Nytt filformat ISO 20022/SEPA

  • 14
  • 4
  • Fråga
  • Uppdaterades för 3 år sedan
  • Kräver inget svar
  • (Redigerad)
Senast 31 oktober kommer bankerna att ha stöd för XML-formatet ISO 20022 som bland annat hanterar betalningar i euro. ISO 20022 har tagits fram för att alla kommersiella betalningar i euro inom SEPA-området ska vara i samma format. SEPA gäller alla EU-länderna, EES-länderna samt Monaco, Schweiz och San Marino. 

Visma eEkonomi
Vi kommer att stödja det nya formatet för de banker som du idag kan skicka utlandsbetalningar till via Visma eEkonomi. När det gäller Handelsbanken och Danske Bank kommer det fungera precis som det gör idag, dvs du kan fortsätta att betala utlandsbetalningar som vanligt. När det gäller SEB och Swedbank finns det idag ingen hantering att skicka utlandsbetalningar via Visma eEkonomi och här blir det ingen förändring. För Nordeas del kommer vi att ändra till filformatet PO3 och då kommer man att kunna skicka utlandsbetalningar via detta format. 

Visma Administration 2000/1000/500
I version 2016.23 som finns att ladda ner har vi lagt till formatet ISO 20022 vilket gör att du som har SEB, Handelsbanken, Swedbank och Danske bank kan skicka dina eurobetalningar och alla andra utlandsbetalningar via detta format.

SEB
Detta är viktig information som riktar sig till dig som är kund hos SEB. Den 8 oktober kommer du som skickar SEPA-betalningar via SEB behöva använda det nya filformatet XML/ISO 20022. Kontakta din bank omgående för att avtala om det nya filformatet. När du är upplagd för den nya produkten hos SEB, kommer du att få ett SEB- Id som du behöver ange i fältet Kundnummer i inställningarna för utbetalningar i version 2016.2 av Visma Administration.

Fortsätter du skicka SEPA-betalningar i det gamla formatet efter den 8 oktober kommer SEPA-betalningar i Euro att hanteras och prissättas som övriga utlandsbetalningar. 

Nordea
För dig som har Nordea kommer vi att stödja PO3, som ersätter Fakturabetalningsservice. PO3 används i Internetbanken Företag för alla betalningar.

Visma Compact
I Visma Compact kommer du inte att kunna skapa fil med eurobetalningar enligt det nya XML-formatet ISO 20022. Efter den 31 oktober 2016 kommer du att få registrera dina eurobetalningar manuellt i din internetbank, eller använda de konverteringstjänster som flera av de svenska bankerna erbjuder för att göra om SISU-filen till XML. För mer information om konverteringstjänster ber vi dig kontakta din bank.

Om du vill veta mer läs Allt du behöver veta om SEPA-betalningar »
Foto på Mita Jonsson

Mita Jonsson, Content Producer - Administrationsfamiljen

  • 30,906 poäng 20k badge 2x thumb

Publicerades för 3 år sedan

  • 14
  • 4

Det finns inga svar.

Den här konversationen är inte längre öppen för kommentarer eller svar.