Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Visa  endast  | Sök istället efter 
Menade du: 

Fd medlem
Inte tillämpbar

Försäljning av tjänst till annat eu-land - eEkonomi

Bokför enligt kontantmetoden. Jag har skrivit ut en faktura till Danmark i december 2016 och fått inbetalning januari 2017. Jag har Visma eEkonomi Bokföring och jag tänkte bokföra detta manuellt. Försäljningen avsåg en momsfri tjänst. Hur bokför jag det. Jag har lagt in debet 1510 kundfordringar och undrar med vilket konto jag balanserar detta?
8 SVAR 8
Moa Lundberg
CONTENT PRODUCER

Hej Bengt!

Gäller det varor kan du använda 3058 - Försäljn varor EG momsfri och gäller det tjänster kan du använda 3048 Försäljn tjänst EG momsfri.

Trevlig helg!

/Moa
Fd medlem
Inte tillämpbar

Hej Moa!

Stort tack,

Trevlig helg!

/Bengt
Fd medlem
Inte tillämpbar

Hej,

En tilläggsfråga på denna fråga.
Hur bokför man om tjänsten som man har utfört inte är momsfri? Använder man 3048 ändå och fyller i punkt 39 hos skatteverket samt skickar in en periodisk sammanställning?

Av någon anledning så fungerar det inte för mig att generera ut en periodisk sammanställning när jag har gjort på det här sättet. Jag använder Visma Eekonomi.

Bakgrundsinfo för mitt case:
Jag har mottagit en betalning av ett Londonbaserat bolag med tillhörande självfaktura. Momsen är normalt 25% om tjänsten hade varit utförd i Sverige.

Jag är tyvärr totalt novis när det kommer till EU-handel och detta problem har tagit mig flera timmar att försöka hitta svar på.

/Joakim
Fd medlem
Inte tillämpbar

Hej goGuru,

När du lägger in en kund under Försäljning - Kunder och väljer land, i ditt fall Storbritannien, kommer programmet själv veta hur det ska bokföras. Det enda du behöver tänka på när du lägger in kunden är att inte ange deras momsregistreringsnummer. När du sedan väljer Ny kundfaktura på den kunden väljer du upp artikeln du ska fakturera och programmer kommer bokföra det enligt:
3056 Försäljning varor till EG 25% momspliktig      Kredit
2611 Utgående moms på försäljning inom Sverige 25 % (strunta i namnet där)   Kredit
1510 Kundfordringar     Debet).

Ovanstående gäller om du har faktureringsmetoden som bokföringsmetod

Har du kontantmetoden bokförs samma konton men 1930 istället för 1510 när betalningen registreras på fakturan eller via kassa- och bankhändelser.

Skulle du lägga in momsregistreringsnumret på kunden (och således ta med försäljningen på en periodisk sammanställning) kommer programmet bokföra försäljningen av den varan på konto 3058.

Du hittar mer förklaring om periodisk sammanställning här. Där finns även svar på vad som gör att försäljning i eEkonomi kommer med på den periodiska sammanställningen.

Ha en trevlig dag 🙂

Hm. Om du får betalt av ett Londonföretag så bör ju det bli försäljning med omvänd beskattning. D.v.s. kto 3048, momsrad 39. Och det innebär även en periodisk sammanställning. Lycka till!
Fd medlem
Inte tillämpbar

Hej igen,

Om ni ska hantera det enligt AccountantfromHell_singlands kommentar ovan finns det en inställning inne på Försäljning - Kunder för detta också, ställ in Storbritannien som land och bocka i rutan för Omvänd Skattskyldighet längst ner till vänster. Då sköter eEkonomi allt själv också 🙂

Ha det gott!

/Sofia 
Fd medlem
Inte tillämpbar

Stort tack båda. En sak bara, jag hittar inte på rutan Omvänd Skatteskyldighet när jag redigerar mina kunder i Eekonomi. Är det borttaget?
Cecilia Towner
APPLICATION SPECIALIST

Hej goGuru,

Om du scrollar så långt ned du kan när du är under Försäljning - Kunder ska du se rutan Omvänd skattskyldighet.
Kan du möjligtvis ha missat att bocka i rutan Fakturerar enligt regler för omvänd skattskyldighet under Inställningar - Företagsinställningar - fliken Faktureringsuppgifter.

Återkom om du inte löser det.
Ha en fin kväll!
/Cecilia