Hej Clarissa,
För de nordiska länderna, dvs Sverige, Danmark, Norge och Finland gäller det nordiska skatteavtalet. Om den anställdes hemvist är i ett av dessa länder och arbete utförs i ett annat av de nämnda länderna, säger huvudregeln att beskattning på arbetsinkomst ska ske som vanligt i det land den anställde arbetar. Skatteavdraget på den anställde ska då ske efter en genomsnittlig kommunalskattesats. Gör en sökning på Skatteverkets hemsida,
www.skatteverket.se, efter ”kommunal skattesats” så hittar du ett genomsnitt. En snabb titt visade att till exempel Malmö har skattetabell 33. Är du inte huvudsaklig arbetsgivare ska du normalt göra avdrag med 30%.
Vid kortare anställningar än sex månader kan en annan skatteberäkning användas som kallas SINK (Särskild inkomstskatt för utomlands bosatta). Den anställde deklararerar då inte sin inkomst i Sverige. Skatteavdraget vid SINK är vanligtvis 20%. Du hittar ytterligare information om SINK och dess regelverk samt ansökan Skatteverket hemsida.
För utländska arbetstagare krävs även ett så kallat samordningsnummer. Ett sådant ordnas via skattekontoret som arbetsgivaren tillhör. Personnumret vi använder i Sverige gäller enbart för svenska medborgare.
Då undantag till ovanstående regler finns kan jag bara svara generellt på just din fråga. Kontakta därför ditt lokala skattekontor för mer utförlig information.
Hälsningar
Sebastian