Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Visa  endast  | Sök istället efter 
Menade du: 

Fd medlem
Inte tillämpbar

Bokföring av apple developer program - eEkonomi

Hej,
Jag har en enskild firma och kör enligt kontantmetoden och kvartalsmoms.

Nu har jag en faktura från Apple Distribution center för avgiften till Apple developer program som krävs för publicering av appar i iTunes AppStore

Normalt sett hade jag trott det skulle bokföras som inköp av tjänst från EU land men fakturan har svenskt moms reg. nummer och innehåller moms i SEK.
Har läst på en del forum att det ska bokföras som inköp av tjänst i Sverige.

Upptäckte problemet när eEkonomi varnade för summan i momsrapporten där jag använt
4535 - Inköp av tjänster från annat EU-land 25%21 (25%)799,20
2641 - Debiterad ingående moms48 (0%)199,80
1930 - Företagskonto/checkkonto/affärskonto999,00

Kan ni hjälpa mig med vilka konton som ska användas när jag skapar leverantörsfakturan?
Blev lite snurrig


Så här ser fakturan ut
Apple Distribution International

Hollyhill Industrial Estate

Hollyhill, Cork

Ireland

VAT No. SE 502070882101


APPLE DEVELOPER PROGRAM 799.20 SEK  25.00 %
VAT 25% 199,80 SEK
Total incl VAT 999,00 SEK

Se bifogad bild


Mvh
Claes
8 SVAR 8
Cecilia Towner
APPLICATION SPECIALIST

Hej Claes,

Då ingen annan har besvarat dig så ger jag det ett försök.
Då du skriver att det är svensk moms på fakturan och då du har läst att det ska bokföras som inköp av tjänst i Sverige tänker jag så här.
Att du behöver bokföra inköp av tjänst från Sverige på ett konto utan momskod för annars kommer din momsredovisning varna för beloppet.
Du borde kunna använda konto 6540, IT-tjänster alternativt skapa ett eget konto under konto 40XX.

Vet inte om nån annan användare på forumet är av annan åsikt men rätta mig gärna i så fall.

Ha en fin dag!
/Cecilia
Robert7
UTFORSKARE

Jag har exakt samma problem. Vad gjorde du i slutändan?  Går det att bokföra det som ett svenskt inköp (trots att det egentligen inte är det)?

Svarar mig skälv. Denna länken klargör förvirringen. Kortfattat köper man via Apple Sverige men Apple Irland sköter det administrativa och skickar fakturan. Det blir alltså en inrikesförsäljning.

https://www.momsens.se/apple-developer-program-hur-bokfors-arsavgiften

Hmmm. Det kan ju även vara så att Apple tror att du är en privatperson, d.vs.ej beskattningsbar. Beror helt på om du angett ett VAT-nummer eller ej (eller på annat sätt visat att du är en ej beskattningsbar person) . Och har du inte angett ett VAT-nummer så kan det vara så att denna faktura innehåller av dom påförd svensk moms för tjänsteleverans inom EU och den är då ej avlyftbar för dig som köpare. 
Man skall alltid som företagare se till att säljaren vet att man är just företagare, detta då genom att ange VAT-nummer. Då blir det oftast ingen moms på fakturan. Det finns iof vissa företag som även har en "vanlig" svensk momsregistrering men det är inte så vanligt. 
Dom nya reglerna kring moms och tjänsteleverans som började gälla 20150101 innebar att om man säljer elektroniska tjänster till privatperson (ej beskattningsbar) inom EU så måste man vara momsregistrerad i köparens land. Men det innebär inte att köparen får lyfta den momsen. 
Hur gör man då när man har köpt något från ett EU-land och säljaren tror att man är en privatperson och därför påfört svensk moms. Ja, enligt den info vi fått så skall du ändå hantera den den som ett EU-inköp, d.v.s lägga på och dra av moms. Men då på fakturabeloppet inklusive den av dom påförda momsen (den är ju inte avdragsgill för dig)..
Det samma gäller dig som säljer elektroniska tjänster till personer i EU-länder. Först och viktigast är att fastställa om köparen är en beskattningsbar person. Först när man vet det så kan man vet hur man gör med momsen.  
Finns lite att läsa om detta bl.a. på Skatteverket.se....
Lätt? Inte alls... Görs det fel? Jajamensan.... Lycka till!

I mitt fall är mitt företags VAT nummer angett och det står även med på fakturan. Momsen är dock pålagd ändå.

I så fall så bör detta ur momssynpunkt vara ett helt vanligt inköp men vanlig lyftbar moms. Då har dom en momsfilial i Sverige helt enkelt. Skall alltså bokas som om du handlat i Sverige.... 
Fd medlem
Inte tillämpbar

hej jag säljer appar genom appstore och google play, hur bokför jag dess försäljningar?

hm.. är det appstore som är köpare så bör du ha deras VAT-nummer och redovisa det som försäljning tjänst EU med omvänd beskattning samt lämna Periodisk sammanställning. 

Är däremot appstore bara en kanal och du säljer direkt till t.ex. en privatperson i EU så skall du använda det s.k MOSS-systemet. D.v.s du skall vara momsregistrerad i köparens land och redovisa moms där. 

Men jag antar, och hoppas, att appstore löser den delen åt dig vilket borde framgå av den redovisning du får från dom vilket är, antar jag, någon form av självfaktura? Och isf gäller det första om appstore hanteras från t.ex. Irland...