2025-01-22
09:08
Superbra info @catarina ScF 🌟
... Visa mer
2024-09-06
13:52
1Gilla
Formeln säger att ni ska räkna 1,12 på allt så här: 118,37 + 236,74 = 355,11 * 1,12=397,72 Du räknar 1,12 på endast grundtimlönen 236,74 Hoppas att du förstår vad jag menar 🙂
... Visa mer
2024-07-24
10:46
Hej @AnnELarsson
Utskrifterna i programmet är standardutskrifter men jag tänkte att om du väljer alternativet Skapa egna utskrifter och utgå från den färdiga rapporten Lönehistorik så får du med det mesta av den information du är i behov av. Skapar du en egen utskrift kan du dessutom välja att skriva den till Excel och där göra revideringar samt kompletteringar om så önskas.
I supportavtalet ingår inte hjälp med att skapa egna utskrifter men jag skickar med dig hjälpavsnittet Skapa egna utskrifter så är jag säker på att du löser det galant.
Glad sommar!
/Tinna
... Visa mer
2024-03-15
12:11
Hej Ann,
I Visma Lön 600 finns kollektivavtal för IF Metall och Detaljhandeln. Vill du ha något utöver dessa kan du välja Ej Specificerat. I hjälpen för Visma Lön 600 kan du under Fliken anställning - Fältförklaringar - Typ av kollektivavtal läsa om vilka kollektivavtal som finns. Du väljer sedan kollektivavtal i anställningsregistret under fliken 2 Anställning. Beroende på vad du väljer kommer programmet generera de lönearter som är aktuella för det valda kollektivavtalet.
Är det så att du behöver välja ett Ej Specificerat kollektivavtal kan det vara så att du behöver skapa egna lönearter. Det är många parametrar som påverkar här, såsom personalkategori, semestervillkor och om de anställda är tim- eller månadsavlönade. Jag skulle därför rekommendera att du kontaktar en lönekonsult eller specialist som får kika på just din situation. Våra lönespecialister har mycket erfarenhet i olika typer av lönefrågor och kan hjälpa till med anpassad hjälp för det specifika företaget. Här kan du boka en tid med en lönespecialist.
Har jag missförstått något eller har du några fler frågor är du varmt välkommen tillbaka i tråden.
Önskar dig en fin helg när det är dags!
/Agnes
... Visa mer
2023-01-23
09:55
Hej @AnnELarsson!
För den här typen av frågor så rekommenderar vi att du hör med Skatteverket vad som gäller för att säkerställa att allt blir rätt och riktigt när du betalar ut slutlön.
Jag kikade på Skatteverkets hemsida och hittade information om Engångsbelopp och även rättslig vägledning som berör Skatteavdrag på ersättningar när en anställning avslutas som kanske kan hjälpa dig på vägen? Vi har också en checklista för när anställd slutar som kan vara bra att stämma av med.
Men dubbelkolla som sagt med Skatteverket kring beräkningar och liknande så att allting stämmer för dig.
Önskar dig en fin måndag!
/Tinne
... Visa mer
2022-09-19
14:10
1Gilla
Vi har samma som @Sofie_17 , dvs semesterdag är alltid en hel dag oavsett antal arbetstimmar. Vilket innebär att personalen oftast tar semester mån-tors och arbetstidsförkortning/komp på fredagar.
... Visa mer
2022-09-09
14:49
Mina kollegor på supporten finns tillgängliga ett par timmar till om du vill ringa in 🙂
Annars trevlig helg!
... Visa mer
2022-08-16
15:03
1Gilla
Hej @AnnELarsson!
Detta går att lösa genom att välja ett oregelbundet arbetsschema på personen. Då lägger du in timmarna som den anställde arbetar istället för att få förslag på timmar.
Detta betyder också att om den anställde är frånvarande till exempel sjuk eller semester behöver du se till att det ligger en arbetstid som den anställde kan vara frånvarande från 🙂
Du kan läsa mer om oregelbunden arbetstid här: Arbetsschema Oregelbunden arbetstid »
Precis som @CarinaEsp skriver är du varmt välkommen att kontakta mina kollegor på supporten för fler tips om hur du gör bäst! Du hittar kontaktuppgifter här: vismaspcs.se/kontakta-oss
... Visa mer
2022-05-27
11:52
Hej AnnELarsson!
