Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Sök istället efter 
Menade du: 
(uppdaterad av Niklas Crona CONTENT PRODUCER ‎2021-10-12 12:04 )
 • 2 Svar
 • 1 gilla
 • 2909 Visningar

I Visma Bokslut har du möjlighet att lämna in ditt bokslut digitalt till Bolagsverket, i detta inlägg beskriver jag vilka förutsättningar som krävs, vilka skillnader som finns mot att inte lämna in digitalt och vilka problem som kan uppstå.

 

Bra att känna till är den hemställan som Bolagsverket lämnade in till Justitiedepartementet. I den föreslår Bolagsverket att digitalt inlämnade årsredovisningar för aktiebolag ska bli obligatoriskt från och med 1 juli 2021. Du kan läsa mer om det på bolagsverket.se.

 

Om vi börjar med förutsättningarna för att kunna lämna in ditt bokslut till Bolagsverket, från Visma Bokslut, är dom enligt nedan:

 

 1. Företaget ska vara ett Aktiebolag
 2. Företaget ska tillämpa regelverk K2 eller K3 (K3 stöds från och med version 2021.2)
 3. OBS! Vid Digital revisionsberättelse - läs mer i hjälpavsnittet Bolaget har revisor
        a. Detta stödjer programmet från och med version 2020.1

 

Ovanstående är de “hårda” förutsättningarna för att du ska kunna lämna in årsredovisningen digitalt till Bolagsverket men utöver dessa krav finns det även några “mjukare” krav som också behöver uppfyllas:

 

 1. Du behöver Internetuppkoppling
 2. Du som ska lämna in årsredovisningen behöver vara registrerad som användare på vår hemsida (www.vismaspcs.se)

 

Finns alla dessa förutsättningar finns det inga hinder för dig att lämna in årsredovisningen digitalt. Vidare i inlägget går vi igenom vad du behöver göra i programmet för att inte stöta på några hinder.

 

I programmet är det markeringen i “Digital inlämning” som avgör om du ska lämna in årsredovisningen digitalt eller ej, denna markeringen hittar du både i startguiden när du skapar ett nytt bokslut och inne i ditt befintliga bokslut under Arbeta med - Start - Grunduppgifter Årsredovisning.

 

"Lämna in digitalt""Lämna in digitalt"

 

Har du redan påbörjat ett bokslut men saknar markeringen i “Digital inlämning” kan du sätta i markeringen i efterhand, men var medveten om att mallar för Balans-/resultaträkningen samt din årsredovisning kommer att skapas om. Detta för att de ska vara uppställda enligt reglerna för digital inlämning. Är du osäker på vad som händer rekommenderar vi att du tar en säkerhetskopia innan du sätter i markeringen i “digital inlämning”.

 

Samma sak gäller om du vill ta bort markeringen i “Digital inlämning”, ska du ta bort markeringen rekommenderar vi att du väljer att skapa om mallarna för balans-/resultaträkningen samt årsredovisningen.

 

När du har markeringen i “Digital inlämning” är mallarna för Balans-/resultaträkningen och årsredovisningen mer begränsade i vad du kan göra jämfört med om du inte har digital inlämning, detta är för att passa Bolagsverkets mall och underlätta deras tolkning av den digitala årsredovisningen. Är du van att kunna göra vissa ändringar på exempelvis dokument och noter i Årsredovisningen är det inte säkert att du kan göra samma ändringar när du ska lämna in digitalt.  Du kan läsa mer om detta i vårt foruminlägg om Årsredovisningsmallar vid digital inlämning.

 

När det kommer till själva inlämningen av årsredovisningen under Arbeta med - Färdigställ - Digital Inlämning av årsredovisningen rekommenderar vi att du först går igenom Bokslutskontrollen för att upptäcka eventuella felaktigheter som behöver åtgärdas innan bokslutet är redo för att lämnas in, har du exempelvis ett fel i bokslutskontrollen kan du markera fel-raden och därefter läsa dig till vilka åtgärdsförslag som finns.

 

Du vet väl också om att du, under Färdigställ och signera - Signera årsredovisning digitalt, kan signera årsredovisningen digitalt direkt i Visma Bokslut? Det gör du med tjänsten Visma Sign. Du sparar ner årsredovisningen till en PDF-fil. Via Visma Sign bjuder du sedan in de personer som ska signera årsredovisningen, det vill säga PDF-filen.

 

De personer som du har bjudit in får då en notifiering via sms och/eller e-post och får då identifiera sig med BankID innan de signerar dokumentet. Du kan läsa mer om hur tjänsten fungerar på Visma Signs supportsida där du hittar filmer och vanliga frågor. Besök också gärna hjälpavsnittet Signera årsredovisning digitalt

 

Tänk på att Visma Sign är en signeringstjänst för årsredovisningen som inte överför själva årsredovisningen till Bolagsverket.

 

När du kontrollerat bokslutskontrollen och gjort eventuella åtgärder rekommenderar jag dig att läsa detta utdrag från hjälpavsnittet i Visma Bokslut om just Digital inlämning av årsredovisning.

Visma Bokslut har från version 2020.1 automatiskt uppdaterade statusar från Bolagsverket gällande digital inlämning.

 

Din årsredovisning kan ha följande statusar hos Bolagsverket:

 

 • Kompletteringen av årsredovisningen har kommit in till Bolagsverket och är under handläggning.
 • Bolagsverket har skickat ut föreläggande och inväntar komplettering.
 • Företaget har inte skickat in någon årsredovisning som kommit till Bolagsverket än.
 • Årsredovisningen har kommit in till Bolagsverket och är under handläggning.
 • Årsredovisningen är registrerad av Bolagsverket.
 • Årsredovisningen är diarieförd utan vidare åtgärd och inte registrerad som gällande årsredovisning för företaget.

 

Titta även på filmen Skapa fil för att lämna årsredovisning digitalt via Visma Bokslut eller läs mer om Digital inlämning i vår artikel Digital inlämning av årsredovisning - Så funkar det för ytterligare hjälp.

 

Lycka till!

Medverkande
Kommentarer
Niklas Crona
CONTENT PRODUCER

Hej!

 

Ville bara lägga in en liten kommentar om att detta inlägg nu är uppdaterat med information från den senaste versionen av Visma Bokslut 2020.1 om bland annat uppdaterade statusar från Bolagsverket.

 

Hälsningar/

Niklas - Content Producer - Byråområdet

Niklas Crona
CONTENT PRODUCER
(uppdaterad av Niklas Crona CONTENT PRODUCER ‎2021-11-22 16:01 )

Vill göra en liten uppdatering i denna tråd angående signering/underskrift av årsredovisning.

OBS! Nya besked gällande signering/underteckning av årsredovisning
Bokföringsnämnden har förtydligat att en årsredovisning är upprättad när alla ledamöter har skrivit på. Denna ändring gäller från och med 12 november 2021 och ska tillämpas för räkenskapsår som avslutas 31 december 2021 eller senare. Läs mer på bfn.se