Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Visa  endast  | Sök istället efter 
Menade du: 

(uppdaterad av Jenna Glensby CONTENT PRODUCER ‎2022-05-16 09:16 )
 • 2 Svar
 • 1 gilla
 • 7584 Visningar

I Visma Bokslut har du möjlighet att lämna in ditt bokslut digitalt till Bolagsverket, i detta inlägg beskriver jag vilka förutsättningar som krävs, vilka skillnader som finns mot att inte lämna in digitalt och vilka problem som kan uppstå.

 

Bra att känna till är den hemställan som Bolagsverket lämnade in till Justitiedepartementet. I den föreslår Bolagsverket att digitalt inlämnade årsredovisningar för aktiebolag ska bli obligatoriskt. Du kan läsa mer om det på bolagsverket.se.

 

Om vi börjar med förutsättningarna för att kunna lämna in ditt bokslut till Bolagsverket, från Visma Bokslut, är dom enligt nedan:

 

 1. Företaget ska vara ett Aktiebolag
 2. Företaget ska tillämpa regelverk K2 eller K3 (K3 stöds från och med version 2021.2)
 3. OBS! Vid Digital revisionsberättelse - läs mer i hjälpavsnittet Bolaget har revisor
        

Ovanstående är de “hårda” förutsättningarna för att du ska kunna lämna in årsredovisningen digitalt till Bolagsverket men utöver dessa krav finns det även några “mjukare” krav som också behöver uppfyllas:

 

 1. Du behöver Internetuppkoppling
 2. Du som ska lämna in årsredovisningen behöver vara registrerad som användare på vår hemsida (www.vismaspcs.se)

 

Finns alla dessa förutsättningar finns det inga hinder för dig att lämna in årsredovisningen digitalt. Vidare i inlägget går vi igenom vad du behöver göra i programmet för att inte stöta på några hinder.

 

I programmet är det markeringen i “Digital inlämning” som avgör om du ska lämna in årsredovisningen digitalt eller ej, denna markeringen hittar du både i startguiden när du skapar ett nytt bokslut och inne i ditt befintliga bokslut under Arbeta med - Start - Grunduppgifter Årsredovisning.

 

"Lämna in digitalt""Lämna in digitalt"

 

Har du redan påbörjat ett bokslut men saknar markeringen i “Digital inlämning” kan du sätta i markeringen i efterhand, men var medveten om att mallar för Balans-/resultaträkningen samt din årsredovisning kommer att skapas om. Detta för att de ska vara uppställda enligt reglerna för digital inlämning. Är du osäker på vad som händer rekommenderar vi att du tar en säkerhetskopia innan du sätter i markeringen i “digital inlämning”.

 

Samma sak gäller om du vill ta bort markeringen i “Digital inlämning”, ska du ta bort markeringen rekommenderar vi att du väljer att skapa om mallarna för balans-/resultaträkningen samt årsredovisningen.

 

När du har markeringen i “Digital inlämning” är mallarna för Balans-/resultaträkningen och årsredovisningen mer begränsade i vad du kan göra jämfört med om du inte har digital inlämning, detta är för att passa Bolagsverkets mall och underlätta deras tolkning av den digitala årsredovisningen. Är du van att kunna göra vissa ändringar på exempelvis dokument och noter i Årsredovisningen är det inte säkert att du kan göra samma ändringar när du ska lämna in digitalt.  Du kan läsa mer om detta i vårt foruminlägg om Årsredovisningsmallar vid digital inlämning.

 

När det kommer till själva inlämningen av årsredovisningen under Arbeta med - Färdigställ - Digital Inlämning av årsredovisningen rekommenderar vi att du först går igenom Bokslutskontrollen för att upptäcka eventuella felaktigheter som behöver åtgärdas innan bokslutet är redo för att lämnas in, har du exempelvis ett fel i bokslutskontrollen kan du markera fel-raden och därefter läsa dig till vilka åtgärdsförslag som finns. När du kontrollerat bokslutskontrollen och gjort eventuella åtgärder rekommenderar vi dig att läsa hjälpavsnittet i Visma Bokslut om just Digital inlämning av årsredovisning. 

