL på samma server / enhet och sedan använda någon fjärrskrivbords lösning
    • Minska roud-trip-time mellan visma och SQL-servern, spikar på över 3000 requests/s gör att det är känsligt för fördröjning mellan varje förfrågan.
    • image.png
  • Kör regulär index optimiering
  • Se till att diskarna är tillräckligt snabba och single-core rating för cpu'n är snabb (Visma kan fungera bättre på en i5 4 kärning än en 16 kärning server cpu). 
  • Kontrollera att powerplan i windows är satt till performance

Sätt upp en annan visma miljö med liknande hårdvara, läs in backuper och testa.

 

 

 

Jonas Wennerberg
VISMA CERTIFIERAD BYRÅ

Svar: SQL prestandaproblem - Administration

Hej, tack för svaret och jag hoppas ni fört fram denna information till Visma så de kan se på saken och komma med en vettig uppdatering. Just nu har It-firman jag anlitar gått in och begränsat SqL-serverns minnesanvändningsmöjlighet vilket reducerat problemet, men det känns inte som en långsiktig lösning. Tar er input vidare till dem. Gott nytt år!

Joanna Norlander
APPLICATION SPECIALIST

Svar: SQL prestandaproblem - Administration

Hej igen!

Jag vill göra ett inlägg i den här tråden så att ni användare vet att vi följer den och läser det ni skriver.

 

När det gäller den här typen av problem så skiljer det sig till stor del från exempelvis buggar som vi har i programmet. Ett fel eller en bugg kan vi enklare rätta då vi har ett konstaterat, konkret fel som vi rättar.

 

Prestandaproblem blir lite mer omfattande. Vi använder dels en databas som inte är vår egen, detta gör att om det är något som påverkas lokalt i sql-databasen så är det ingenting som vi kan påverka. Vi har även sett att det i vissa fall har berott på att något i användarens miljö gör att kommunikationen inte flödar korrekt. Där försöker vi såklart hjälpa till med generella tips, exempelvis genom våra systemkrav

 

När det kommer till prestandan så vill vi hemskt gärna att ni tar kontakt med oss på supporten om ni upplever svårigheter. Detta för att vi ska kunna hitta en röd tråd och därmed något konkret som vi kan arbeta för att rätta till. Saker som eventuellt upptäcks vid den här typen av felsökning är sådant som vi kan ta vidare för att se vad vi kan skruva på till kommande versioner.

 

Vi genomför förbättringar till varje version för att förbättra prestandan, vissa är mindre och vissa är större, exempelvis till version 2018.71 där gjorde vi en begränsning av kontroller som görs i bakgrunden som gjorde att vissa programdelar kunde upplevas som långsamma.

 

Jag misstänker att detta inte är fallet för er som varit inblandade i tråden, men jag vill ändå tillägga detta om någon annan ser tråden just när det gäller mängd dokument. Är det så att ni har många dokument i programmet som ni inte längre behöver så finns det möjlighet att göra en rensning av dokument i systemet. Ni hittar en guide till hur ni gör detta i vår supporthjälp: Rensa dokument.

 

/Joanna

PelleWidell
UTFORSKARE

Svar: SQL prestandaproblem - Administration

Det är best practice att minnesbegränsa MSSQL som tar allt tillgängligt minne som standard, inte ens mycket kvar för vanliga Windows. Kör man då även Visma på samma maskin så....

Jonas Wennerberg
VISMA CERTIFIERAD BYRÅ

Svar: SQL prestandaproblem - Administration

Tack för informationen och då verkar vi köra rätt lösning. Den virtuella servern tickar på med 16GB arbetsminne så lite över finns det.