Precis som du säger så kan man få ut en rapport över arbetad tid i timmar och det är tyvärr inte möjligt att få ut underlag direkt från programmet som visar arbetstiden i dagar.
Du kan förslagsvis ta ut underlag på hur många timmar den anställde har jobbat och dividera med ex. 8 timmar, dvs en arbetsdag, för att själv räkna hur många dagar den anställde har jobbat.
Du får gärna skicka in detta som ett önskemål till våra produktspecialister:
Jag önskar dig en fin helg och varmt välkommen tillbaka till forumet!
/Tinne
... Visa mer
2022-05-11
10:25
1Gilla
Det beror ju helt på vilket kollektivavtal ni har, titta i det annars kan du inte veta vad som ska betalas ut, dvs vilka tider som gäller för övertid samt hur beräkningsformeln ser ut. Det kan skilja sig mycket mellan olika avtal
... Visa mer
2022-05-11
10:22
1Gilla
Betyder ju att de inte fått den semesterersättning de har rätt till, så det borde väl egentligen utbetalas till dem... Ett tips är att i framtiden bocka i rutan där det står "Semesterersättning utbetalas automatiskt vid lönekörning" på de som har just det semestervillkoret. Då betalas det ut löpande och det blir ingen skuld.
... Visa mer
2022-05-09
15:40
Hej Ann!
Detta är något som du kommer att behöva räkna på själv men jag ska leta fram så många matnyttiga beräkningsdokument och checklistor som vi har att tillgå. När våra kunder frågar hur de ska hantera ett byte från timlön till månadslön eller tvärt om så brukar jag börja med att rekommendera programhjälpens avsnittet Löneutbetalning efter byte från timlön till månadslön eller tvärtom. Du får bortse för det som inte är aktuellt för dig 🙂
I och med att jag inte vet om du hunnit göra semesterårsavslut ännu och att vi rekommenderar att man byter till den anställdas nya semestervillkor innan man gör semesterårsavslutet så skickar jag även med hjälpavsnittet Byt semestervillkor där du utgår från vilket semestervillkor den anställda har innan ett byte och så får du en checklista att följa för just det aktuella semestervillkoret.
Vad gäller semestern så får du följa de beräkningsdokument vi har tagit fram för respektive semestervillkor. Dessa finns noga beskrivna i hjälpavsnittet Beräkning av semestervillkor och när du har kommit fram till hur många dagar han ska ha så lägger du in det under Personal - Anställlda - Flik 5 Semester. Om du ska betala ut ett belopp som inte finns kvar i programmet så kan du lägga in det direkt på lönespecifikationen med löneart 3232 Semesterersättning.
Att räkna semester är inte alltid det lättaste och det är svårt ta över efter någon annan som inte lagt in allt korrekt. Jag hoppas kunna hjälpa dig en bit på vägen och om ni har ett fackligt avtal så kan du säkert få ett visst stöd från dem.
Hoppas det löser sig och välkommen tillbaka till forumet.
//Tinna
... Visa mer
2022-04-29
08:59
Under "antal veckor i schemat" kan du välja 4 veckor och göra ett sånt schema. Genomsnittlig arbetstid för heltid blir då 38 timmar för henne
... Visa mer
2022-04-29
08:54
1Gilla
Du skriver bara in 5 i det tomma fältet i den bilden du lagt upp.
... Visa mer
2022-04-22
09:58
Hej!
Om den anställde byter anställningsform i samband med det nya semesteråret så hinner han inte tjäna in några nya betalda semesterdagar.
Däremot har den anställde rätt till 25 obetalda semesterdagar. Det gäller om personen blir anställd före 31 augusti.
Bra att veta är att som arbetsgivare kan man inte tvinga en anställd att ta ut obetald semester på samma sätt som man i princip kan göra med betald semester.
Hoppas det var svar på dina frågor!
Jag kan också tipsa om vår löneskola där vi har ett avsnitt om semesterregler.
Du hittar löneskolan här: https://vismaspcs.se/utbildning/loneadministration
... Visa mer