Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Visa  endast  | Sök istället efter 
Menade du: 

Byte från bokslutsmetod till faktureringsmetod - eEkonomi

Min klient har för närvarande bokslutsmetod och räkenskapsåret avslutas 2020-04-30. Finns det stöd för byte till faktureringsmetod i eEkonomi per 2020-01-01 eller måste vi vänta till 2020-04-30?
4 SVAR 4
Fd medlem
Inte tillämpbar

Ansök om ändrad redovisningsmetod hos skatteverket så visar deras svar på er ansökan när metod tidigast kan ändras.
Via verksamt.se är en bra väg att gå

Mikael

Här behöver nog någon i supporten svara tror jag. Tolkar frågan som att det gäller hur man gör i Visma eEkonomi. Har själv inte det programmet. Sådana här gånger så vore det bra om man kunde "tagga" supporten på något sätt.... 
LW -60
UTFORSKARE

Jag vet inte hur ni jobbar i eEkonomi idag, men jag tänker spontant att det nog bara är att börja fakturera i eEkonomi, så hamnar kundfordringarna under 1510 med full kontering på verifikaten. Sedan är det ju bara att "betala i systemet" när pengarna kommer in för att få fordran att minska.  Klickar du på skrivaren och väljer obetalda kundfakturor, så ska fakturorna ligga där tills de är betalade. Man bör kontrollera att 1510 ligger med som ett konto för kundfordringarna och det gör man under företagsinställningarna.

Är det något jag missförstått, ber jag om ursäkt. Jag arbetar själv inte med kontantmetoden, så jag har inte full kunskap i det förfarandet i eEkonomi.

Mvh Lena
Cecilia Towner
APPLICATION SPECIALIST

Hej Anna-Karin Cavallin,

I eEkonomi är det fullt möjligt att när som helst byta bokföringsmetod under ett pågående år. Vilket som sen blir mest praktiskt för er är kanske en annan sak.
Har ni pratat med Skatteverket om när det är dags att byta och har ni gjort en ändringsanmälan? Annars kanske ni kan läsa mer om det i Byte av redovisningsmetod på deras hemsida.

När det kommer till programmet annars så är det rent praktiskt möjligt att byta när som under året. Bytet gör ni under Inställningar - Räkenskapsår och IB - klickar på det valda året och väljer Redigera - flytta markören till Faktureringsmetoden och Spara.
Det som händer då när ni har arbetat med kontantmetoden tidigare och nu byter är att eEkonomi gör så att de obetalda kundfakturor som ligger under försäljningsdelen då bokas upp på konto 1510 och det kommer även skapas verifikationsnummer på de händelserna. Från och med den stunden ni byter så kommer då programmet bara börja arbeta efter den nya metoden.
Likadant blir det med obetalda leverantörsfakturor som då bokas upp mot konto 2440.

Om jag har missuppfattat dig eller om du har fler frågor så bara återkom.

Ha en fin dag!
/Cecilia