Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Visa  endast  | Sök istället efter 
Menade du: 

Johan Ekman
UTFORSKARE

Hålla koll på Förskotssbetalning (OCH Efterhandsbetalningar)

Hej, finns det något i Visma E-ekonomi pro eller Lön Smart som hjälper en att hålla koll på varje anställdes andel/mängd förskottsbetalningar samt "efterhandsbetalningar"?

Samt förslag på bokföringskonton där dessa belopp kan ackumuleras och reduceras.

6 SVAR 6
Tinna Gunnarsson
MODERATOR

Hej @Johan Ekman 

 

För att vi ska kunna hjälpa dig behöver du förtydliga vad du menar. Kanske tänker du på förskottssemester och det finns stöd för i Visma Lön Smart. Kanske tänker du på löneförskott? Det lägger du in med löneart 1142 och när det ska regleras lägger du in 1142 med negativt tecken. 

 

Om detta inte är svaret på dina funderingar är du välkommen att återkomma och förtydliga så hjälper vi dig gärna. 

/Tinna

 

 

Tänker mig att när man använder (kanske egen skapad om behövs?) Löneart så konteras det rätt direkt på förskott eller efterskott/hands konton.

 

Exempel:

Anställda har rörlig lön men via för- & efterskott betalningar kan man då erbjuda den ansrällde en snittlig fast lön (om anställde vill)

 

Exempel:

T.ex: Person A har tjänat in 32 300 (rörligt) men har beslutats att ge fast lön på 30 000. Har personen tjänat in mindre så blir det en förskottsbetalning (skuld till företaget, fodran på anställd) och dragit in mer en efterskott betalning (till godo för anställd och företaget en skuld).

 

Så t.ex i fallet med 32 300 har den as tällde 2 300 är kvar till godo och dras bort från lönespec (på en rad) och bokas bort som skuld i bolaget till den anställde.

 

Lönespec skulle då först visa:

Fulla rörliga del på 32 300

Effekt löneart efterskott: - 2300 (till godo)

Total bruttolön 30 000

 

Nästa gång kanske den anställde tjänat in 27 700 kr men har som sagt fast lön på 30 000 och då får den en förskottsbetalning på 2 300 eller snarare nu då kvittar mot den tidigare skulden OM "tillgodo" finns att ta ifrån (konto?) Annars hade det blivit en fodran till bolaget på den anställde.

 

 

Lönespec skulle då visa:

Fulla rörliga del på 37

Effekt förskott löneart +2300 (skuld/kvittning från tillgodo)

Total bruttolön 30 000

 

Något sånt. Går det att skapa någon sådana lönearter och hur skulle konteringsupplägget se ut som förslag ?

 

Går det även i lönsmart se varje enskilds individ "balanser"

 De ska ju ha egna "potter" så de inte tar av varandras tillgodo etc.

 

Är en typ av "kompsaldo" antar jag? Fast inte i tid utan i pengar. Har inte koll på om kompsaldo i pengar kanske redan finns i lön smart och går att nyttja till detta?

Hej @Johan Ekman 

 

Tack för att du kontaktar oss. 

 

Det är viktigt att komma ihåg att våra program är standardprogram och jag har svårt att få till en lösning som fungerar enligt ditt önskemål. 

 

Numera har vi lönespecialister på Visma Spcs och det är möjligt att ni kan sätta er tillsammans och ta fram en lösning som kan fungera för dig och ditt företag. Du bokar tid hos våra lönespecialister här

 

Ha en fortsatt fin dag

/Tinna

Ok, de verkar tråkigt nog vara väldigt bokade, 3 veckor fram 😞 

Får se hur jag gör

Kanske går att använda kompsaldo på något vis för detta då anställda inte får övertid så kanske det kan nyttjas i ovan koncept (på något sätt). Får försöka kika på hur Kompsaldo mekanismen funkar och där verkar det även finnas kalenderöveriskt per anställds balanser eller något (vad jag ser på vismas guider - men de förklarar inte riktigt allt ..)

Hej @Johan Ekman  

 

Bra att du varit i kontakt med våra specialister och vi är självklart måna om försöka hitta lösningar som fungerar för våra kunder. Eller så tipsar vi om standardlösningar som kan bli riktigt bra 🙂

 

Kika på kompsaldobite och om du gör någon egen lösning kan det vara bra att ha med en förklarande textrad på lönespecifikationen för att förtydliga för den anställda. 

 

Önskar dig en riktigt fin dag

/Tinna