 

Under Arbeta med Färdigställ - Signera årsredovisning digitalt kan du välja att kontrollera dina uppgifter så som räkenskapsåret och aktiekapital mot registrerade uppgifter hos Bolagsverket, genom att klicka på knappen Kontrollera mot Bolagsverket

 

Därefter kan du signera årsredovisningen digitalt, med tjänsten Visma Sign. Från och med version 2022.21 finns Visma Sign integrerat i tjänsten och du behöver alltså inte lämna Visma Bokslut för att skicka iväg årsredovisningen för signering. Tänk på att en årsredovisning ska alltid signeras med en avancerad signering, vilket ligger förvalt i Visma Sign. 

 

Har du en tidigare version än 2022.21 sparar du ner årsredovisningen till en PDF-fil och bjuder sedan in de personerna som ska signera årsredovisningen, det vill säga PDF-filen. 

 

De personer som du har bjudit in får en notifiering via sms och/eller e-post och får då identifiera sig med BankID innan de signerar dokumentet. Du kan läsa mer om hur tjänsten fungerar på Visma Signs supportsida och i vårt hjälpavsnitt Signera årsredovisningen digitalt

 

Visma Sign integrerat i Visma Bokslut.Visma Sign integrerat i Visma Bokslut.

 

OBS! Tänk på att Visma Sign är en signeringstjänst för årsredovisningen som inte överför själva årsredovisningen till Bolagsverket.

 

Under Arbeta med Färdigställ - Signera årsredovisning digitalt kan du också välja att fylla den e-postadress du vill ska få en bekräftelse skickad till sig när fastställelseintyget är signerat.  

 

Visma Bokslut har automatiskt uppdaterade statusar från Bolagsverket gällande digital inlämning.

 

Din årsredovisning kan ha följande statusar hos Bolagsverket:

 

 • Kompletteringen av årsredovisningen har kommit in till Bolagsverket och är under handläggning.
 • Bolagsverket har skickat ut föreläggande och inväntar komplettering.
 • Företaget har inte skickat in någon årsredovisning som kommit till Bolagsverket än.
 • Årsredovisningen har kommit in till Bolagsverket och är under handläggning.
 • Årsredovisningen är registrerad av Bolagsverket.
 • Årsredovisningen är diarieförd utan vidare åtgärd och inte registrerad som gällande årsredovisning för företaget.

 

Titta gärna på filmen Skapa fil för att lämna årsredovisning digitalt via Visma Bokslut eller läs mer om Digital inlämning i vår artikel Digital inlämning av årsredovisning - Så funkar det och även i vårt foruminlägg Vanliga frågor och svar om digital inlämning.

 

Lycka till!

 

Kommentarer
Niklas Crona
CONTENT PRODUCER
(uppdaterad av Niklas Crona CONTENT PRODUCER ‎2022-05-09 13:39 )

Hej!

 

Ville bara lägga in en liten kommentar om att detta inlägg nu är uppdaterat med information från versionen av Visma Bokslut 2020.1 om bland annat uppdaterade statusar från Bolagsverket.

 

Hälsningar/

Niklas - Content Producer - Byråområdet

Niklas Crona
CONTENT PRODUCER
(uppdaterad av Niklas Crona CONTENT PRODUCER ‎2021-11-22 16:01 )

Vill göra en liten uppdatering i denna tråd angående signering/underskrift av årsredovisning.

OBS! Nya besked gällande signering/underteckning av årsredovisning
Bokföringsnämnden har förtydligat att en årsredovisning är upprättad när alla ledamöter har skrivit på. Denna ändring gäller från och med 12 november 2021 och ska tillämpas för räkenskapsår som avslutas 31 december 2021 eller senare. Läs mer på bfn.se