Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Visa  endast  | Sök istället efter 
Menade du: 

Ny lag om mervärdesskatt

(uppdaterad av Rebecka Forsberg CONTENT PRODUCER ‎2024-06-13 08:29 )

Ny lag om mervärdesskatt

Riksdagen sa ja till regeringens förslag om en ny lag om mervärdeskatt (moms). Lagen innebär en anpassning till EU:s mervärdesskattedirektiv.

 

Den nya lagen kommer utgöra en omarbetning av den nuvarande mervärdesskattelagen i syfte att göra regleringen mer lättförståelig och enkel att tillämpa. Den nya lagen får en ny struktur, moderniseras språkligt och anpassas till mervärdesskattedirektivets begrepp, struktur och systematik.

 

I den nya lagen införs bestämmelserna i lagen (2011:1245) om särskilda ordningar för mervärdesskatt för distansförsäljning av varor och för tjänster samt vissa bestämmelser i lagen (1994:1551) om frihet från skatt vid import med mera som endast avser mervärdesskatt.


Lagen ska även tydliggöra vad som gäller när ideella föreningar säljer tjänster internt. Idag är ideella föreningar, såsom idrottsrörelsen, studieförbund och registrerade trossamfund, undantagna från kravet på att betala moms. Vilket kan bidra till att snedvrida konkurrensen och om så är fallet ska undantaget från moms inte tillämpas.


Den nya lagen träder i kraft 1 juli 2023.

Läs mer på riksdagen.se

Medverkande