Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Visa  endast  | Sök istället efter 
Menade du: 

Fd medlem
Inte tillämpbar

Köpa och sälja förbrukningsinventarier på Blocket

Här kommer några frågor om att köpa och sälja saker till företaget på t.ex. Blocket. 

Låt säga att jag köper en kamera för 2000 kronor till min enskilda firma från en fotoaffär. Då bokför jag momsen och kostnaden (förbrukningsinventarie, rätta mig om jag har fel) var för sig.

Om jag sedan säljer kameran på Blocket, hur bokför jag det? Ska jag specificera momsen på kvittot? Blir det på något sätt ett eget uttag? Är det skillnad på om jag sätter in pengarna på mitt företagskonto eller behåller dem i fickan? Är det olagligt att sälja kameran privat och inte redovisa pengarna?

Om jag sedan vänder på det och säger att jag skulle köpa en kamera för 1500 privat, hur bokför jag det? En privatperson som säljer en privat kamera på Blocket redovisar ju inte moms så det kan jag ju inte heller göra när jag köper en begagnad kamera till min enskilda firma. 

Slutligen undrar jag om det finns ekonomiska fördelar med att köpa en ny kamera för 2000 kronor istället för en begagnad kamera för 1500 med tanke på momsen?

Johan
2 SVAR 2
Bertil73
MEDLEM

När du köper kameran för 2000 kr i din fotoaffär så bokför du den som kostnad 1600 kr och 400 kr moms.

När du säljer kameran måste du specificera momsen på kvittot till kunden. För att gå med vinst måste du sälja den för minst 1600 kr + moms, dvs 2000 kr. Säljer du den för 2500 kr inkl. moms så blir det 2000 kr kostnad och 500 kr moms. Här har du gjort en "vinst" på 400 kr (2000-1600).

Din försäljning av kameran har inget med "eget uttag" att göra?  Jag förstår inte riktigt din fråga men jag misstänker nästan att du försöker sälja den till dig själv?  I så fall blir det väl eget uttag av varor och du måste debitera dig själv moms, m.m.

När du får in pengar för din försäljning så sätter du in dem på ditt företagskonto. Behåller du dem i fickan så skulle jag tro att det bästa är att bokföra det som eget uttag, efter att du bokfört inkomsten i firman. Tänk dock på att du måste behålla momsen i företaget, den ska ju betalas in till skatteverket (såvida du inte kan kvitta den mot utgående moms).

Jag förstår inte varför du vill köpa en kamera som förbrukningsinventarie och sedan sälja den utan att redovisa försäljningen i företaget?

Köper du kameran av en privatperson på blocket så bokför du allt som kostnad, det finns ingen moms att redovisa i sammanhanget. Kom ihåg att du behöver något slags underlag till bokföringen, be gärna säljaren om ett skriftligt kvitto där det framgår vem som sålde den.
Fd medlem
Inte tillämpbar

Tack för svaret, Fredrik!

Anledningen till att jag ställer frågorna är att man brukar säga att "företagets plånbok är din plånbok". Därför är det lätt att tänka att kameran är min och jag kan sälja den på Blocket utan att redovisa försäljningen och bara låta sedlarna slinka ned i fickan. Men det känns inte som det blir rätt då. 

För min del handlade det om att köpa en begagnad kamera och det var därför tankarna uppstod men kameran hann bli såld så nu kanske jag köper en ny och då kommer jag bokföra som vanligt.

Johan