Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Visa  endast  | Sök istället efter 
Menade du: 

Fd medlem
Inte tillämpbar

Hur boka förskottsbetalning av leverantörsfaktura mot proforma

Vore väldigt tacksam för hjälp då jag inte förstår hur jag ska bokföra detta. Vi har gjort ett inköp från utlandet och först fått en proforma den 21 april, betalat beloppet den 22 april (i USD) och fått fakturan nu, den 1 maj. Hur bokar jag detta? Betalningen sker ju FÖRE fakturan kommit. Ska någonting bokas manuellt? Jag kan ju inte markera en faktura som betald innan jag ens bokat den...??
Svara gärna med kontouppställning och så utförligt som möjlight så att det blir lättare att förstå för mig som känner att detta är väldigt knepigt.

10 SVAR 10
Sylva_
MEDLEM

När proformafakturan betalas bokas det så här manuellt:
K 1930  bankkonto
D 1684  fordran hos leverantör

När sen fakturan kommer bokar du den "som vanligt" i leverantörsreskontran:
K 2440
D 4010 (kan vara ett annat konto i eran redovisning då det är köp från utlandet)

Nu kan du boka den som betald med betaldatum det datum du betalade proforman.
D 2440
K 1684  Dvs du använder detta konto i st för det vanliga bankkontot
Använd samma belopp på 1684 som du hade när du betalade proforman så nollställs detta konto.

Eftersom det är annan valuta än SEK kan det bli en differens beroende på valutans värde den dag du betalade (22/4) jämfört med den dag som fakturan är daterad (1/5).
Då kan du bokföra den differensen på konto 3960 om det blir en kursvinst och 7960 om det blir en kursförlust. Nu är det inte så många dagar från proforman betalas till fakturan kommer så det blir förmodligen ingen större valutakursvinst/förlust.
Fd medlem
Inte tillämpbar

Tusen tack!!! Och tack för snabbt svar!
Fd medlem
Inte tillämpbar

Bokför man inte själva proforma fakturan alls, utan bara betalningen av den?
Tack på förhand!

Om man har en proformafaktura från ett svenskt bolag där momsen framgår, skall man bokföra momsen på proformafakturan eller skall man göra det när den riktiga fakturan har kommit?

 

Jobbar med Visma eEkonomi och hoppas att detta system klarar av att ändra om leverantörsfakturor som jag skapar i eEkonomi att kvittas mot konto 1684 - Kortfristiga fordringar hos leverantörer då jag inte kommer matcha mot inklistrat bankkontoutdrag.

Fd medlem
Inte tillämpbar

Hej Olle,

Som jag förstår det på Sylvas svar så bokar du först upp betalningen som görs mot en fordran till leverantör. När du sedan mottagit fakturan så bokför du den som vanligt i programmet, detta beskriver Sylva i steg två.

"När sen fakturan kommer bokar du den "som vanligt" i leverantörsreskontran: K 2440 D 4010 (kan vara ett annat konto i eran redovisning då det är köp från utlandet)".

Sen när fakturan är bokförd så bokar du leverantörsskulder mot fordran till leverantör som du bokförde i första steget.

@Sylva - Du går gärna flika in om jag missförstår din fina förklaring!

/Fanny
Fd medlem
Inte tillämpbar

Jag undrar faktiskt samma sak som Olle, och tolkar Sylvas svar som att man INTE bokar proforman alls utan bara betalningen (som en fordran).

Hej Andreas,

När du får proformafakturan är den egentligen inget underlag i sig utan bara en form av visning av vad värdet är. Därav så bör man ju inte heller visa/boka någon moms förrän den riktiga fakturan kommer
eftersom man vanligtvis inte betalar när proformafakturan kommer. Dubbelkolla gärna med Skatteverket!

 

Nej vi har inget stöd i Visma eEkonomi för en automatisk ombokning från 1684 utan leverantörsfakturor bokas alltid mot 2440 och sedan styr du själv mot vilket konto du kostnadsför din faktura.

 

Ha det fint!

Tinna 

 

 

Fd medlem
Inte tillämpbar

Hej!
En Proforma faktura är en faktura som utställaren i regel inte förväntar sig betalning för. En sådan faktura ställs ut bara för "formens skull". Detta används främst vid import från utlandet. Fakturans syfte är att visa varornas värde som t.ex. kan användas som ett underlag vid "tullkontroll". Varorna skulle kunna vara gåvor, reklam, returer eller prover. Följande text brukar anges vid en proforma-faktura, "No charge. Value for customs purposes only.”. 

I detta fallet verkar proforman vara utställd i samband med en förskottsbetalning.(Egentligen tycker jag att det hade varit mer korrekt av dom att ställa ut en handelsfaktura/commercial Invoice, som man brukar kalla det.) 
Så nej, proforma-fakturan är ingenting som bokförs men eftersom en förskottsbetalning skett i samband med denna så måste förskottsbetalningen bokföras.Inköpet bokför du när du har fått den faktiska fakturan, precis som Sylva har angett ovan. 

Hoppas detta förtydligar 🙂

Ha det gott! 
/Sanna
Fd medlem
Inte tillämpbar

Men man ska fortfarande boka importmoms?
Tinna Gunnarsson
MODERATOR

Hej CatrinP!

Oj, ser att du inte fått svar på din fråga. 

Utgående moms ska redovisas när en förskottsbetalning erhålls oavsett om företaget tillämpar fakturametoden eller kontantmetoden (bokslutsmetoden) för momsredovisningen. Gäller förskottsbetalningen en leverantörsfaktura som betalats i förskott, gäller på samma sätt att den ingående momsen ska redovisas när förskottsbetalningen till leverantören genomförs. Det är alltså betalningsdagen som styr momsredovisningen, inte faktureringsdagen. Säljaren respektive köparen redovisar momsen i den period betalningen tas emot respektive erhålls. En förskottsbetalning är inte en skattepliktig intäkt i inkomstdeklarationen. Intäkten uppstår i stället först när arbetet som förskottsbetalningen avser har utförts. Denna information hittade jag på vår hemsida  

Ha en fin dag /Kristina