Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Sök istället efter 
Menade du: 

Linn Hageman
NY MEDLEM

Förskottssemester eller betald semester

Vi har sammanfallande semester och intjänande år 1 april - 31 mars med 30 dagar betald semester varje år och vi är inte anslutna till något kollektivavtal.

När en anställd börjar en provanställning på sex månader lägger vi in 15 dagars betald semester som denne får ta ut under provanställningen.

När anställningen sen övergår till en tillsvidareanställning ökar vi antalet semesterdagar till så många som den anställde totalt tjänar in under semesteråret.

Men om en anställd börjar innan sommaren så lägger vi in 15 betalda men också 5 extra dagar eftersom den anställde har rätt till 4 veckors semester under sommaren.

De här 5 dagarna undrar jag vart ni tycker vi ska lägga in dom - antingen i förskotts-rutan (men det känns fel eftersom vi har sammanfallande intjänande år som semesterår) eller lägga på dom på det betalda så det blir 20 där istället för 15.

1 SVAR 1
Anna Svensson
CONTENT PRODUCER

Hej!

 

Detta är ju absolut något som framöver bör stå i anställningsavtalet och kanske er interna personalhandbok så att ni vet hur det ska hanteras.

 

Det finns något som heter Obetald semester, då får inte den anställde några extra pengar när hon är ledig utan endast ett avdrag på grund av frånvaron.

Enligt semesterlagen (då man inte tjänar in dagar första året) brukar man lägga dagarna som obetalda eftersom den anställde har rätt att vara ledig.

 

Det finns inget tvång på att ta ut obetald semester och de kan inte sparas till kommande semesterår. De betalda semesterdagarna tas alltid ut först.

Kanske skulle det vara något för er?

Annars som sagt lägga dem som betalda så att den anställde istället får 20 betalda semesterdagar.

 

Anna Svensson
~Content producer, Visma lönefamilj~