Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Visa  endast  | Sök istället efter 
Menade du: 

Fd medlem
Inte tillämpbar

Halvdag avdrag för föräldraledig

har en anställd som är föräldraledig samma dag varje vecka. Nyligen så hade övriga anställda halvdag, om arbetet tillåter. Personen anser nu att han bara skulle haft halvt dagsavdrag även fast han inte var i tjänst. Är det rimligt och riktigt? Vi har inget kollektivavtal så halvdagar är bara goodwill från arbetsgivarenn.

5 SVAR 5
Fd medlem
Inte tillämpbar

Det finns nog inga regler omkring detta - det beror på vad ledningen ägaren säger i detta. 
Vi har inte heller kollektivavtal så jag skulle gå till ägaren och frågat, och sen meddelat arbetstagaren utifrån vad ägare bestämmer.
Marielle
MEDLEM

Hej, har en annan fråga kring detta. En anställd som jobbar heltid men har oregelbundet schema tar ledigt en dag då normal arbetstid är 4,5timmar. Drar programmet 1 heldag då eller drar den per timme? När dras det per timme överhuvudtaget för en månadslöneanställd tjänteman?
Fd medlem
Inte tillämpbar

Hej Marielle! Det beror på vilken slags ledighet. Om det är semester så är det 1 hel semesterdag. För tjänstledighet kan du välja tjänstledighet timmar.

Hej, jo men vi har Visma Lön Anställd och då undrar jag hur programmet gör för man kan bara välja koden Föräldraledig. Behöver jag ändra något manuellt och vad är det som avgör när man SKA dra timmar och när man SKA dra en hel dag i detta fallet? Vi har inget kollektivavtal som reglerar detta...
Cecilia Towner
APPLICATION SPECIALIST

Hej Marielle,

När det kommer till föräldraledighet och frånvaro fungerar det enligt följande i Visma lön oavsett om du använder Visma Lön Anställde eller ej.
Registrerar man föräldraledighet på en hel dag oavsett oregelbunden arbetstid så blir det ett dagsavdrag. Timavdrag blir det endast när man redovisar frånvaro del av dag.

Beräkningsformlerna för detta är enligt följande:

Dagsavdrag          (Månadslön efter löneväxling/21) x (Veckoarbetsdagar vid heltid/Genomsnittlig veckoarbetstid i dagar)
Timavdrag             (Månadslön efter löneväxling/21) x (52 x Veckoarbetstid)

Oavsett hur den anställde väljer att registrera frånvaron i Visma Lön Anställd, så tar den dagsavdrag vid synkronisering över till löneprogrammet.
Testade både att bocka i föräldraledig hel dag eller föräldraledig timmar och sen hela den dagens arbetstimmar.

Du kan läsa mer om detta i våra löneguider i vår löneskola som du hittar via länken till vår hemsida.

Hoppas att detta hjälper dig.

Ha en trevlig dag!
/Cecilia