Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Visa  endast  | Sök istället efter 
Menade du: 

Louise10
MEDLEM

Byte av momsperiod, från helår till kvartal

Hej,

 

När jag tittar på den återstående delen av mitt verksamhetsår (nov-dec) ser jag att jag med stor sannolikhet kommer att behöva ändra momsperiod från helår till kvartal (eller månads) pga av att omsättningen kan komma att överstiga den max-nivå som är relaterad till momsredovisning på helår. 

Jag har alltså inte redovisat någon moms då den var tänkt att redovisas helårsvis.

Jag ser att det i programmet går att justera till kvartal men hur kommer detta praktiskt påverka min bokföring? Kommer jag behöva redovisa all moms i en bulk inom en snar framtid eller kommer det inte vara aktuellt förrän till nästa verksamhetsår?

 

Någon som varit i samma situation?

 

Hälsningar Louise  

1 SVAR 1
Roffakab
CHAMPION

Hej

 

Först och främst ska du ansöka hos Skatteverket om att byta från helår till kvartalsvis redovisning av moms. Skatteverkets beslut visar sedan vilket som blir ditt nästa deklarations och med det som grund kan du ändra i Visma.

 

Byter du till kvartalsvis redovisning moms innan årsskiftet blir det i praktiken ingen skillnad. 4:e kvartalet 2022 fångar upp oktober-december och allt som hänt tidigare under året så det blir ju en "helårs" redovisning. Oavsett så ska detta deklareras i början av nästa år.

 

Väljer du månadsvis redovisning kan oktober + det som hänt tidigare under året bli den första nya deklarationen (i början av december). Viktigast är att du läser av Skatteverkets beslut och kollar på Mina sidor vilka deklarationsdatum som gäller för ditt företag.

 

Vänliga hälsningar

RoffaK