Hej!
Tack för din fråga. Det är lite svårt att ge råd kring vad som blir bäst för dig att göra, det är något du får försöka komma fram till själv tyvärr. Det mest enkla är att betala allt privat och ta ut skattefritt traktamente, och man behöver därmed inte förmånsbeskattas. Tar man allt på företaget så skall man minska traktamentet helt eller delvis i och med att den anställde ( du ) inte hade några ökade levnadskostnader och även vanligtvis förmånsbeskattas. På denna sidan hos Skatteverket så står det lite mer förklarat kring detta som kanske kan hjälpa dig. Du kan läsa om kostförmån här.
Men som du säger, det är dessa två alternativ du har, inga andra. Om det är mer förmånligt att ta kostnaderna privat och traktamente, eller på företaget och förmånsbeskattas är mer upp till en själv skulle jag säga. Det kräver dock mer bokföringsmässigt och administrativt att ta matkostnaderna på företaget och sedan förmånsbeskattas, vilket kan vara bra att räkna in i sitt val.
Hur du bokför detta beror lite på. Tar du ut traktamente så kan du läsa om hur du bokför det här. Väljer man att ta matkostnaderna på företaget och förmånsbeskattas så kan man bokföra kostnaderna inom 58XX kontogruppen. Hur förmånen hanteras beror lite på dig själv, om man tex löneväxlar eller inte så där är det svårt att ge något generellt svar tyvärr.
Någon användare i forumet som har något bra råd om hur de brukar göra med sina matkostnader som de vill dela med sig så får de gärna göra det.
Ha det fint!
/ Josefine
... Visa mer