Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Sök istället efter 
Menade du: 

Suslun
UTFORSKARE

Uppsagd som utnyttjat ej intjänade semesterdagar

Har en anställd som sagts upp på grund av arbetsbrist. Vi har intjänandeår semester samma som uttagsår. Vad händer med de dagar hen har tagit ut i sommar men inte hunnit tjänats in? 
7 SVAR 7
Fd medlem
Inte tillämpbar

Hej! Inte 100% säker men anser att det bör anses vara förskottssemester. Detta kan inte dras vid uppsägning från arbetsgivarens sida.

Det blir en fordran som ni kvittar mot hans slutlön.
Mikael
annsofie
MEDLEM

Det uppstår en skuld på sista lönebeskedet. Den anställde blir återbetalningsskyldig. Denna situation är väldigt tråkig, för båda parter. Som arbetsgivare bör man klargöra för den anställde vad som kan hända om man slutar före årsskiftet och har tagit ut all semester. I det här fallet när den anställde blivit uppsagd beror det lite på när uppsägningen skedde, före semestern eller efter. Fanns det tankar om att uppsägning skulle ske?  Beroende på situation kan arbetsgivaren kan också bjuda på de uttagna dagarna och boka bort skulden
Fd medlem
Inte tillämpbar

https://www.unionen.se/rad-och-stod/sammanfallande-intjanandear-och-semesterar
"Om du skulle sluta din anställning innan semesteråret är slut  och du då har tagit ut fler semesterdagar än du hunnit tjäna in, så ska semesterlönen för de dagar du tagit ut men inte tjänat in  ses som en skuld. Denna skuld är du skyldig att betala tillbaka.  
Om det finns kollektivavtal så är det vanligt avräkning av  skulden görs mot såvälsemesterersättning som lön.  Avräkning får dock inte ske om du till exempel  blir uppsagd på grund av arbetsbrist . Du behöver titta i ditt kollektivavtal för att veta vad som gäller vid avräkning."

Tack Lotta
för den viktiga informationen du delar - vet du om den regeln gäller även för arbetsgivare som inte har kollektivavtal?

Mikael
Fd medlem
Inte tillämpbar

På min arbetsplats har vi inte kollektivavtal men väljer att följa mycket från Unionens avtal. Kolla gärna upp semesterlagen.

Tack

Mikael